fbpx
bos baden

Bos baden: zet het op je dagelijks menu

Onlangs las ik Shinrin Yoku, de kunst en wetenschap van het bos baden op aanraden van een studiegenoot. Een feest van herkenning. Het heeft een naam in Japan namelijk bos baden. Het is een mooi idee, hoe je in het bad zit, dat de natuur is en waar je je alleen nog maar in onder hoeft te dompelen. Om er verfrist, opgeladen en gelukkiger uit te komen. Het is leerzaam voor mij me te verdiepen in de kunst van het bos baden. In deze blog deel ik graag mijn inzichten.

Wat is bos baden?

Bos baden is op diverse wijze wetenschappelijk onderzocht en aangetoond welke effecten er zijn op de gezondheid van de mens. In 1982 is in Japan een gezondheidsprogramma ingevoerd voor Shinrin Yoku. Het is een groot succes geworden en het heeft geleid tot de aanleg van prachtige parken waar de Japanners tijdens hun pauzes een wandeling kunnen maken. Volgens recent onderzoek heeft Tokyo één van de grootste bladerdak oppervlakten per persoon. Het bos baden is een onderdeel in gezondheidsadviezen van artsen en organisaties.

Bos baden is wandelen met Aandacht en Intentie

In de media wordt ‘opeens’ veel aandacht besteed aan wandel coaching wat natuurlijk alleen maar goed is. Hoe meer bekendheid eraan gegeven wordt, hoe meer mensen geïnspireerd kunnen raken en het uit kunnen proberen. Ook is het voer van cartoonisten: lopen in het bos/de natuur dat kun je toch zelf, wat voegt de wandelcoach toe? Zeker de bomen in het bos, de frisse lucht, de wind en de zon zijn van zichzelf ingrediënten voor een goed effect van je wandeling. Hoe komt het dan toch dat er niet meer bewust  van het bos/de natuur gebruik wordt gemaakt?

Een uitnodiging om te bos baden heeft de intentie om te vertragen en te ervaren met al je zintuigen wat het met je doet in de natuur te zijn.

Een wandelcoach helpt je met bos baden 

Het vraagt moed en doorzettingsvermogen de stap te zetten naar een wandelcoach. Aandacht te besteden aan jezelf en daarvoor tijd vrij te maken. De wandelcoach is iemand die je uitnodigt de natuur en wat het bos je te bieden heeft te ervaren. Die je met beide benen op de grond zet, je tempo helpt verlagen waardoor je op een ander niveau van ervaren komt. Het legt een bodem en schept ruimte aan de gang te gaan met de vragen waar je mee zit. Het is juist de combinatie van werking van de natuur en de aandacht van de wandelcoach die zorgt voor een effect van de wandeling.

Zet bos baden op je dagelijks menu

Het zou mooi zijn als er in Nederland ook een gezondheidsprogramma ingevoerd zou worden zoals in Japan. Dat het verblijf en bewegen in de natuur en de positieve effecten daarvan op de gezondheid de erkenning krijgt die het verdient.

Vanuit mijn hart en overtuiging ontwikkel en voer ik een Nederlandse versie van het bos baden in het Maximapark uit.

 


Gepost onder Coaching met de tag Wandelcoaching

Petra Tjalma

door Petra Tjalma

Reacties