fbpx
gegrond leven

Gegrond leven: Bomen als voorbeeld

Bomen zijn voor mij belangrijke wezens op aarde om mee samen te leven. Ik loop niet alleen graag in hun omgeving in bos en park, ze zijn voor mij ook een voorbeeld. Zoals ze gegrond in de aarde staan met hun wortels verspreid in de aarde. Zo groeien ze goed en kunnen ze tegen een stootje als het waait en stormt. Het maakt me eerbiedig als ik bedenk dat de boom al veel eerder op deze aarde aanwezig was dan de mens.

Bomen als een voorbeeld voor gegrond leven

Mensen lopen tegenwoordig vaak hard en daarmee het risico dat ze zichzelf voorbij lopen. Ze worden geleefd op het gevaar af dat ze daardoor niet gegrond zijn, teveel in hun hoofd leven. En letterlijk de grond onder hun voeten kwijtraken.  Daardoor weet je niet waar je staat, laat staan dat je weet waar je naartoe wilt gaan. De boom is daarom zo’n mooi voorbeeld.

Vaak loop je de bomen voorbij en vallen ze niet op. Of als je de boom wel opmerkt of er bij stilstaat ben je bang, dat anderen vinden dat je vaag bezig bent en dat er wat met je loos is. Een onnodige angst, want niets is concreter en duidelijker voelbaar dan het leven dat circuleert in de boom. De boom staat er gewoon op haar plaats, heeft alle tijd van de dag, is gegrond en  bezig met een gezonde boom te zijn. Niets weerhoudt de boom daarvan.

Deze kunst kunnen we leren van de boom. Het belang van tijd te maken voor jezelf en aandacht te besteden aan stevig op de grond staan. Als je gegrond bent kom je makkelijker dicht bij jezelf en helpt het om rustiger te worden in je hoofd en in het hier en nu te zijn.

Contact maken met de boom

De bomen zijn voortdurend in wisselwerking met hun omgeving. Er stromen allerlei energieën in de boom die waarneembaar zijn als je contact maakt met de boom. Zelf maak ik graag contact met mijn handen via de stam, ga er tegenaan staan en voel hoe we contact maken met elkaar. Of ik loop er langs en begroet de bomen als ik passeer. De boom geeft mij een gevoel van oer.

Wandelcoaching

In mijn wandeling door het Maximapark met vrouwen heb ik de bomen zoals de moerascypres en de populieren een plek gegeven. Ik laat mensen voelen aan de boom en voor de meesten is het een eerste ervaring. Sommigen voelen schroom en kijken om zich heen of ze niet gezien worden. Anderen noemen het een unieke ervaring en zie ik hen bij een volgende wandeling zo weer contact maken met een boom. Probeer het zelf eens, je zult verrast worden.

Wil je meer weten over de wandelcoaching van Petra? Hier vind je haar coach profiel.


Gepost onder Coaching met de tag gronden

Petra Tjalma

door Petra Tjalma

Reacties