fbpx
Wandelcoaching: de krachtige combinatie van wandelen & coaching

Wandelcoaching: de krachtige combinatie van wandelen & coaching

Wandelen in een mooie omgeving vinden veel mensen fijn. In de buitenlucht zijn… De wind door je haren voelen. Even helemaal uit je vaste dagritme zijn, door in het ritme van de natuur mee te gaan. In de elementen zijn, zorgt ervoor dat je zelf ook meer in je element raakt. Een mooie setting voor coaching! Sanne Wurzer legt uit wat de kracht is van wandelcoaching.

Een extra dimensie aan je wandeling

Stel dat je al wandelend nieuwe inzichten op kunt doen? Dat je je hart kunt luchten door je verhaal te doen? Waarbij de aandacht van je gesprekspartner volledig naar jouw verhaal uitgaat? En dat je vervolgens leert hoe je de nieuwe inzichten in kunt zetten in je leven? Met wandelcoaching kan dat.

Een aantal voordelen van wandelcoaching

Fysieke versus mentale beweging

Fysieke beweging bevordert de bloedsomloop. Daardoor kun je helderder & frisser denken dan wanneer je alleen stilzit. Kom je fysiek in beweging, is het makkelijker ‘in beweging’ te komen in dat wat speelt. Je ziet nieuwe mogelijkheden, durft dingen uit te proberen én kijkt met nieuwe ogen. Deze punten helpen de voortgang van een coachtraject immens. 

Goed gevoel door wandelen

Beweging en sport verhogen hormoonlevels van oxytocine en dopamine. Dopamine wordt ook wel het ‘goed-gevoel-hormoon’ genoemd. Oxytocine geeft een gevoel van rust en verbondenheid. Hippocrates noemde wandelen het beste medicijn. Dat is vast niet alleen omdat je er je lichaamsbeweging mee krijgt!

Walking is man’s best medicine ~ Hippocrates

Minder confronterend

Bij wandelcoaching loop je naast elkaar; bij reguliere coaching zit je (schuin) tegenover elkaar. Soms wordt naast elkaar lopen als minder ‘confronterend’ en statisch ervaren. Sommige coachees vinden de natuur ook een fijnere en minder formele plek dan een coachruimte.

Meer/makkelijker open zijn

Tijdens wandelcoaching is er vaak iets minder oogcontact dan bij reguliere coaching. Soms is het dan wat makkelijker om te vertellen over een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Door deze openheid kunnen er sneller doorbraken ontstaan tijdens de coaching. De coach krijgt de informatie die hij of zij nodig heeft om de juiste vervolgvragen te stellen.

Effect van de elementen

Toen ik een kantoorbaan had, zat ik na werk vaak op het havenhoofd naar het water te kijken. Het was dan net alsof de zee dat meenam wat ik niet meer nodig had. Ook ga ik graag even ‘uitwaaien’ als ik teveel aan mijn hoofd heb. De wind door je haren voelen, doet voor mijn gevoel ook iets met zorgen.

Zijn er nadelen bij wandelcoaching

Bij wandelcoaching kun je als coach sommige dingen niet doen met je coachee. Even stilzitten voor een bepaalde oefening kan bijvoorbeeld niet altijd. Vanwege de temperatuur/het weer, of het gebrek aan een bankje. Of omdat het minder ‘rustig’ zit, dan in de privé-omgeving van een praktijk. Wandelcoaching is niet voor iedereen mogelijk, en is afhankelijk van weersomstandigheden.

Zelf vind ik het fijn om reguliere coaching en coachwandelingen met elkaar af te wisselen. Maar ik vraag altijd aan mijn coachees waar hun voorkeur naar uitgaat.

sanne wurzer

Mogelijkheden wandelcoaching

Als coach bied ik op dit specifieke vlak twee opties aan:

  • Reguliere coaching (binnen) kan worden afgewisseld met 1-op-1 coaching op het strand.
  • Met collega/vriendin Jojanneke organiseer ik wandelcoaching in groepjes.

Liefs,

Sanne Wurzer
Sanne is life coach in Den Haag, hier vind je informatie over haar en de wandelcoaching.

PS Wist je dat wandelen ook in meditatievorm kan? Je leest het hier!


Gepost onder Coaching

sanne wurzer

door Sanne Wurzer

Reacties