fbpx
Wandel je de lente in?

Wandel je de LENTE in?

De lente is begonnen en wat ben ik daar blij mee. In mijn tuin komen de planten op. Groene puntjes die de komende tijd uitgroeien tot bloeiende planten. Mijn magnolia staat vol in knop en ik verheug me erop dat er binnenkort prachtige paarse bloemen uitkomen. Ik kan er lang over uitweiden maar dat is voor deze blog niet de bedoeling. Want ik wil het hier hebben over de betekenis van het bewegen buiten in de natuur. De LENTE is een mooi seizoen om het oude los te laten en nieuwe dingen in je leven te laten ontkiemen. Doe uit die winterjas, veeg het stof van je schoenen en ga naar buiten.

Onderzoek naar natuurbeleving

Werkstress, gezondheid en welzijn worden door deelnemers als verbeterd ervaren bij Wandel coaching blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De natuur heeft een heilzame werking, al na een kwartier lopen of fietsen gaan je hartslag en bloeddruk naar beneden. Je concentratie neemt toe. We hebben in Nederland zelfs een hoogleraar natuurbeleving: Agnes van den Berg; lees er hier meer over en van haar www.agnesvandenberg.nl. Het mooie van haar werk vind ik dat er een verbinding wordt gemaakt tussen de praktijk wat je zelf meemaakt bij het wandelen en wat de uitkomsten zijn van haar onderzoek. Hoe belangrijk beweging en de de natuur is voor ons als mens voor ons hele wel wezen. Zo kunnen we leren van elkaar.

Wandelcoaching helpt om in het hier en nu te treden

Tijdens de wandelcoaching met vrouwen zie ik het effect van het buiten lopen in de natuur ook. Het opent de geest, het helpt om in het hier en nu te treden (wat zie je, wat ruik je, wat hoor je). Het geeft ruimte in je lichaam door diep adem te halen. Het helpt dat we niet tegenover elkaar zitten maar naast elkaar lopen. Gedachten kun je laten gaan, stiltes kunnen vallen en zijn minder nodig op te vullen omdat het landschap om je heen dat wel doet. Ik gebruik de natuur ook tijdens de wandeling. Ik laat oefeningen doen in het letterlijk ruimte nemen.

wandel de lente in

Je eigen antwoorden in wandelen

Zoals een vrouw na de wandelcoaching zei: “Als we langs een water met waterlelies komen, de wolken spiegelen zich in het water, een grote diversiteit aan bomen, merk ik dat ik helderder ben geworden. Ik ben zelf tot ontdekking gekomen hoe ik mijn patronen kan doorbreken. Ik wandel mijn eigen antwoorden binnen”.


Gepost onder Coaching met de tags Coaching en Wandelcoaching

Petra Tjalma

door Petra Tjalma

Reacties