fbpx
druk in je hoofd

Koffie met jezelf: In 6 stappen minder druk in je hoofd

Ook zo druk in je hoofd? Je rent  van afspraak naar afspraak, de dagen vliegen voorbij en zonder dat je het door hebt is je week alweer voorbij. Herkenbaar? Warning! Dit zijn tekenen dat je op de automatische piloot bent overgestapt en je misschien even een momentje van bewustzijn voor jezelf mag inplannen. Pleun helpt je hier een handje bij met haar wekelijkse koffie met jezelf-column. Jouw wekelijkse portie inspiratie om dicht bij jezelf te blijven staan, onder het genot van een kopje koffie natuurlijk. Enjoy!  

Koffie met jezelf: Minder druk in je hoofd

Je kent het wel; je voelt dat je eigenlijk wel wat tijd voor jezelf kunt gebruiken maar je bent zo druk en je vliegt van het een naar het ander. Daar een feestje, hier een afspraak, je gezin of vrienden vragen ook nog aandacht, je wilt nog sporten en ‘’oh ja dat moet ook nog’’. Of je hebt een avondje voor jezelf maar vindt het moeilijk om je dan tot iets te zetten wat verdieping, rust of bewustzijn geeft in je leven. Beide dingen herken ik in mijn eigen leven; als ik niet van het een naar het ander vlieg en een avondje vrij ben neig ik vaak naar het aanzetten van een serie of toch die ene vriendin nog maar even bellen. Ook al weet ik dat een halfuurtje mobiel uit, muziekje aan en een stuk schrijven me kracht kan geven voor de hele dag; daar tijd voor maken is lastig.

It is not enough to be busy. So are the ants. The question is: What are we busy about? Henry David Thoreau

In deze wekelijkse blog geef ik jou tools om in een halfuurtje wat dichter bij jezelf te komen, wat verdieping in je leven te brengen en daardoor steeds iets bewuster te worden van jezelf en jouw zijn. Kies een moment uit waarop je de rust voelt om hier even de tijd voor te nemen, zet je mobiel uit of op stil, pak een kop koffie of thee en zoek een fijn plekje op. Dit kan zijn thuis op de bank, ergens in een cafeetje, in het park of gewoon in de trein.

Minder druk in je hoofd, hoe doe je dat?

In dit eerste blog wil ik je meenemen naar een tool die mij altijd helpt om rustiger te worden. Schrijven. Schrijven, schrijven, schrijven. Een paar maanden geleden merkte ik dat mijn hoofd zo vaak overliep, ik wist gewoon niet wat ik met al die gedachten aan moest. Om het uit mijn hoofd te krijgen kocht ik vol goede moed een kladblok en het leek me een goed idee al die gedachten op papier te zetten. Dan zat het tenminste niet alleen maar in mijn hoofd gepropt. Ik was erg druk met mooie zinnen maken, duidelijke inleiding- kern- en einde, af en toe zelfs een grapje tussendoor en vooral niet teveel gekke dingen schrijven. Het moest natuurlijk wel een leuk verhaal zijn om te lezen. Gaf dit nou echt ruimte in mijn hoofd? Nah… Er kwam eigenlijk iets bij; namelijk dat mijn gedachten en gevoelens op een mooie manier zouden worden afgebeeld in verhalen op papier.

Minder druk in je hoofd in zes stappen

Oke. Plan B was nodig. Wat nou als ik wel gewoon alles opschrijf wat er in me op komt? Mooi, lelijk, raar, gek, stom, verdrietig, leuk, beschamend, niet logisch? Alles. En dat ik al die blaadjes gewoon weg kan gooien als ik dat wil. Dat mag. Want die volgeschreven blaadjes zijn van niemand anders dan van mezelf. En ik mag daarmee doen wat ik wil. Klinkt logisch toch? Kostte me toch een hele tijd om dat te beseffen.

Ik wil jou vragen het zelfde te doen. Voor jezelf. Gun jezelf de rust om het niet allemaal alleen te hoeven verwerken, maar het te delen met het papier. Je zult zien dat het rust, ordening en ruimte geeft in je hoofd en in je leven.

Minder druk in je hoofd: Stap 1.

Koop een kladblok. Dit kladblok, met al die lege bladzijdes, is er speciaal voor jou en jouw gedachtes. Met dit kladblok mag je de komende tijd alles, maar dan ook echt ALLES delen.

Minder druk in je hoofd: Stap 2.

Verstand op 0. En gewoon schrijven. Alles. Door elkaar. Het hoeft niet logisch te zijn, er hoeft geen verhaal in te zitten, het hoeft aan niks te voldoen. Die lege bladzijdes zijn er puur voor jouw gedachtes.

Minder druk in je hoofd: Stap 3.

Als je merkt dat je ‘’in je hoofd schiet’’ (‘’Dit is een rare zin’’, of ‘’Nee, dit kan ik echt niet opschrijven’’) ga weer terug naar je ademhaling en blijf schrijven. Alles is goed. Misschien geeft het je rust te bedenken dat je (in worst case scenario) al die blaadjes kan verscheuren en weggooien.

Minder druk in je hoofd: Stap 4.

Blijf schrijven tot je het gevoel hebt dat je klaar bent met schrijven.

Minder druk in je hoofd: Stap 5.

Als je klaar bent met schrijven ga je weer helemaal terug naar je ademhaling. Adem diep in door je neus, en rustig uit door je mond. Neem even de tijd om alles wat je net met het papier hebt gedeeld te laten landen.

Minder druk in je hoofd: Stap 6.

Soms is het fijn om terug te lezen wat je net allemaal hebt opgeschreven. Probeer dit dan te doen zonder er een oordeel over te hebben. Soms kan het goed zijn het juist te laten voor wat het is en het niet meer terug te lezen. De afgelopen maanden heb ik kladblokken volgeschreven. Of het ergens op slaat? Een mooi verhaal? Nee. Niks van dit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik, als ik het terug lees, ik me soms bijna een beetje ongemakkelijk voel. Of het me rust geeft? Ja. Dus mocht je hoofd overlopen of je hebt even tijd voor jezelf: pak je kladblok erbij en write things down

 

Naast een schrijf-oefening kan ook een coach je begeleiden bij het creëren van meer rust en ruimte in je leven. Jamila ging langs coach Sandra voor meer rust in haar hoofd, en beschreef haar ervaring  met haar coachingssessie.


Gepost onder Everyday mindfulness

Pleun Peters

door Pleun Peters

Reacties