fbpx
superfood voor je ziel

Superfood voor je ziel

Veel mensen gaan tegenwoordig steeds bewuster om met voeding. ‘Niet vullen maar voeden’ is daarbij vaak het uitgangspunt. Energetisch gezien voeden we onszelf echter met veel meer dan alleen voeding. Van de omgeving waarin we ons omgeven, de informatie die we tot ons nemen tot de contacten die we door de dag heen hebben: we nemen het allemaal tot ons. Daar kunnen elementen bij zitten die je gemoedstoestand en je gevoel van vitaliteit in positieve zin voeden. Ook kunnen er dingen zijn die daar niet of in negatieve zin aan bijdragen. Zoals je elke dag kunt kiezen voor junkfood, superfood of iets daar tussenin op je bord, heb je ook elke dag de keuze om jezelf energetisch te voeden of uit te putten.

Wat is energetische junk- en superfood?

Wat zijn dan junkfood en superfood, energetisch gezien? Dat is per persoon verschillend. Het gaat erom te voelen wat er met jou gebeurt. Hoe voel je je bijvoorbeeld nadat je contact hebt gehad met iemand? Wat doet een bepaalde omgeving of situatie met je? Hoe voel je je als je naar bepaalde muziek hebt geluisterd of films of series hebt gekeken? Het kan zijn dat je je geïrriteerd, waardeloos of ontevreden voelt of juist geïnspireerd, blij en energiek. De hele dag door zijn er zintuiglijke prikkels die je als voedend of uitputtend kunt ervaren. Luister naar je gevoel en leer wat elke ervaring met je doet. De hele dag door kan je daar passend keuzes op maken.

Hoe kies je voor gezonde brandstof?

Niet alles is altijd te vermijden. Het is goed om dat te accepteren en niet onnodig energie te verspillen aan dingen waar je geen invloed op hebt. Focus je op de dingen die je wel kunt veranderen. Kies ervoor jezelf meer te voeden met die dingen, situaties en mensen die jou van gezonde brandstof voorzien en probeer te vermijden waar je je leeg van gaat voelen. Zo kan je als het ware je eigen supermenu samenstellen. Leer, creëer en zorg goed voor jezelf. En boven alles geniet van je gezonde brandstof!


Gepost onder Everyday mindfulness

Jojanneke Koedam Hartenzielcoaching

door Jojanneke Koedam

Reacties