fbpx
Marissa Klouwer

Marissa goes.. Tantra!

Volgende week mijn eerste ervaring met een die-hard yogafestival! Misschien iets anders dan een weekendje Lowlands, maar hey: waarschijnlijk net zo leuk. Hoop ik dan tenminste. Want ik ga iets nieuws proberen: ik ga kennis maken met Tantra.

Yogafestival in Frankrijk

Zo’n 2000 mensen uit alle hoeken van de wereld komen samen in een natuurlijke omgeving om 8 dagen lang kundalini yoga te boefenen. Dit in combinatie met een  speciaal dieet, vele verschillende workshops, dans, zang en plezier. En en en en…. drie dagen White Tantric Yoga.

Sexy Tantra?

LEUK! Maar uhmm… Gaan al die 2000 mensen dan met elkaar ehh.. Ja. Nee toch? Ik krijg nu een heel ‘’spannend’’ beeld in mijn hoofd (ahum).  Laten we eens even een theoretisch vooronderzoekje doen. Wat is tantra eigenlijk?

Wat is Tantra?

Tantra gaat way back en is een duizenden jaren oude Indiase wetenschap die voortgekomen is uit een gezonde drang naar vrijheid en naar spirituele groei. Er wordt met seksuele energie gewerkt (de levensenergie), maar met het doel om energieën te sturen en in te zetten voor bewustwording, groei, eigenliefde en liefde voor al wat is. Het is een weg naar binnen, naar je diepste innerlijke, om van daaruit bewust de dingen te ervaren zoals ze werkelijk zijn.

En hierin zijn er op dit moment drie stromingen te onderscheiden. Deze hoofdstromingen kennen vele variaties, maar het komt neer op de rode tantra leer, de zwarte tantra leer en de witte tantra leer.

Rode Tantra

Rode tantra is conform mijn eerste hypothese 😉 Dit gaat over seksuele en sensuele passie, voelen, doorvoelen en overgave. Grenzen worden opgezocht om heling en transformatie plaats te laten vinden en er wordt geprobeerd om blokkades op te heffen en alle energieën binnen het lichaam weer te laten stromen.

Zwarte Tantra

De zwarte Tantra vind ik op zich ook interessant. Niet omdat het te maken heeft met satanisme, voodoo, zwarte magie en SM praktijken, maar omdat bij elke omschrijving van Zwarte Tantra die ik vind wordt toegevoegd dat ‘’ dit niets met spiritualiteit’’ te maken heeft. Jammer, want volgens mij is het onnodig te ontkennen dat we ook allemaal een duister stukje in onszelf hebben. Zwarte Tantra laat zien dat dit aanwezig is, ook al willen we niet dat dit naar de oppervlakte komt.  Wegkijken voor dat wat is hoeft niet. Omarmen en accepteren, love will do.

Witte Tantra

En dan de ‘’mijne’’: witte Tantra!  Het beeld in mijn hoofd van allemaal naakte mensen valt meteen in duigen; het staat zelfs helemaal los van seksuele handelingen.

De witte tantrische traditie zou je kunnen kenschetsen als de meest heilige en zuivere vorm van tantra. Het sleutelwoord binnen deze traditie is de energetica; het werken binnen het lichaam en de geest met zuivere energie. In deze vorm van tantrische training wordt weliswaar gewerkt met de seksuele energie vanuit de tweede chakra. Echter, er is niets, werkelijks seksueels en ook niets interpersoonlijk-intiems aan deze vorm van spirituele oefening te ontdekken. Dit is zuiver een individuele, geestelijke en gedisciplineerde meditatieve, lichamelijke training, meestal onderwezen aan uitverkoren, mannelijke, boeddhistische monniken.

Ready, yoga-set, goooooo!

Monnik of niet; mijn witte kleding heb ik inmiddels ingeslagen, pop-up tentje in de backpack gestopt en heb het yogamatje al opgerold.  En daarbij het thuisfront gerustgesteld dat ik niet naakt rondjes ga rennen. Eten hoef ik niet voor te bereiden; er staat elke dag een pan aardappelsoep klaar. Met extra pepers voor the swag.

Next level meditaties

Zaterdag pak ik de bus en ga ik lekker checken of mijn vooronderzoek klopt. Zullen jullie aan me denken tijdens de ellenlange meditaties? Jane heeft namelijk alleen verklapt dat ik sowieso van 8 uur ‘s ochtends tot 4 uur ‘s middags op m’n schapenvelletje zit. HELP!

Tot snel, lieve mensen! En mochten jullie de rode Tantra nou heel interessant vinden, lees dan hier meer.

Marissa Klouwer

door Marissa Klouwer

Reacties