fbpx
Jan Wolter Bijleveld

#20: Jan Wolter Bijleveld: Loslaten, het laat mij niet los.

Jan Wolter Bijleveld leerde Jane en ik kennen tijdens een avond van LifeLongLearning. We werden direct geinspireerd en vroegen hem zijn verhaal te delen. Hij deelt wat loslaten voor hem betekent.

Jan Wolter Bijleveld en de term Loslaten.

“Loslaten is een veelgebruikte term. Ik ben ‘m te pas en te onpas tegen gekomen. Soms wordt het mij iets te zweverig. Als ik had geweten, wat er allemaal achter het woord ‘loslaten’ zit, was ik er misschien nooit over begonnen. Toch trok het me blijkbaar”, vertelt schrijver Jan Wolter Bijleveld. In 2006 begon hij de website Lsltn.nl (staat voor loslaten). “Gewoon omdat het leuk was. En -achteraf gezien- waarschijnlijk ook omdat ik veel te leren had op dat gebied. En dat gaat door tot op de dag van vandaag.” Inmiddels heeft Jan Wolter drie boeken geschreven, Loslaten, Loswerken en Losleven (A.W. Bruna Uitgevers).

Kan je grip krijgen op het thema loslaten?

Ik heb nog steeds geen grip op het thema loslaten. En toch, het onderwerp laat mij niet los. Ik ben weer bezig met een nieuw boek waarin ik weer nieuwe ideeën, vragen en stof tot nadenken probeer vast te leggen en te delen. De werktitel is ‘Wat als je loslaat?’

Het uitgangspunt van dat boek is hetzelfde als waarmee ik Lsltn.nl begon, inmiddels alweer 9 jaar geleden. Ik had wat teksten gemaakt voor e-cards over het gevoel van drukdrukdruk-en-gedoe-en-haast-is-dit-het wel? Ik dacht: als we die om te beginnen kunnen delen, komt er al iets op gang. Gedachten, gesprekken, inzichten. Ideeën delen, vind ik waardevol.” Als tekstschrijver probeer ik mijn gedachten en verwondering onder woorden te brengen. Ik vind het een uitdaging om een onderwerp toegankelijk te maken, zodat een ander er iets mee kan. Ik geef graag stof tot nadenken.

Wat vind ik waardevol om mijn tijd en energie in te steken?

Op de dag dat ik mijn eerste boek Loslaten inleverde bij mijn uitgever, overleed mijn broer onverwacht. Dat was wel een bizarre ervaring. Het versterkte mijn gevoel dat je het leven beter niet kunt uitstellen. Alleen om elke dag te leven alsof het je laatste dag is…, dat vind ik een a-relaxed idee. Maar het herinnert me er wel aan steeds weer onderscheid te maken tussen hoofdzaken en bijzaken. Dan vraag ik me af: wat vind ik waardevol om mijn tijd en energie in te steken?

Naast het schrijven -vanachter mijn computer mijn verhaal vertellen- kan ik nu mijn verhaal ook live voor een publiek brengen. Het is elke keer weer mooi om te doen voor een gevarieerde groep geïnteresseerden een onderwerp als ‘loslaten’. Ook mag ik bij The School of Life maandelijks de class Rust in je hoofd geven. In elke lezing noem ik het onderwerp loslaten wel, maar laat het toch weer los. Loslaten, dat kun je niet doen. Als je iets vreselijk graag wilt loslaten, ben je er zo mee bezig. Dan houd je het juist vast.

Er zit veel meer achter, zoals wat we allemaal moeten van onszelf, hoe we onszelf klem zetten met verwachtingen, veel willen, alle mogelijkheden willen benutten en niet toekomen aan momenten dat je weer tot jezelf komt. Dat zorgt voor onrust en onvrede van binnen.

Mijn nieuwe boek: ‘Wat als je loslaat?’

De werktitel van mijn nieuwe boek is ‘Wat als je loslaat?’. Dat vind ik een interessante vraag die je jezelf in allerlei situaties kunt stellen, of je nou boos bent of gestrest of mega-ongeduldig. Wat als ik loslaat? Wat er dan gebeurt, vind ik eerlijk gezegd veel interessanter dan de vraag: hoe laat ik los? Hoe vaak ik die vraag wel niet heb gehoord. Ik heb er geen antwoord op. Ik vrees dat ’t geen trucje is of iets waarvoor je even een stappenplan uit een boekje erbij kunt pakken. Maar ik denk dat het net zo waardevol is om jezelf voor te stellen: wat als ik loslaat? Ik probeer het nu in elk geval elke dag. Het is een vraag waarmee je kunt spelen. En door jezelf te voeden met stof tot nadenken, kun je steeds beter worden in dat spel. Volgens mij is dat het geheim: laat los dat je iets wilt loslaten. Ik help anderen graag steeds beter te leren spelen met die vraag: wat als ik loslaat? Hoe dat uitpakt, dát laat mij voorlopig nog niet los.

Hier kan je Jan Wolter volgen op Facebook. Zijn website vind je hier.

 

Willemijn vroeg Jane: Hoe kan je loslaten om je doel te bereiken?

 

Foto: Ernst Stolk


Gepost onder Vrienden van House of Awareness met de tag Boeken

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties