fbpx
Jojanneke Koedam Hartenzielcoaching

#29 Jojanneke Koedam: Vanuit compassie ontstaat er ruimte voor bewustzijn

Vaak vertonen we als kind gedrag, en geven we intuïtief aan waar we blij van worden en van nature goed in zijn. We doen dingen die echt bij ons passen, zonder erover na te denken, vanuit ons hart. Zo ook bij Jojanneke. Soms nemen we een enorme U-bocht om te komen waar we horen, omdat we in eerste instantie acteren op wat we denken dat de maatschappij van ons verlangt. Vanuit haar ‘hart & ziel’ begeleidt Jojanneke mensen naar hun intuïtie en in het voelen van compassie. Lees haar mooie verhaal fijn!

Op mijn plek zijn als coach

“Hoe kwam je erbij om coach te worden?” vroeg iemand me laatst. Ik glimlachte, want ineens zag ik mezelf als meisje op de basisschool. Ik observeerde, luisterde en werd in vertrouwen genomen door vriendinnetjes. Officieus ben ik dus eigenlijk al heel lang coach, het duurde alleen even voor ik het doorhad en voelde dat ik er iets mee wilde en kon. Nu, als intuïtief life coach bij mijn praktijk Hart & Ziel Coaching, heb ik meer dan ooit het gevoel dat ik op m’n plek ben. In m’n werk én met mezelf.

Het gevoel op m’n plek te zijn heeft een tijdje geduurd. Ik denk dat ik vooral heel lang heb geprobeerd niet mezelf te zijn omdat ik dacht dat dat de manier was om erbij te horen. Ik luisterde niet naar m’n hart maar anticipeerde op wat ik dacht dat de samenleving en mijn omgeving van mij verlangde. Dat kostte veel energie en maakte dat ik met m’n aandacht alleen in m’n hoofd zat. En pats, toen was er ineens een burn-out aan de start van mijn carrière als communicatieadviseur. Gelukkig maar, kan ik nu zeggen. Ik voelde me destijds ellendig, maar het was een uitnodiging om naar mezelf toe te bewegen. Waar word ik gelukkig van? Wat geeft me energie? Ik maakte bewustere keuzes in mijn communicatieloopbaan en voelde steeds meer dat ik er mocht zijn.

Dansen op de vulkaan

En toch was er een kriebel. Een kriebel die me toefluisterde dat er iets anders was weggelegd voor mij. Iets waar ik me met hart en ziel aan zou kunnen wijden. De kriebel groeide uit tot een vulkaan; een vurig verlangen dat op uitbarsten stond.  Het verlangen een verschil te maken en van betekenis te zijn. Na veel geduld (en ook veel ongeduld) ontvouwde het zich: coaching.

Ik heb bewust gekozen voor de opleiding Intuïtief coachen. Onze intuïtie is zo’n mooi instrument! Het geeft inzicht en brengt ons verder, terwijl we in ons denken vaak blijven hangen als een oude plaat. Intuïtief weten we zoveel meer dan we ooit verstandelijk kunnen bedenken en het intuïtieve coachen stelt zowel mij als de coachee in staat met het weten in contact te komen. Dat brengt vaak een antwoord op vragen als: wat wil ik nou eigenlijk echt?

Vanuit compassie ontstaat er ruimte voor bewustzijn

Het gevoel niet goed genoeg te zijn is iets wat ik vaak terug zie komen in mijn praktijk. Ik begeleid mensen in het voelen van compassie en dat brengt zoveel teweeg! Als je met liefde kunt kijken naar jezelf, naar al je mooie eigenschappen en schaduwkanten zijn sommige problemen ineens geen problemen meer. Of ze zijn te overzien en te overwinnen omdat je in de basis weet: ik ben oké zoals ik ben, ook al zijn er misschien dingen waar ik aan wil werken. Vanuit compassie ontstaat er ook ruimte voor bewustzijn van belemmerende patronen én ruimte voor verandering.

Het is mijn wens een bijdrage te leveren aan een compassievolle wereld met een hoger bewustzijn. Door te coachen, te inspireren, te schrijven (bijvoorbeeld mijn e-book ‘Bij jezelf blijven’) en wie weet wat nog meer. Ik sta voor m’n gevoel aan het begin van iets wat nog volop tot bloei gaat komen.

Wil je te weten komen wat je hart allang weet? Wil je met een mildere blik naar jezelf kijken? Je bent van harte welkom bij Hart & Ziel Coaching in Den Haag. Op www.hartenzielcoaching.nl lees je meer over mij en mijn manier van werken en kan je een afspraak maken.

Liefs,

Jojanneke

door Jane Shaw (admin)

Reacties