fbpx
zoektocht naar geluk

De constante zoektocht naar geluk

Als je het drukke Amsterdam aan je voorbij ziet gaan lijken we soms wel kippen zonder koppen in onze never ending zoektocht naar geluk. Als haastige mieren, om nog maar eens een dier erbij te halen, lopen we rond. Maar waar lopen we eigenlijk naar toe? En met welk doel? Meer nog dan elke andere generatie zijn wij ‘millenials’ opzoek naar geluk.

We zijn allemaal opzoek naar geluk

We kijken massaal youtube filmpjes van Simon Sinek, lezen boeken van Eckhart Tolle, gaan naar coaches, maken verre reizen, stichten een gezin, wandelen de Santiago de Compostella en/of gaan volledig voor onze carrière. Het gros van ons zoekt geluk buiten zichzelf in relaties met anderen, in materie, werk, huis etc. Zelfs mindfulness en yoga worden regelmatig als ‘trucje’ gebruikt om het drukke leven vol te houden.

Wat betekent geluk voor jou?

Gezien de sterke toename van stress, angst, depressie en burn-out lijkt dit nauwelijks meer vol te houden. Hoe vaak staan we nou echt stil bij wat we doen, hoe we ons voelen, waar we heen willen of bevragen we de manier waarop we ons geluk nastreven. De uitspraak van de bekende boeddhistische leraar Shantideva legt de vinger op de zere plek.  

Where could I possibly find enough leather
To cover the surface of the thorny earth?
Yet leather on the soles of my shoes
Is as good as covering the entire earth

 

Likewise it is not possible for me
To restrain the external course of things
But if I could restrain this mind of mine
Why would I need to restrain all else?

In de kern streven we allemaal naar hetzelfde

Als ik iets in het geven van mindfulness trainingen geleerd heb dan is het wel dat we veel meer op elkaar lijken dan we denken. Ok; van buitenaf zien we anders uit, we hebben een andere stem en ons gedrag verschilt wezenlijk maar we zijn bijna allemaal geneigd om te vluchten van negatieve emoties en we bedenken vergelijkbare manieren om dat te bewerkstelligen. Angsten dat we niet voldoen, goed genoeg zijn of tekortschieten zullen velen in elkaar herkennen en allemaal, is mijn stellige overtuiging, willen we gewoon gelukkig zijn. Dus het is niet zo gek dat we in onze zoektocht naar geluk veelal hetzelfde doen.

Het geluk zit in onszelf

Ook ik ben sterk geconditioneerd (3,5 decennia al) om mijn geluk buiten mijzelf te vinden. In mijn gedachten en gevoelens over het opzetten van mijn eigen business, de zoektocht naar een perfecte (en mooie!) partner en zeker ook in mijn spirituele beoefening verlies ik mij nog regelmatig. Dat is een paradox want mijn leraren leren mij juist niks meer te doen, meer toe te laten, te accepteren en juist te ‘ontleren’. En eigenlijk gewoon te zien – belangrijker nog, te ervaren en voelen – dat ik alle ervaringen zonder weerstand en in alle openheid kan toelaten in mijzelf-gewaarzijn. Pas recentelijk begin ik dit geluk in mijzelf te ontdekken.

Geluk zit al in ons, dat hoef je niet te vinden

Het grappige is ook dat je jezelf en geluk niet hoeft te vinden: geluk, liefde en innerlijke rust zitten allang in ons maar we zijn zo gefascineerd en geobsedeerd door objecten, relaties en onze gedachten dat we dit niet zien of snel weer vergeten. Maar als je hierin steeds meer kan rusten dan zie je dat je in essentie niks van buiten nodig hebt. Dan kan je gewoon dezelfde activiteiten doen als voorheen maar kijk je er op een hele andere manier na.

Ondanks dat het me vaker lukt om los van verwachtingen en zonder streven in mijzelf te rusten, word ik een uur, een dag of een week later weer getriggerd door een pijnlijke emotie en hup ik ben het allemaal weer vergeten. Alsof het er nooit geweest. Dan stel ik mijn piekerende mind weer gerust met mooie woorden, zoals in de quote hieronder, en altijd dient zich weer een nieuw en fris moment aan.

opzoek naar geluk

 


Gepost onder Coaching met de tag Millenials

Marc Keller

door Marc Keller

Reacties