dromen onthouden

Hoe kun je je dromen onthouden?

Sommige van ons dromen heel veel, sommige dromen helemaal nooit. Zelf droom ik best wel vaak, maar eigenlijk vergeet ik ze altijd. Toch ben ik ook heel nieuwsgierig wat ze me vertellen. Vandaar dat ik ben gaan oefenen om mijn dromen te onthouden. Met de tips van Jane.

Dromen als belangrijk deel van je leven

In veel tradities (vooral die dichtbij de natuur staan) zijn dromen een belangrijk deel van het leven. Want ja, wat is nu een droom? Is dat overdag of tijdens de nacht? In wezen is alles een droom en jij bent de regisseur van het geheel. We denken misschien dat we overgeleverd zijn aan de nacht voor dromen, maar niets is minder waar. Met oefening wordt je nacht net zo waardevol als je dag.

Hoe kun je je dromen onthouden

Het begint met het onthouden van je dromen. Iedereen droomt, alleen niet iedereen weet ze te onthouden. Dit kun je trainen. Ook voor dromen geldt: oefening baart kunst. Hierbij een paar tips:

1. Word bewust wakker
Neem ‘s ochtends vijf minuten de tijd om bewust wakker te worden. Als de wekker gaat springen we vaak op om uit bed te springen, snel te douchen en de deur uit te rennen. Het kan je helpen om 5 minuten eerder de wekker te zetten en terwijl je wakker wordt je lichaam te observeren en naar je gevoel te gaan. Als je niet kan herinneren wat je gedroomd hebt kan je vaak wel bij je gevoel waarmee je wakker wordt. Hoe vaker je deze tijd in de ochtend neemt hoe meer en meer je dromen meekomen naar de ochtend.

2. Schrijf je dromen op
Als je wakker wordt, schrijf dan op wat je je kan herinneren. Met het bewust opschrijven train je jezelf om gericht naar je dromen te kijken. Hoe vaker je dit doet hoe gemakkelijker het wordt om je dromen te onthouden en zul je ook steeds meer onthouden.

3. Mediteren en visualiseren.
Overdag kun je jezelf al trainen voor de nacht. Tijdens het mediteren kom je ook in een andere staat van zijn, deze is vergelijkbaar met je droomstaat. Probeer tijdens je mediatie bewust met je ogen dicht te kijken of er iets op je netvlies komt. Mocht je dit moeilijk vinden dan kan je ook oefenen met een geleide visualisatie. Door de stem van een ander word je begeleid naar een soort van droomstaat. Je kunt bijvoorbeeld deze visualisatie proberen voor meer rust.

Benieuwd hoe je dromen in kan zetten voor een helende werking? Lees het hier.


Gepost onder Coaching met de tag Dromen

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties