fbpx
Sandra Kuiters

Op bezoek bij coach Sandra

Ondanks dat Sandra ook bij ons kantoor om de hoek zit in Amsterdam, koos ik er voor Sandra op te zoeken in Amstelveen. Een fijne werkplek waar je volledig jezelf kunt zijn. Sandra werkt met verschillende therapieën, wij kozen ervoor om met de Emotional Freedom Techniques (eft) te werken. We bespraken een veelvoorkomend thema: druk zijn. Druk zijn met alles wegdrukken.

Ik ben té druk

Allereerst moet gezegd worden dat Sandra een onwijs fijne, rustige uitstraling heeft waardoor ik al snel tot rust kwam. Ze vertelde me dat ze graag wilde werken met de Emotional Freedom Techniques (wat dit precies inhoudt wordt duidelijk gedurende mijn blog). We spraken over thema’s die er op het moment in mijn leven speelden en kwamen al snel op het thema druk zijn. Want hoe rustig ik me ook voelde door de fijne energie van Sandra, er zat een hoop onrust in mij. Ik was druk, heel druk en ondanks dat ik dit niet meer wilde, voelde ik me ellendig comfortabel met het druk zijn.

Druk zijn begint al in de vroege ochtend

Als je over dingen nadenkt kijk je vaak omhoog. Je probeert dingen met het verstand te verklaren. Tijdens deze sessie wilde Sandra juist dat ik naar beneden keek, zodat ik meer in mijn lijf kon zakken en kon voelen wat gevoeld moest worden. Spreken vanuit mijn hart, zonder logische redenatie. Het thema was al vastgesteld, nu was het tijd in te zoomen op een specifieke situatie. Als uitgangssituatie nam ik diezelfde ochtend. Ik werd wakker en ging  mijn dagelijkse social-rondje af: Whatsapp, Facebook en mijn mail. Opzoeken wat ik juist niet wil voelen om er vervolgens achter te komen dat het weer, je raadt het al, een drukke dag gaat worden.

Afpellen van alle lagen om de kern van een probleem

Toen Sandra vroeg of ik wist waar dit gevoel vandaan kwam, legde ik uit dat ik zelf dacht dat  mijn drukke bestaan te maken had met het geen nee kunnen zeggen. Maar dat er vast veel meer speelde waar ik me niet bewust van was. Een perfect vraagstuk voor de Emotional Freedom Techniques want daar kom je tot de kern van het ‘probleem’ door alle lagen die over de kern gelegd zijn af te pellen. Sandra vertelde vervolgens dat die lagen zich vastkampen in het lichaam, ikzelf voelde duidelijke druk in mijn borst en een verstikkend gevoel in mijn keel.

Emotional Freedom Techniques

Nu alles in kaart was konden we echt beginnen. Terwijl ik de stressvolle situatie denkbeeldig opriep, klopte Sandra met haar vingers op verschillende plekken op mijn lichaam, waarbij ze de situatie in zinnetjes omschreef. Ik werd geacht deze zinnetjes na te zeggen. De zinnetjes verwoorde elke keer weer waar ik tegen aan liep. Dingen die ik zelf niet al te goed kon verwoorden werden me in de mond gelegd. En zonder dat ik het doorhad omschreef ik mijn eigen situatie als de beste. En met elk woord kwam er meer een gevoel van besef teweeg. Aan het einde van iedere ronde gaf ik aan wat er bij me opkwam en zo begonnen we de laagjes van de kern af te pellen. Na elke ronde verplaatste de spanning van mijn keel naar andere plekken in mijn lichaam. Een gevoel kan dan ook veranderen doordat je het aandacht geeft. En dat was precies de bedoeling.

Druk zijn met alles wegdrukken

Van ik ben druk want ik kan geen nee zeggen kwam stap voor stap het inzicht dat ik gewend ben geraakt aan het drukke gevoel en druk zijn een comfortabel gevoel voor mij is geworden. Wakker worden met een kalm gevoel is dan ook onwennig waardoor ik mijn comfortabele ‘ik ben druk’-modus weer opzoek. Ik kick op het hebben van veel prikkels om mij heen en zoek deze onbewust zelf ook constant op. Vooral als ik dingen moet doen die ik niet wil doen, dan verbloem ik ze met het erbij plannen van leukere dingen waardoor ik teveel in-plan.

Hoe meer ik niet druk wil zijn, hoe meer dingen ik opzoek die het druk zijn weer bevestigen. Op een gegeven moment ben ik meer druk met denken dat ik druk ben dan dat er daadwerkelijk is. Druk zijn is het verbloemen van een bepaalde onvrede. Het makkelijkste is om te doen alsof er geen onvrede is, dan heb ik namelijk ook geen probleem. Vervolgens ga ik zelf weer drukte opzoeken, om afleiding van het probleem te vinden. Kortom: Ik ben voornamelijk druk met alles wegdrukken.

Druk zijn zonder druk te ervaren

In the end kon ik de situatie observeren zonder de benauwdheid zo extreem te ervaren. Bijzonder om te ervaren hoe verschillende lagen op allemaal verschillende plekken in het lichaam opgeslagen zitten. En blijven zitten als je ze geen aandacht geeft. Want als je naar het lichaam luistert, lost het zich op.

Sandra verwoorde dit prachtig: “Als je iets voelt, voel je dat nou eenmaal. Door het weer meteen weg of goed te praten, diskwalificeer je jezelf. Het voelen met aandacht betekent kunnen loslaten vanuit acceptatie van wat is. Doordat we vaak niet echt durven voelen wat er speelt, slaan we spanning op in ons lichaam. Je zou dit kunnen vergelijken met een lichamelijk to do lijstje dat vroeg of laat weer oppopt.” Bizar hoeveel we in één sessie hebben kunnen achterhalen. Er zullen zeker nog veel meer lagen afgepeld kunnen worden, dat is echter iets voor een vervolgafspraak. Een bijzonder gesprek met een bijzonder persoon. Bedankt Sandra, wat heb je me een prachtig cadeautje gegeven.

Naast coachingstrajecten geeft Sandra ook trainingen om de technieken zelf leren toepassen. Meer over Sandra weten? Maak hier een vrijblijvend gesprek met Sandra.

 


Gepost onder Coaching met de tag Emotional Freedom Techniques

Jamila Vriesman

door Jamila Vriesman

Reacties