fbpx
relaties vormen

Een relatiecoach over het vormen van relaties

Hoe goed het ook is om in het moment te leven, zijn wij doorgaans toch bezig met onze toekomst. We hebben er een beeld bij. Of we nu ergens naartoe werken of slechts gedachten en verwachtingen hebben van hoe het er, als het even kan, uit mag komen te zien. Maar wat is dat beeld van een gelukkig leven? En welke rol spelen relaties of het hebben van een levenspartner hierin? We vroegen relatiecoach Justine Tierolff naar het vormen van relaties.

Het ideale plaatje

De meesten van ons groeiden op met twee ouders en hebben dat ervaren als iets prettigs, veiligs of minstens als iets dat gewoon zo is. Wanneer ouders scheiden zorgt dit voor verdriet, pijn en soms schuldgevoelens. Een gevolg hiervan kan zijn dat we moeite krijgen om ons te verbinden, of juist dat we een grotere behoefte aan dat veilige ‘huisje boompje beestje’ hebben. Wanneer we opgroeien met levensmoeie, ongelukkige ouders kan het heel goed zijn dat we van dat plaatje heel ver weg willen blijven.

We moeten niet onderschatten wat veilige verbindingen met ons doen.

En dat we de vrijheid meer gaan opzoeken in onze relaties. Ook kunnen we schrikken wanneer we dat voorgekauwde ‘perfecte’ plaatje eenmaal zelf gerecreëerd hebben. We hebben bijvoorbeeld bij een van onze eerste verkeringen gedacht meteen stappen te moeten gaan zetten, om vervolgens vroeg of laat bij onszelf uit te komen met levens- en relatievragen als ‘is dit het nu? Was het leven voor mij zo bedoeld? Wie ben IK en wat wil IK eigenlijk?’.

Relaties als basis

Hoe we ook opgroeien en wat we onszelf ook aanleren hierdoor, verbinding blijft een van de belangrijkste levensbehoeften van ons mensen. Volgens de piramide van Maslow, een klinisch psycholoog die de top vijf van levensbehoeften van ons mensen in kaart bracht, staat sociaal contact en verbinding zelfs op nummer drie. Voor de duidelijkheid; op nummer vier en vijf staan erkenning en zelf-realisatie.

 We moeten niet onderschatten wat die veilige verbindingen (met opa’s, oma’s, ouders, vrienden, zussen, broers, en uiteraard onze partners) met ons doen (en gedaan hebben!). Het zorgt voor een veilig en stevig fundament van waaruit we onszelf kunnen ontplooien, en van waaruit we ook weer iets te geven hebben aan een ander.

Glad ijs

Als we stevig in onze schoenen staan en weten wat we willen kunnen we verbinding met iemand aangaan door ons open te stellen voor de ander, door aan te geven wat we willen, door (kwetsbare) dingen over onszelf te delen en door eerlijk te zijn over onze gevoelens. Dat juist dit vaak niet zo gesmeerd loopt zal niemand ontkennen. Het is vaak een onzekere ontdekkingstocht. Ons verbinden aan iemand vraagt om lef, om kwetsbaar zijn en risico’s nemen. Wat als onze behoeften niet beantwoord worden? Dan gaan we op ons bek, en dat doet pijn. De angst hiervoor kan ervoor zorgen dat we ons op de vlakte houden of zelfs helemaal afsluiten, omdat dat veiliger voelt.

Voor mij is het zo klaar als een klontje: we hebben elkaar nodig.

Bindingsangst (in alle soorten en maten) kan dus heel bepalend zijn in hoe onze toekomst eruit ziet. Niemand is echter 100% zeker van zichzelf en we dragen allemaal ervaringen met ons mee. Over het algemeen wordt het dan ook een soort dans, een zoektocht naar elkaar, waarin we ons blootgeven, weer op de rem trappen, ons weer herpakken, de ander uitdagen, om stukje bij beetje meer vaste grond onder onze voeten te krijgen.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Hoe we dit leven invullen met relaties is dus verschillend; getrouwd in voor- en tegenspoed? Monogaam, of een open relatie? Latten, of samen een huis? Single met vriendschappelijke relaties? Het is allemaal oké, en niets hoeft ook definitief te zijn. We hebben van huis uit iets meegekregen, of we het nu wilden of niet, maar we kunnen ons hier ook van losmaken en ons verder ontwikkelen.

Er is in alle vormen van samenzijn wel een gemeenschappelijk doel; verbinding vinden en onderhouden met andere mensen. Dat deze behoefte een grote rol speelt in hoe we onze toekomst zien, is voor mij zo klaar als een klontje. We hebben elkaar nodig.

Justine Tierolff is relatiecoach. Ze geeft jou de ruimte om te komen tot wat er werkelijk is. Zodat jij weer verder kan en de verbinding kan aangaan met de ander. Of het nou om partnerrelaties, vriendschappen of familie gaat. Je vindt hier meer informatie over Justine Tierolff.

 

Meer over relaties lezen?


Gepost onder Coaching met de tags relatiecoach en relaties

door Justine Tierolff

Reacties