fbpx
tropenjaren en een leuke relatie

De tropenjaren én een leuke relatie. Hoe dan? Twee tips!

Laatst vroeg ik mijn Facebook omgeving om thema’s; wat speelt er zoal binnen relaties in jullie omgeving? Het kleine-kinderen-thema kwam meerdere malen voorbij, een thema dat ook dicht bij mezelf ligt. De vraag is: hoe houd je jouw relatie spannend en leuk ten tijde van de welbekende tropenjaren met kinderen? In deze blog geef ik je twee tips die je direct kan toepassen.

Ligt het aan de kinderen?

Ook ik kan heus niet zeggen dat ik er als relatiecoach een mega spannende, zinderende relatie op nahoud sinds ik twee dochters heb. Gesnapt! Wel heb ik een geweldige, fijne, lieve en dedicated vriend en vader voor onze dochters. Daar ligt het niet aan. Het ligt dus aan de kinderen? Ja! Nou ja, ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken. Wanneer er al andere problemen zijn in een relatie is dit anders. Maar, ik kan veilig zeggen dat er met de komst van kinderen veel veranderd in onze levens met onze partners. Kinderen komen, soms letterlijk, tussen ons en onze partners in te staan/ liggen, want de eerste aandacht gaat naar hen.

De verandering van prioriteiten in de tropenjaren

Ondanks dat dit ook een persoonlijk vraagstuk is, heb ik hier wel ideeën over. Waar ik het in deze blog over heb is de ‘gemiddelde’ relatie, een met in eerste instantie solide basis, maar waar toch wat werk aan de winkel is zodra er kinderen komen. Er is vermoeidheid, er ontstaan vaak sneller irritaties en er moet ineens ‘moeite’ gedaan worden om een leuke date/ avond zonder kinderen tot stand te brengen.

En als die date er dan is, zit je na (of vóór!) het hoofdgerecht al te geeuwen. Wat moeten we hier nu mee?

Tip 1. Tijd doorbrengen met elkaar. Zo cliché, maar zo waar!

Eén manier om nader tot elkaar te komen is tijd en ruimte hebben met elkaar, zonder de kinderen. Ik hoor jullie denken ‘Joh! Echt?’. Maar ja, tijd met alleen elkaar doorbrengen is toch echt de sleutel. En daar voeg ik wel meteen iets aan toe, want dit mag wel vaker dan één keer in de drie maanden. Die frequentie heeft een reden, want door regelmatig samen te zijn zorgen we ervoor dat er minder druk ligt op de avond en dat we ons beter kunnen ontspannen en dus meer kunnen genieten. Je ‘date’ hoeft dan minder aan allerlei eisen te voldoen, dus de controle kan meer worden losgelaten.

tropenjaren en een leuke relatie

In het verlengde hiervan is mijn tip om iets anders te doen dan anders, iets waardoor we ons bijvoorbeeld weer kind voelen, ons weer geaard voelen, of juist bijzonder en aantrekkelijk voelen. Ga in plaats van naar een chique restaurant een lange wandeling maken met iets te snaaien in de rugzak. Of, als je het altijd al simpel doet, ga je juist eens iets echt moois aantrekken en naar dat geweldige restaurant of feest. En wanneer jij altijd degene bent die het plant, laat het een keer over aan je partner en zie waar hij/zij mee komt. De strekking is hopelijk duidelijk; verken nieuwe ideeën en laat het je overkomen.

Tip 2. Bekijk alles eens vanuit een helicopterview

In een relatie zijn en jonge kinderen hebben is bij tijd en wijlen pittig. Dat ís gewoon zo. Maar hoe gaan we hier dan het beste mee om? Hoe zorgen we ervoor dat we ons niet teveel irriteren aan elkaar? Hoe blijven we als geliefden verbonden? Hierop heb ik geen eenduidig, alles oplossend antwoord (balen!). Maar wat we allemaal in huis hebben is een warm hart. En die hebben we hierbij nodig.

In moeilijke tijden nodig ik jullie uit om even afstand te nemen en vanuit een helicopterview je te realiseren dat je partner in hetzelfde bootje zit als jij; dat je partner uiteindelijk hetzelfde wilt als jij (liefde, verbondenheid, harmonie); dat ook zij maar mensen zijn, net als wij, en dat ze hun best doen met wat zij in huis hebben. Hiermee zet jij de eerste stap en dat is krachtig!

Ik ben heel benieuwd wat deze blog je brengt, laat je het weten in de comments?

Zou jij begeleiding willen in je relatie, schroom niet om (vrijblijvend!) contact met mij op te nemen, Hier vind je het profiel van Justine, de website of stuur direct een mailtje naar [email protected]


Gepost onder Coaching met de tag Relatietherapie

door Justine Tierolff

Reacties