fbpx
wat is bewustzijn

Wat is bewustzijn eigenlijk?

Misschien heb je al gehoord over onze cursus Bewustzijn: de Basis. Handig om eerst te weten wat wij ermee bedoelen, voordat je er aan gaat werken. Bewustzijn:  wij geloven er heilig in. We heten niet zomaar House of Awareness. Maar wat is bewustzijn eigenlijk? Dat kan voor iedereen anders zijn. Van Dale vertelt het volgende: 

be·wust·zijn (het; o)

het beseffen en kennen van het bestaan van iets of van zichzelf: buiten bewustzijn bewusteloos

Wat is bewustzijn? Een voorbeeldje

Bewustzijn draait dus om beseffen wat er afspeelt in jou en om jou heen. Tenminste, zo interpreteren wij het. Alles binnenin jou zijn bijvoorbeeld gedachten, emoties, sensaties en energie. Met om jou heen bedoelen we omstandigheden zoals vrienden, werk, familie, woonplaats, het weer en ga zo maar door. 

Een voorbeeld om het duidelijk te maken: ik ben erg gestresst door een deadline dat ik moet halen. Iets buiten mij, namelijk de deadline, veroorzaakt dan een reactie binnen mij, namelijk stress. Het moment dat ik die stress zie, ben ik er bewust van. Dat is bewustzijn in simpele woorden. 

Het kan nog simpeler. Eigenlijk zegt het woord alles zelf al. Kijk er maar eens goed naar. Bewustzijn. Oftewel: bewust zijn. Je ‘bent’ en beseft dat, je bent er bewust van. Misschien begrijp je nog niet wat we hiermee bedoelen. Dat is helemaal oké. In onze cursus Bewustzijn: de Basis ga je hier mee aan de slag.

Meld je hier nu gratis aan voor Bewustzijn: de Basis. 

Jij bepaalt hoe je reageert

Nu weet je wat bewustzijn inhoudt. Je kunt dingen gaan opmerken die zich afspelen in jou lichaam en hoofd. Het grappige is dat je reactie van binnen altijd zal reflecteren naar buiten. Ga maar eens na bij jezelf: je hebt je dag niet, fietst chagrijnig naar werk en krijgt alleen maar grauwe blikken. Dan heeft jouw staat van zijn (weet je nog, bewust ‘zijn’) zich vertaald naar de buitenwereld. 

‘Maar hey, ik kan toch niet bewust zijn van de hele wereld?’ Nee, dat klopt. Daarom is het slim om je te focussen op jouzelf. Dat zou je zelfbewustzijn kunnen noemen. Het weer buiten ga je namelijk niet veranderen. Op jouw eigen reactie heb je wel veel invloed. 

Meld je hier gratis aan voor Bewustzijn: de Basis. 

Het begint bij jou

We werken dus van binnen naar buiten. En nee, dat betekent niet dat de regen meteen stopt als jij vrolijk bent. Wel betekent het dat jij zelf bepaalt hoe je wilt reageren op dingen die buiten jou gebeuren. Bijvoorbeeld door zelf het zonnetje te zijn op zo’n grijze dag. Op elk moment kun je kiezen hoe je reageert. Dat idee geeft veel rust. 

De allereerste stap

Die negatieve instelling op de fiets, patronen in vriendschappen of onzekerheid: je kunt er pas aan werken als je beseft dat zoiets zich afspeelt binnen in jouzelf. Alles begint bij bewustzijn. Of eigenlijk: bewust ‘zijn’. Zijn omvat jouw hele bestaan hier op aarde. Ja, dat is nogal wat. 

Wanneer je bezig gaat met bewustzijn, komt er misschien wel van alles naar boven. Weggestopte gevoelens, thema’s uit je kindertijd of vervelende gedachtepatronen. Dat lijkt lastig, alles wordt opeens ‘erger’, maar dit is de allereerste stap. Zodra bewust bent van bijvoorbeeld oude patronen, kun je er aan werken. Daar gaan wij jou bij helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, maar wel zelf. 

Nog steeds is bewustzijn best een groot begrip. Het omvat namelijk ons hele ‘zijn’, oftewel ons hele bestaan. Misschien ietwat onduidelijk.  Daarom besloot ik om het op te delen in drie simpele onderdelen. 

  • Lichaamsbewustzijn
  • Geestbewustzijn
  • Zielsbewustzijn 

In onze nieuwe gratis cursus Bewustzijn: de Basis leer je over deze drie vormen van bewustzijn. Meld je hier meteen gratis aan. 

Meer lezen over bewustzijn?


Gepost onder Coaching met de tags Bewustwording, bewustzijn en wat is bewustzijn

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties