fbpx
Jantien de Bood

Zelfliefde leren we kennen door zelfafwijzing te begrijpen

Of ik een blog over afwijzing wil schrijven. Yes, I am here. Dit gezellige thema ken ik maar al te goed. God wat ben ik er goed in. Mezelf lekker afwijzen. En ‘was’ ook vooral. Voor het te laat komen op school van de kinderen of het niet he-le-maal eerlijk zijn naar mijzelf. Of dat ik lekker eten maakte wat mijn kinderen niet lekker vonden en dan gaf ik mezelf de schuld. Ik vond van alles van wat ik deed. Ik zeg echt ‘deed’ want ik doe de dingen nog steeds zo, alleen vind ik er veel minder van. En heb ik geleerd Zelf-Afwijzing te herkennen en om te zetten in het tegenovergestelde: Zelf-Liefde. Lees hier hoe.

Zelfafwijzing ontwikkelt zich vaak onbewust in de opvoeding

Zelfafwijzing is een begrip wat iedereen wel kent. Het is een stemmetje dat zegt dat je iets niet goed doet. Of anders had kunnen doen. Het is onderdeel van de ‘perfectionist’ in ons, ook wel het stemmetje van onze innerlijke criticus. Ha feest, de innerlijke criticus is me er eentje.

Om even bij het begin te beginnen. In onze jeugd maken we van alles mee. En er wordt ons geleerd dat we volgens een bepaald idee het beste kunnen leven. Zo leren we dingen aan. Onze ‘nurture/opvoeding’. Als we in onze vroege jaren net even te vaak gehoord hebben dat we maar beter normaal konden doen of niet zo overdreven te reageren, leggen we al gauw de basis voor een innerlijke criticus: ‘Ik ben dom, stom, lelijk, vervelend en ik zit in de weg’. Als kind zijn we speels, uitbundig, luidruchtig, oneerlijk, behoeftig en van alles meer.

Terug naar jouw natuur

Maar in essentie zijn wij allen vrij en ontdekken we juist wie we zijn als kind. Maar daar komt dus al gauw een laagje overheen. ‘Doe maar niet’. ‘Schaam je’. En zo nog meer. Herkenbaar? Ik mag me niet verdrietig voelen, of uitbundig of speels. Dus doen we met z’n allen lekker normaal. Poe hee, ik voel druk. Jij ook?

Het mooie is, dit is wat we over ons zelf gaan geloven, een imprint is geboren. Een imprint is een kernovertuiging die een basis vormt voor de situaties die jij ervaart. En onbewust gaan de steeds weer opzoek naar ervaringen die ons dit gevoel opnieuw kunnen geven.

En elke keer als jij buiten het boekje gaat of over over de boot piest kun jij jezelf klein houden door jezelf op je kop te geven. Burn out, depressies en vastzittende schouders. Totdat je erachter komt wat je aan het doen bent. Stilzitten, boeken lezen, inspiratiefilmpjes of een coach die tegen je zegt ‘Geloof jij al jouw gedachten?’

BAM. Terug naar jouw natuur.

Als we het omdraaien komen we uit bij zelfliefde

Nu even de positieve kant. Het tegenovergestelde van de Zelf-Afwijzing is de Zelf-Liefde. Dit thema vind ik echt uitermate boeiend. Ik ken ze namelijk beiden. Omdat het polariteiten van elkaar zijn, heb ik eerst de diepte van de zelfafwijzing leren kennen om daarna ook de diepte van de zelfliefde te ervaren. Het is dus duidelijk een thema in mijn leven.

Zelfliefde is heel groot, net zoals de zelfafwijzing. Zodra je zelfliefde leert kennen en doet / weet wat het allerbeste voor jou is ben je op weg naar een gelukkiger leven. Zodra je zelfliefde toelaat zul je ook voelen dat er zoveel van aanwezig is in jou, dat je veel te geven hebt en ervan mag uitdelen. Door de bril van zelfliefde is alles om je heen zo mooi. Zelfliefde omarmt alles wat er is en dat geeft zo’n diepe rust.

Wat wil je voelen? Sta eens stil bij je eigen gevoel

Zodra je de liefde in jezelf helemaal voelt en jij bent totaal ok met jezelf, is de wereld ook ok zoals die is. Op dit moment laat de balans op wereldniveau ons bijvoorbeeld zien dat ons huidige bestaan aan het wankelen is. We gaan veranderen. We zijn aan het veranderen. Alleen hoe, dat vinden we niet zo leuk. We moeten namelijk uit onze comfortzone. Trump is aan de macht. Hij gooit grenzen dicht en verbreekt banden met landen waar veel zaken mee gedaan worden. Hoppa, kappen met hoe het was. Wat hij doet is de boel opschudden. Waarom doet hij hij dit? Weten we dat? Heb je enig idee?

Het roept vooral veel haat op. Een gevoel dat we allemaal kennen. Maar deze haat zit in onszelf. We verspreiden het gevoel van haat en angst en dat is precies het tegenovergestelde van liefde. Wat wil je voelen? Sta eens stil bij je eigen gevoel. Angst en haat tegen dat wat is. Op dit moment…. Voel deze emoties en gevoelens en erken dat het jouw gevoel is. En dat jij daar de baas over bent. Wat wil je ermee?

Wijs jezelf niet af totdat je begrijpt wat je afwijst

Als we vanuit de zelfliefde kunnen kijken naar wat er op grote schaal gebeurt zie ik ook veel moois gebeuren. Vrouwen verbinden zich als een malle. Indianenstammen in North Dakota bij Standing Rock verzoenen zich om samen op te komen voor de aarde. Change is happening en wat komt weten we niet. Omarm wat is en voel de liefde in jezelf.

Wijs jezelf niet af totdat je begrijpt wat je afwijst. En wijs die Trump niet af totdat je begrijpt wat er aan de hand is.

LOVE. Wil je er eens met mij over kletsen? Stuur me dan een berichtje. 


Gepost onder Coaching met de tag liefde

Jantien de Bood

door Jantien de Bood

Reacties