fbpx
verslaafd aan yoga

3 redenen waarom ik verslaafd ben aan yoga

Yoga doe ik al een paar jaar af en aan. Beetje experimenteren bij verschillende scholen van Yin tot aan Hot Yoga. Sinds 8 maanden yoga ik echt steady 3-4 keer in de week. De ene week wat minder, de andere week wat meer. Ik ben verslaafd, lees hier waarom.

Verslaafd zijn aan sporten werd ik niet

Verslaafd zijn aan sporten is een heel ‘normaal’ fenomeen. Mensen die veel sporten hebben dit ook mentaal echt nodig, los van het feit dat ze een killer body krijgen als ze het veel doen en gezond eten. Zelf werd ik er maar niet verslaafd aan, al wilde ik dat wel!

Daarom heb ik de afgelopen jaren allerlei sporten geprobeerd. Van hockey, hardlopen, krachttraining, bootcamp, cross-fit, zaktraining, circuittraining, 7 minute work-outs, body pump tot aan pilates, vinyasa, hot yoga, yin, ashtanga en bodyshape. Alles af en aan en ik bleef het zien als een ‘moetje’. Ik had er zeker geen plezier in.

Waarom voor mij yoga wel werkt

Sinds ik afgelopen april in Bali 2 weken lang ‘full-time’ yoga heb gedaan ben ik verslaafd en kan ik echt max. een week zonder. Al komt het nooit meer voor.

Reden 1. Voor verschillende moods een type yoga

Het fijne aan yoga is dat je een type yoga kan kiezen die op dat moment voor jou goed voelt. Dit is waar ik voor kies.

Normaal/Dagelijks: Vinyasa yoga (60-90 min).

Dit helpt me ontspannen, maar je kan er ook voor kiezen om jezelf te trainen en steeds iets verder te gaan in poses. Er zit dus ook een uitdaging in.

Work-out: 60/90 min Ashtanga yoga, 90 min Hot yoga.

Hierna heb ik altijd echt het gevoel dat ik gesport heb. Kans op spierpijn is zeker aanwezig. Verwacht niet dat je net als bij je zaktraining ‘helemaal leeg’ naar buiten komt. Maar reken er maar op dat het pittiger is dan het algemene beeld dat er heerst van yoga.

Stress: Yin yoga, Mindfulness & Yin yoga, Yin yang yoga.

Als ik veel spanning en stress heb dan voel ik dat letterlijk in mijn lichaam. Het is continu meer gespannen. Een voorbeeld is dat ik mezelf er dan op betrap dat ik met opgetrokken schouders achter de computer zit. Een teken dat ik ‘lekker’ naar de Yin ‘moet’ gaan. Zo heerlijk 90 minuten helemaal ontspannen.

Reden 2. Het gaat niet om het winnen

Voor de mensen die mij kennen, die snappen dit niet. ‘Wil, jij niet winnen? Je schreeuwt, lacht de hele woonkamer bij elkaar met 30 seconds, maar je wilt niet winnen?’. Ok, wacht. Natuurlijk heb ik een winnaarsmentaliteit. Echter, wat ik bij veel sporten ervaar is dat ik dan zo in competitie ga tegen mezelf, dat ik daar alleen nog maar mee bezig ben. Met als gevolg dat ik niet meer ontspan. Ik vind het heerlijk om even niet te hoeven winnen, danwel ermee bezig te moeten zijn of ik wel de beste ben van het lesje. Want dat maakt bij yoga echt helemaal niets uit. Hier kan ik dus bezig zijn met mijn ademhaling en lichaam, zonder dat ik word afgeleid door hoe ‘goed’ anderen om me heen zijn. Wat een rust.

 

Reden 3. Ik vind het echt leuk, en heb zin om te gaan

Mijn vrienden weten dat ik echt met liefde vroeg op sta. Ik ga dus ook met liefde 2-3 keer per week om 7 uur in de ochtend naar yoga. Een heerlijk begin van mijn dag. Ben meteen blij met mezelf omdat ik mijn lichaam verzorgd heb, in 1 keer wakker ben en rustig aan mijn dag begin. De sfeer in de yogaschool is ook altijd chill. Heerlijke vibes en energie daar. Ik geniet!

 

Voor degene die ik ook nog een ‘sportverslaving’ zoeken en alles geprobeerd hebben, probeer yoga eens. Zelf yoga ik bij Delight yogaen ben lid van The House of Yoga.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag yoga

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties