Hoe kun je als hooggevoelig persoon minder rekening houden met anderen

Hoe kun je als hooggevoelig persoon minder rekening houden met anderen

Misschien herken jij ook wel dat je de hele dag rekening houdt met anderen in je hoofd. En niet eens omdat anderen het verwachten, maar omdat je het logisch vindt. Ik ben erachter gekomen dat het niet eens altijd fijn is voor anderen, dus probeer ik me hier bewuster van te worden. In dit blog deel ik met je hoe dit gaat!

Een besef moment: Rekening houden met een ander is niet altijd beter dan je eigen plan trekken

Onlangs had ik een klein besef moment. Soms ben ik zo bezig met rekening houden met een ander terwijl ik 1) helemaal niet weet of iemand wel wilt dat ik rekening met die persoon houd en 2) daardoor niet de tijd neem om bij mezelf te voelen wat ik wil. Vrij essentieel allebei, dus besloot er maar eens in te duiken hoe dit te voorkomen.

Hoe gaat dat ‘rekening houden’ van mij dan

Van nature ga ik er vanuit dat als ik rekening houd met een ander dat ik dan sociaal ben, en dat dit te allen tijde ‘beter’ is dan eerst nadenken wat ik zelf wil. Een voorbeeld. Vaak als ik in samenwerking een keuze moet maken, gaat het als volgt:

Stap 1: Ik bedenk wat ik denk dat de ander denkt. En daar ga ik dan op inspelen.

Stap 2: Kom ik niet aan toe.

Het gevolg is dat ik ga denken voor iemand anders, niet erg handig. Want 99 van de 100 keer kan ik niet voor een ander denken. En iemand kan het zelf vast beter bedenken dan ik. Bovendien ben ik dan zo druk bezig met voor een ander denken dat als iemand aan mij vraagt: ‘Wat wil jij dan?’, dat ik dat even niet weet. Moet iemand anders dan voor mij gaan denken? Lijkt me heel omslachtig als we allemaal voor elkaar gaan denken.

Hoe ik graag zou willen rekening houden met anderen?

Toch vind ik het ook fijn om samen beslissingen te nemen, en hierin wel een weg vinden waar iedereen blij van wordt. Ik heb hier even over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik het zo graag zou willen doen:

Stap 1: Wat wil ik zelf

Stap 2: Mijn wens uitspreken

Stap 3: Luisteren naar de wens van een ander

Stap 4: Overleggen en samen kiezen, misschien willen we wel hetzelfde

Nog even over dat nadenken voor jezelf, en niet voor de ander

Zelf vind ik het ook helemaal niet fijn als iemand teveel rekening houdt met mij (lees: voor mij nadenkt). Ik heb liever dat mensen hun eigen plan trekken, want dat geeft mij ook goed de ruimte om te voelen: ‘Wat wil ik’? En dat niet alleen, ik vind het juist zo fijn als iemand anders ook doet waar hij of zij gelukkig van wordt.

Mijn conclusie is dus dat je eigenlijk pas ECHT rekening kan houden met iemand anders, als je weet wat je zelf en de ander wilt, dan kun je vanuit daar kijken hoe je elkaar kunt ontmoeten.

Eerder schreef ik al hoe je als hooggevoelig persoon naar jezelf kunt luisteren, zeggen wat je ervaart of je grenzen kunt aangeven.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag hooggevoeligheid

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties