fbpx
ayurveda

Ayurveda: Een korte introductie

Een leraar van mij zei ooit: ‘je bent wat je eet, alles is energie. Neem kiemen tot je, en je zult bloeien, neem aardappels tot je, en je zult gronden’. Mijn eerste kennismaking met Ayurveda. Misschien heb je er wel eens over Ayurveda gehoord of gelezen. Het is een holistische geneeswijze die ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan is. Letterlijk betekent Ayur leven en Veda kennis. Ayurveda is kennis van het leven in vele opzichten. In dit blog geef ik een korte introductie tot de Dosha’s.

Ayurveda: Een gezondheidssysteem

Ayurveda geeft kennis over yoga, psychologie, massage, behandelingen, voeding en meer. Het houdt rekening met de geestelijke en lichamelijke conditie van jouw unieke zelf en het geeft aanwijzingen om jouw gezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Er zijn behandelingen om te herstellen van ziektes, maar ook om ze juist te voorkomen. Dit gebeurt door te kijken naar jouw verhaal, jouw lichaam en jouw geest. Jouw Dosha constitutie. Waar het uiteindelijk om draait is de balans vinden. En is dat niet iets waar we altijd naar op zoek zijn? De balans in ons leven?

Ayurveda: De vijf elementen

De vijf elementen Ether,  Lucht / Wind, Vuur, Water en Aarde zijn de kern van Ayurveda. Ze zijn nauw met elkaar verbonden en zijn allemaal in ons lichaam terug te vinden.

  • Ether: Ruimte, essentie van geluid. Gerelateerd aan het gehoor.
  • Lucht: Beweging, ook voor andere elementen. Je vindt dit terug in het ademhalingssysteem en het zenuwstelsel.
  • Vuur: Heet. Dit heeft alles te maken met jouw metabolisme, denkprocessen en het gezichtsvermogen.
  • Water: Smeerbaar, vochtig. Denk hierbij aan bloed en transpiratie.
  • Aarde: Bindend, bewegingsloos. Dit hoort bij alle solide delen van jouw lichaam, het skelet, nagels en tanden.

 

Waar het uiteindelijk om draait is de balans vinden. En is dat niet iets waar we altijd naar op zoek zijn? De balans in ons leven?

Ayurveda: Dosha’s

Ayurveda onderscheidt drie Dosha’s, oftewel drie lichaamstypen, samengesteld vanuit de vijf elementen. Ether en Lucht vormen Vata. Vuur is Pitta. Water en Aarde vormen Kapha. Iedereen heeft zijn eigen unieke combinatie. Een van de drie is jouw overheersende Dosha met de andere twee in een mindere mate aanwezig. Soms ben je bijna een tridosha, dan heb je van alle drie bijna evenveel. Er horen uiterlijke en innerlijke kenmerken bij de verschillende types. Maar vaak herken je in alle drie de Dosha’s wel iets.

Ayurveda: Dosha Vata

Licht en droog zijn eigenschappen van Vata. Lichamelijk zijn dit smalle mensen, met een droge huid, dun haar en kleine ogen. Ze hebben een hoge stem, spreken snel en springen van de hak op de tak. Vata staat voor beweging en dat zie je bijvoorbeeld terug door de vele bewegingen die ze maken als ze praten, met handen en hoofd. Door de beweging is hun karakter vol enthousiasme, creatief en initiatief nemend. Ze kunnen meerdere activiteiten tegelijkertijd ondernemen en hebben veel ideeën, maar vaak lukt het niet om alles uit te werken. Ze lopen haastig en hebben een onregelmatige eetlust. Ze slapen licht en dromen over vliegen, verre reizen. Ook houden ze niet van koud weer.

Ayurveda: Dosha Pitta

Heet en scherp horen bij deze Dosha. Deze mensen hebben een normaal postuur met een glanzende huid. Ze hebben dun haar en hebben een rode gloed op hun huid en lippen. Pitta staat voor transformatie en vuur. Ze hebben daarom wat afkeer tegen warm weer en transpireren snel.

Persoonlijk zijn deze mensen gepassioneerd, intellectueel, energiek, doortastend en charmant. Ze hebben goed inzicht in zakelijke en persoonlijke processen en zullen goede leiders zijn. Ze nemen gemakkelijk beslissingen en zijn standvastig daarin.

Ayurveda: Dosha Kapha

Olieachtig en zacht horen bij Kapha. Kapha mensen hebben een gevormder, steviger postuur. Hun huid kan vettig en elastisch zijn en ze hebben dik haar. Ze hebben grote, liefdevolle ogen en spreken rustig.

Qua karakter zitten zij vol liefde, hebben veel sociale vaardigheden, zijn vriendelijk, bedachtzaam en kalm. Kapha is de vormende kracht en deze mensen zijn stabiel en hebben innerlijke rust.

Hun slaap is lang en diep, waarin ze dromen over natuur en romantiek. Ze hebben een goed lange – termijn geheugen, weinig eetlust en hebben afkeer van koud weer.

Ayurveda: Eigen unieke combinatie

Misschien herken je jezelf nu lichamelijk in de Kapha, maar qua karakter meer in de Pitta. Dat kan! Je bent een eigen unieke combinatie van alle drie de Dosha’s. Na wat meer verdieping of een consultatie zul je zien, dat een Dosha jouw overheersende is met invloeden van de andere twee.

Meer van Bianca lezen? Eerder schreef Bianca over haar eerste Vipassana ervaring.
Meer weten over Ayurveda? Vraag gerust Jane eens meer, ook kun  je tijdens een retreat op Bali kennis maken met dit gezondheidssysteem. Win-winsituatie.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Ayurveda

Bianca Hoogland

door Bianca Hoogland

Reacties