fbpx
Idealist

Ben jij een idealist? Niets mis mee!

Ben jij altijd degene die positief denkt. Die alles mooi ziet. Mooier dan dat is het is (volgens anderen)? Dan ben jij misschien ook wel een idealist. Of ben jij de persoon die altijd de praktische kant van zaken ziet, immers het moet wel realistisch blijven. Waardeer je idealen wel? En hoe kan je dan een keer meedromen met de idealist?

Wat is een idealist, idealen en idealisme?

Een idealist is volgens de van Dale iemand die idealen nastreeft. Maar wat zijn dan idealen?  Ook daar heeft het woordenboek een antwoord op. Een ideaal is een gedachtevoorstelling van iets dat de volmaaktheid benadert.

En dan nog een stap verder. Idealisme? Dat is een geloof aan een ideaal.

Volgens Wikipedia is idealisme een benaming voor een aantal filosofische stromingen die met elkaar gemeen hebben dat ze alles tot een geestelijk beginsel willen herleiden.

Wanneer ben je dan een idealist?

Goed, een idealist is dus iemand die bepaalde idealen nastreeft. Dat kan zijn een mooiere wereld, een schonere planeet, een balans tussen werk en privé, een gelukkig huwelijk, de rest van je leven vol goede gezondheid etc. Het is iemand die van allerlei dingen in het leven een gedachtevoorstelling maakt van iets dat perfectie benadert.

  • Als idealist vind je het niet (altijd) belangrijk hoe iets gaat gebeuren, je wilt dromen, nadenken en brainstormen over wat we gaan bereiken!
  • Niet alle dromen of idealen hoeven uit te komen. Maar je weet zeker dat het toch wel gebeurt!
  • Dat wat je bedenkt hoef je niet ook perse uit te voeren en te doen!

Ben jij een realist of idealist?

Ben jij iemand die in alle rust en geduld uitlegt aan iemand dat het ‘niet zo werkt’ als een van jouw vrienden of collega’s met idealistische plannen komt? Immers, ze kunnen wel dromen van een wereld met alleen maar liefde en vrede, of de perfecte uitvoering van dat project. Maar kijk nou eens even realistisch naar de situatie? Er is toch overal oorlog in de wereld, en dat vorige project is toch ook mislukt? Grote kans dat jij meer een realist bent en liever wilt dat we onze energie dan ook op realistische zaken richten!

Of kan je er juist enorm van genieten als je met iemand in gesprek bent en diegene eindeloos wegdroomt over alle mogelijkheden? Of ben jij degene die droomt over het opknappen van een volkswagenbusje, alles op te zeggen, de wereld over te gaan reizen en doen wat je wilt? Vind je het irritant als mensen je dan gaan vragen waar je de tijd of het geld vandaan gaat halen? En hoe je dan je vrienden blijft zien? Grote kans dat jij meer een idealist bent en het heerlijk vind om te dromen!

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one
– John Lennon

Waarom je de idealist in jezelf en anderen mag waarderen

Nieuwe ideeën: Brainstormen zonder grenzen of beperkingen van praktische zaken leveren vaak de meest innovatieve oplossingen op.

De Law of attraction: Wet van aantrekkingskracht. Die zegt dat je aantrekt wat je denkt. Een goede reden om in idealen te gaan denken.

Dagdromen: Als je op ieder moment kan (dag)dromen, dan kan je ook op ieder moment even je eigen veilige, fijne bubbel creëren. Even geen zorgen over de beslommeringen van dagelijkse praktische zaken.

Happy vibes: Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? Hoe voel je je dan? Wat zie je dan? Waar ben je dan? Geeft het je geen goed gevoel?

Als je nu denkt: ‘Nee, ik zie het nut hier niet van in.’ Vraag jezelf eens af waarom je niet even mee wilt dromen, of misschien jezelf zelfs wel toelaat om ook te dromen. Wat is er mis met idealen?

Droom eens een keer mee met de idealist!

Even voor de goede orde! Helemaal niets mis met realistisch zijn. De realisten houden ons idealisten af en toe ook hier in de ‘gewone wereld’. Maar misschien, heel misschien kan jij de volgende keer als iemand zijn of haar idealen met jou deelt erin mee gaan of er vragen over stellen. Je weet nooit wat voor fijne plannen daaruit komen!

En als je meer wilt lezen over de Law of Attraction, dat kan je hier lezen. 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag liefde

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties