fbpx
pleuni

Bewust leven met deze simpele truc

Dankbaar voor jezelf, dankbaar voor het leven. Een bewust leven hoeft geen zeeën van tijd te kosten, in slechts 15 seconden kun jij al wat meer bewustzijn in je leven implementeren. Pleuni werd geïnspireerd door een artikel over een vogeltje dat je in het hier en nu brengt. Een vogeltje dat ervoor zorgt dat jij bewust blijft. 

Bewust leven: makkelijker dan je denkt

Laatst kwam ik zo’n mooi en inspirerend artikel tegen, dat gedoemd was om met anderen te delen. Het artikel gaat over hoe je bewustzijn toe kunt passen in je dagelijks leven. Vooral als datgene wat je het meest bezighoudt, voor de meeste mensen is dat hun baan, niet echt binnen het kader ‘bewustzijn’ hoort. Wellicht lijkt het je lastig om bewustzijn te combineren met je drukke baan, en wil je wel wat extra bewustzijn toevoegen aan je huidige, drukke leven. Misschien lukt dat al, misschien niet. Uit m’n eigen ervaring, en wat ik hoor van anderen, is dat niet altijd een makkelijke opgave. We zijn erg geneigd om maar gewoon door te gaan, om maar met de stroom mee te gaan. Soms kost dat gewoonweg zoveel energie dat er geen energie meer is om na te denken over wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Laat staan dat er nog tijd over blijft om tegen die stroom in te gaan! Tijd om bewust te leven schiet er in die dagelijkse stroom ook nogal snel bij in.

De hele dag een positieve vibe!

Bewust leven geeft je een heleboel terug. Ik merk, sinds ik onder andere mijn 5journal (een app waarop je onder andere elke dag een foto kunt uploaden, 3 dingen kunt benoemen die die dag waardevol voor jou zijn geweest en 3 dingen die je dag goed hebben gemaakt) invul, dat ik in een constante positieve vibe zit. Wanneer je volgens bepaalde ideeën van de Positieve Psychologie je leven indeelt, heb je weinig ruimte voor negatieve gedachten en zijn deze er dus ook nauwelijks. Wauw. Klinkt toch heerlijk als ik het zo schrijf! Alleen maar ruimte voor positiviteit, waardoor nare dingen ook sneller gerelativeerd kunnen worden.

 

Een vogeltje dat je in het hier en nu brengt. Een vogeltje dat ervoor zorgt dat jij bewust blijft.

Bewust leven met een simpel trucje

Het artikel dat mij inspireerde dit stuk te schrijven, gaf een fijn trucje om bewust te blijven tijdens je dagelijkse leven. Het gaat als volgt: tegenwoordig hebben veel mensen een horloge om dat om het uur een soort geluid maakt, vrijwel altijd een piep. Of het geluidje van een melding van je telefoon. Stel nou dat je dit soort geluiden gaat associëren met het gefluit van een lief, klein vogeltje. Een vogeltje dat je in het hier en nu brengt. Een vogeltje dat ervoor zorgt dat jij bewust blijft.

Stel je namelijk eens voor dat je van de natuur aan het genieten bent tijdens een wandeling in het bos. Opeens komt er een vogeltje op je schouder zitten, dat vrolijk begint te tjirpen. Op dat moment realiseer je je weer even dat je met beide benen op de grond staat. 15 seconden lang neem je je omgeving waar, voel je je voeten aan de grond en waardeer je dat je leeft. Je leeft! Dat is toch iets om vaker bij stil te staan?

Bewust leven met een moment van dankbaarheid

Dit 15 seconden momentje wordt ook wel ‘the moment of gratitude’ genoemd, oftewel een momentje van dankbaarheid. Uit onderzoek blijkt dankbaarheid een heleboel positieve gevolgen heeft. Zo geeft dankbaarheid onder andere je zelfvertrouwen een boost, het zorgt ervoor dat je dieper en meer geniet, en je stopt met jezelf vergelijken met anderen. Kortom kun je dus zeggen dat dankbaar zijn je een heleboel geluk oplevert. En dat terwijl dankbaar zijn zo makkelijk en fijn is!

Bewust leven, de hele dag door.

Je omgeving waarnemen, even dankbaar zijn of gewoon even niets. Het momentje van bewustzijn kan je altijd toepassen in je dagelijks leven. Stel je zit op kantoor, administraties en werkoverleggen vliegen je om de oren. Plots is er weer een uur voorbij, en hoor je het geluid van je horloge of telefoon. Denk dan weer even aan dat lieve, kleine vogeltje, dat jou voor 15 seconden weer even naar het hier en nu brengt. Omdat het maar 15 seconden van je tijd in beslag neemt, is het erg makkelijk om dit te realiseren.

It’s always worth the try

Het is natuurlijk wel de vraag of het nou echt zin heeft, om tussen alle stress door 15 seconden van je tijd even te relaxen, om vervolgens weer vol gas door te gaan. Het mooiste zou natuurlijk zijn om het iets uit te breiden, naar een wandeling van een uur tijdens de middagpauze, of een yogales in de avond. Maar je moet tenslotte ergens beginnen, en wie weet helpt het momentje van dankbaarheid jou wel om even van die sleur verlost te zijn, en geeft het je weer meer energie om door te gaan. It’s always worth the try ;).

Pleuni <3

Coach Suzanne Meijroos vlogde onlangs over dankbaarheid, de poort naar innerlijke vrede.


Gepost onder Everyday mindfulness

pleuni bewust leven

door Pleuni Hulscher

Reacties