fbpx
Dankbaar zijn voor kleine dingen maakt het leven groots!

Dankbaar zijn voor kleine dingen maakt het leven groots!

Dankbaar zijn voor de grote en juist ook kleine dingen in het leven maakt gelukkig. Uit allerlei onderzoek blijkt dat als we bewust dankbaar zijn, we ons gelukkiger, optimistischer en meer verbonden voelen. We schijnen zelfs rustiger te slapen en minder last te hebben van hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Fijn. Zo simpel, toch?

 Dankbaarheid klinkt zo simpel

Het lijkt en klinkt zo simpel. Dankbaarheid. In de kern is het denk ik iets heel natuurlijks, iets wat we altijd kunnen aanraken en waar we altijd bij kunnen. En toch is het iets wat we makkelijk aan ons voorbij laten gaan, niet opmerken en vaak niet uiten. Misschien verlangen en verwachten we te veel van onszelf en/of een ander? Er is ook zoveel mogelijk en maakbaar. Wanneer ben je dankbaar? Als je iets ‘behaald’ hebt? Of als een ander iets groots of kostbaars voor je heeft gedaan? En hoe voelt dankbaarheid precies?

Bewust stil staan bij kleine sprongetjes geluk

Misschien is dankbaarheid niet goed te definiëren. Zijn er geen regels voor wanneer je het moet voelen, kan ervaren of uiten. Is het voor iedereen anders. Ik voel het als kleine sprongetjes geluk in mijn lichaam. Onverwachts maar wel bewust aanwezig. Een mooi blad aan de boom, een aandoenlijk inzicht van een kind, de glimlach van een voorbijganger, de vol overgave knuffel van een dierbare, de innerlijke rust die je spontaan ervaart, de lichtinval van de zon door de gordijnen, de passages in een boek, een immens lekkere koffie. Het zit hem voor mij vaak in kleine dingen die een groots gevoel geven.

Het is zeker niet zo dat ik de hele dag door dankbaar ben, maar die sprongetjes geluk probeer ik wel bewust te ervaren. Als een warme gloed die opeens over me heen komt. Hierbij stil staan en intens van genieten. Wat soms maar enkele seconden duurt.

Dankbaarheid werkelijk uiten en delen

Als ik het zo teruglees zijn het vaak niet vooraf te voorspellen gebeurtenissen. En omdat ze zo spontaan zijn en niet altijd gekoppeld aan iemand, is het snel gedaan met het uiten van dankbaarheid. Terwijl het uiten van dankbaarheid denk ik juist bijdraagt aan de kracht van dankbaarheid. Uiten kan zeker ook in jezelf, zonder het hardop uit te spreken. Maar het is ook mooi en krachtig om het te delen. Wie weet maakt het een ander indirect ook dankbaar!

Dankbaarheid lijstjes, boekjes en apps kunnen helpen

Om bewuster te zijn van waar je allemaal dankbaar voor bent en je dankbaarheid in het algeheel te vergroten, kan het helpen dit structureel aan te pakken. Bijvoorbeeld:

  • Door op vaste momenten een lijstje te maken van waar je allemaal dankbaar voor bent.
  • Door een dankbaarheidsboekje dagelijks bij te houden. Leg deze naast je bed en schrijf voor het slapen gaan 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor bent.
  • Door een gratitude app dagelijks bij te houden. Ik gebruik ‘the gratitude app’ die je vrolijke reminders stuurt en waar je naast tekst ook foto’s in kwijt kan. Soms is je dankbaarheid wel in beeld te vangen en niet in woorden.

“Start each day with an attitude of gratitude”


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Mindfulness

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties