fbpx
juiste omgeving

Vraag jezelf: zit jij in de juiste omgeving

Instagram, Facebook en zelfs op Xenos-schilderijtjes: tegenwoordig zijn overal quotes te vinden. Ik vind ze bijna allemaal cliché, maar eentje is altijd blijven hangen bij mij. Een topper van een quote van inspirational speaker Alexander den Heijer, die veel radertjes in mijn brein liet draaien. Ik deel ‘m graag.  

“When a flower doesn’t bloom, you fix the environment in which it grows, not the flower.”- Alexander den Heijer

Beginnen bij jezelf

Het lijkt o zo simpel, maar als je het toepast op bewustzijn, zitten er veel interessante lessen in. Veel mensen beginnen bij henzelf, als ze willen groeien als mens. Zo ook ik. Ik verving bijvoorbeeld nutteloos zeuren voor zelfhulpboeken. Ik verplaatste de focus van buiten naar binnen. En ik geloof zeker dat alles grotendeels begint en eindigt bij jezelf. Net als vele mensen met mij.

De gefixte bloem

Wacht. Is dat wel een compleet plaatje? Zie ik mijzelf dan niet als de bloem die gefixt moet worden? Probeer ik niet te veranderen in een tulp, terwijl ik toch gewoon echt een zonnebloem ben? Misschien sta ik wel in compleet het verkeerde boeket, krampachtig proberen te bloeien.

Het pad van bewustzijn

Ik denk dat het pad van bewustzijn een prachtige weg is, waarbij je steeds dichterbij jezelf komt. Dat is een heel mooi proces om te doorlopen – eigenlijk stopt het nooit. Maar stel dat je al jezelf bent, je angsten hebt losgelaten en oude patronen hebt doorwerkt en je voelt dat je niet kan bloeien en groeien?

Vissen in bomen

Dan is het misschien tijd om een kritische blik te werpen op je omgeving. Nog een andere quote die hier goed bij aansluit (alle mensen die quotes haten zijn toch al afgehaakt): ‘Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.’ Gedachtegoed van Einstein dat lijkt op de uitspraak van Alexander den Heijer.

De beste versie van jezelf

Je kan dus de mooiste vis zijn, de bloem die het meest in bloei staat. Oftewel: de beste versie van jezelf willen worden. Maar als de omgeving niet meewerkt, wordt bloeien best moeilijk. Alle vlakken van je leven kan reflecteren of het jou helpt groeien.

Of het nou een vriendin is die jou remt om de bloeien, een baan die stiekem niet past bij wat je hart wilt of een woonplaats die te druk of juist te rustig is. Je mag dus naar binnen én naar buiten kijken.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags omgeving en werk

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties