fbpx
kracht gedachten

De kracht van je gedachten: Be careful what you don’t wish for

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je bang bent dat er iets gaat gebeuren, of je wilt dat iets juist niet gaat gebeuren… en ja hoor, du moment dat je die gedachte uit, gebeurt het. Wat is dat toch? Waarom gebeurt dit? Nog belangrijker, hoe kun je hier mee omgaan? Om het juist in je voordeel te laten werken.

Denken is manifesteren

Jaren geleden speelde ik in een kerk tijdens een huwelijksmis. Zoals gebruikelijk speelde ik ook dit keer op het oksaal van de kerk. Vaak zijn de trappetjes die naar zo’n oksaal leiden smal en stijl. Zo ook dit trappetje. Op mijn hakken dacht ik bij het beklimmen al: “brr wat een enge trap!”
Voordat ik na afloop van de mis weer naar beneden daalde zei ik: “nou moet ik uitkijken dat ik niet val.” En wat denk je: ik kon me nog net vastgrijpen aan de trapleuning, toen ik naar beneden struikelde. Het ging maar net goed. Het zou niet bij deze ene trap blijven waar ik vanaf gleed, nadat ik mijn angstige gedachte had geuit…

Waar je energie in steekt, groeit

Uit eigen ervaring en ook bij mijn fluit leerlingen zie ik het regelmatig terug: als je bang bent voor een moeilijke passage, of voor een lastige hoge noot, en je blijft druk maken hierover, zul je zien dat die passage nooit heel lekker gaat lopen, dat die hoge noot er nooit heel ontspannen en zoals gewenst uit zal komen. Waarom? Al lang voordat je bent aangekomen bij dat bewuste gedeelte, ben je al met je (angst)gedachten bij dat ene kleine stukje. Niet alleen kun je er dan nog niets aan doen, je aandacht is ook niet bij het gedeelte dat je op dat moment aan het uitvoeren bent. M.a.w. je maakt je al druk over iets dat niet in het moment zelf ligt. En dat wat in het moment zelf is, gaat aan je voorbij.

Steek de energie niet in de angst want dan zal hij groeien. Steek de energie in die mooie melodie en hij zal opbloeien.

Angst voelen mag: voedt het niet door het weg te stoppen

Vroeger dacht ik in zulke gevallen: “stom toeval!” “het is gewoon een gevaarlijke trap”, of “dat muziekstuk is heel moeilijk, ik kan het gewoon niet”. En tegelijkertijd vond ik het zwak van mezelf dat ik angst voelde. Ik gaf mezelf op mijn kop.

Nu ik me heb verdiept in de kunstjes van onze geest, weet ik dat hoe harder je iets niet probeert te doen, denken of voelen, hoe groter de kans is, dat je het wel gaat doen, eraan gaat denken of het gaat voelen. De angst die we kunnen voelen hoort erbij en is bedoeld om ons alert te maken en te beschermen. Het zou heel goed zijn om de angst te signaleren en toe te staan er te zijn. Wanneer je de angst probeert weg te stoppen, zal al je energie hierin opgaan en zal het bereiken van je doel onmogelijk lijken.

kracht gedachten

Emoties vinden altijd een weg naar buiten

“Niet huilen!” is in mijn geval een zeer bekende eis; vroeger door de volwassenen om mij heen en later door mezelf. In sommige situaties kostte dat heel veel moeite. Het lukte me dan ook alleen als ik heel hard mijn best deed en verwoed mijn tranen terugduwde. Met als resultaat dat ik heel boos ging kijken. (Wat ook weer niet gewenst was, oh jee). Ik huilde dan misschien niet, maar mijn emotie zocht toch een weg naar buiten in de vorm van boos kijken.

Al geruime tijd weet ik dat hoeveel tranen je ook wegduwt, ze zullen er allemaal ooit een keer uitstromen. Wegstoppen geeft geen verlichting, in tegendeel! Je kunt ze maar beter zo af en toe toelaten als het nodig is. Een heerlijke opluchting, die je kracht geeft en nieuwe moed om je tranen droog te vegen en door te gaan.

Jij bent niet je gedachten en je gedachten zijn niet de realiteit

Wanneer je leert je storende gedachten of emoties te herkennen, kun je proberen ze toe te laten en te laten zijn. Ze zijn niet de realiteit, maar wel een reisgenoot voor het leven. Als het lukt om ze te beschouwen als een vervelende gast op jouw feestje, van wie je de kleinerende grappen negeert, dan lukt het ook om stap voor stap dichter bij jouw doel te komen. Richt je aandacht op wat echt belangrijk is voor jou en waar je blij van wordt. Er is zoveel moois voor iedereen!


Gepost onder Everyday mindfulness

Joan Handels

door Joan Handels

Reacties