fbpx
De zoektocht naar jouw unieke zelf en handelen naar je eigen waarden

De zoektocht naar jouw unieke zelf en handelen naar je eigen waarden

Je kunt er je hele leven over doen om te zijn en te handelen zoals anderen, maar je kunt er ook voor kiezen om vandaag op zoek te gaan naar jouw unieke zelf en van daaruit te handelen. Je zult merken hoeveel beter dat voelt. In deze blog geef ik je graag wat tips hoe!

Ook jij kunt jouw unieke zelf vinden

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar ik ben er van overtuigd dat ook jij dit kunt! Waarschijnlijk zeg of denk je vaker: “ach, ooit ga ik nog eens dit doen”, of, “ooit zal ik het eens zus of zo doen”…Misschien doe je al wel wat je graag doet, maar op de een of andere manier haal je er niet uit wat er in zit, of blijf het vooralsnog bij dromen. In creatieve beroepen en vakgebieden waarin je zelfstandig kunt of moet werken is het van belang dat je je authenticiteit vindt, dan wel bewaart. Immers wil je je werk met plezier blijven doen en je wilt jezelf op de kaart zetten. Dat laatste liefst niet als ‘één van de velen’. Ook in het dagelijkse leven en naast je werk wil je je toch vrij kunnen bewegen, wil je kunnen zijn wie je bent, wil je kunnen handelen naar je eigen waarden.

Alleen op die manier kunnen mensen in jouw omgeving ‘de echte jou’ zien. En alleen op die manier zul je mensen aantrekken bij wie jij je thuis voelt en die zich bij jou thuis voelen.

Gun jezelf tijd en ruimte om je ware ik te vinden

In de eerste plaats is het belangrijk erachter te komen op welk gebied jij het gevoel hebt dat je niet jezelf bent. Daar is tijd voor nodig! Gun jezelf die tijd. Je kunt (leren) mediteren bijvoorbeeld. Probeer de stilte op te zoeken en kijk welke gedachtes er voorbij komen. Je hoeft er niks mee te doen. Neem ze slechts waar. Schrijf ze op, hoe vreemd ze ook lijken te zijn! Het is in de eerste plaats zaak dat je vertrouwd raakt met deze gedachten, beelden, dromen.

Je kunt ook naar buiten gaan, wandelen of fietsen; met iemand praten: een coach, iemand die je vertrouwt. Je hoeft het niet alleen te doen. Misschien vind je het een beetje spannend, en dat is het ook!

Er is best wel wat moed voor nodig om alleen al te ontdekken en voor jezelf toe te geven dat je anders wilt zijn, handelen. Weet dat het normaal is deze angst te ervaren en veroordeel jezelf niet.

Begin met kleine stapjes, toon compassie en ontwikkel zelfvertrouwen

Als je wat duidelijker voor ogen hebt, op welk gebied je wilt veranderen, begin je met kleine stapjes. In uitvoeringspraktijken kun je beginnen met eigen ideetjes toe te passen. Doe eens gek, al is het in je eentje achter gesloten deur. Geef jezelf een kans en geef jezelf tijd! Heb compassie met jezelf. Bekijk jezelf niet steeds met onrealistisch kritische of veroordelende ogen.

Wees nieuwsgierig naar jezelf, herontdek jezelf en geniet van dit gevoel!

Echt in contact staan met jezelf versus jezelf vergelijken met anderen

Hoe heerlijk is het om echt in contact met jezelf te staan, te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Wanneer jij floreert en wanneer niet. We zijn zo gewend om onszelf met anderen te vergelijken, en ons daardoor te laten leiden, maar eigenlijk is dat op zijn minst een beetje vreemd. Iedereen is toch uniek! Terwijl we bezig zijn met alles beter, sneller, mooier te doen dan anderen, vergeten we onszelf helemaal. Het zal een ‘never-ending story’ blijken. Het zal nooit genoeg blijken. Er is altijd wel iemand die het in jouw of andermans ogen beter doet, meer verdient, gelukkiger lijkt.

Is het wel zo belangrijk om precies dat te doen, (of net iets beter), wat die ander al doet en waar jij misschien helemaal niet gelukkig van wordt, en uiteindelijk dus ook zeker niet beter? Ga die uitdaging aan jezelf te zijn of -te vinden, juist in deze wereld waarin we overspoeld worden door beelden van hoe we zouden moeten zijn, hoe we zouden moeten functioneren en zelfs hoe we ons zouden moeten voelen.

Doe daar zo lang over als je ervoor nodig hebt want alleen al je eigen weg inslaan zal je voldoening geven en het vertrouwen dat het goed komt!

Joan Handels

door Joan Handels

Reacties