Drie onmisbare tips die elke workout of training meer effectief maken

Drie onmisbare tips die elke workout of training meer effectief maken (en leuker om te doen!)

 Vraag jij je wel eens af of je het bij één bepaald soort training of workout moet houden, of beter af kunt wisselen?  Ik herinner mij dat een yoga lerares in een les zei: “If you love something, stick to it. If you love yoga, stick to it”. Hartstikke goed advies natuurlijk, maar ik vond het lastig omdat ik niet kon kiezen. Moet ik  nu alleen maar yoga doen en de andere dingen laten vallen? Kan ik alleen zo goed worden, door te kiezen voor één ding?

Wissel verschillende trainingen af!

Flash forward naar nu, en ik heb nog nooit gekozen voor maar één workout of training.  Ik ben nu docent in ballet, moderne dans, salsa, yoga, qigong en tai chi. Ik geef lessen Yoga Dance waar ik Yoga en Hedendaagse Dans combineer. En ik heb een online training ontwikkeld getiteld ‘Get out of your head!’  waarin ik elementen gebruik uit Dans, Yoga, Fitness workouts én Qigong.

Veel van mijn leraren in de afgelopen jaren beweerden dat hun training het beste was, en dat ik vooral alleen maar dat moest doen. Maar nu weet ik, dat dat niet mijn pad was en dat het me juist heel veel oplevert om verschillende dingen te trainen.

Dit is mijn advies: Wissel af. Doe verschillende trainingen en neem mee wat je inzichten zijn in jouw lichaam per workout.

Schakel ook de focus van je training van: Kan ik de pose precies doen zoals die moet, of kan ik de snelste tijd behalen naar: Hoe voel ik mij in mijn lichaam? Hoe voel ik me voor, tijdens en na de training? En: Hoe kan ik mijn lichaamsintelligentie mij de weg laten wijzen in deze workout?

Het gaat om jou: jouw lichaam is uniek!

Jouw lichaam is uniek, en alleen door jezelf in verschillende situaties te brengen, leer je het echt beter kennen. Het gaat er niet (alleen) om om heel goed te worden in een bepaalde yoga stijl of in hardlopen. Natuurlijk kan je dat als doel hebben. Maar ik denk dat het belangrijkste is, dat jij goed in je vel zit en je lichaam!

Hier zijn mijn drie inzichten, die je kunt toepassen op elke vorm van beweging

Inzicht 1: Lichaam en Mind zijn één

In yoga heb geleerd mind en body met elkaar te verbinden. Ik heb geleerd hoe ik adem en beweging samen kan laten gaan. Dit principe, om beweging te zien als meditatie, om je niet af te laten leiden door je gedachten, kan je toepassen op welke training dan ook. Van hardlopen naar tennis naar meditatie. Lichaam en Mind zijn één en als je ze weet samen te brengen, doe je wat je ook doet, gewoon veel beter.

Inzicht 2: Vind de tegengestelde beweging in je lichaam.

In hedendaagse dans leerde ik hoe ik vrij kan bewegen en balans kan vinden, door altijd een tegenrichting in mijn lichaam te zoeken. Dit gaat uit van het principe dat je center niet het punt is waar je je kracht en balans vindt. Je lichaam is namelijk wanneer je danst of beweegt steeds in een andere positie, en je buik is dus niet altijd je centrum. Plus, zelfs als je stil staat in een pose, sta je eigenlijk helemaal niet stil! je lichaam beweegt nog steeds.

Denk maar aan een balans houding in yoga. Warrior 3. Als je denkt aan krampachtig je buikspieren aan te spannen en misschien zelfs je hele lijf stijf te maken, kost deze oefening heel veel kracht. Maar als je denkt aan het langer maken van de afstand tussen je hoofd en je staartbeen, tussen je handen en je voeten, dan wordt het een dynamische balans.

Je zult zien dat het veel lichter voelt, en dat je ook kan blijven ademhalen! (Wanneer je verkrampt gaat je adem vaak ‘op slot’.).  Probeer het maar eens uit in balans poses.

Inzicht 3: Volg de flow

In Qigong en Tai Chi leerde ik dat in elke pose de energie moet kunnen stromen. Wanneer de energie geblokkeerd is, is het geen effectieve pose meer. Want geblokkeerde energie = niet goed voor je lijf.

Dit was een mega- inzicht en ik neem dit mee in alles wat ik doe. In yoga, in dans, maar ook in zitten op een stoel en het voeren van een gesprek. Ik check steeds weer: kan de energie stromen. En als ik het ergens vastzet, hoe kan ik het dan ontspannen zodat de energie weer kan stromen?

Mocht dat vaag klinken, denk dan vooral aan ontspannen. Overbodige spierspanning maakt dat de energie niet gemakkelijk kan stromen. Daardoor ervaar je stijfheid, of pijn. In deze videos leg ik het heel eenvoudig uit, te beginnen met spanning in je schouders. Je kunt ze hier gratis uitproberen.

Zie je workout niet als iets waar jij goed in moet worden, maar als een leraar voor jou en je lichaam, gewoon zodat jij je comfortabel in je lijf voelt. En dat jij jouw lijf, mind en energie beter leert kennen!

Probeer het uit!

In deze gratis videos laat ik je kennis maken met verschillende simpele oefeningen, die je in minder dan vijf minuten per dag kunt doen. Ze helpen om stress los te laten en daardoor meer energie te hebben. 

Oh en nog 1 tip die bij alles werkt: herinner jezelf dat je het doet voor je plezier, en vind steeds weer de lol in het doen van je training of workout!

Eerder schreef Relinde al over Qiqong, hoe dat haar geholpen heeft.

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Qigong

Relinde Moors

door Relinde Moors

Reacties