fbpx
druk zijn het nieuwe statussymbool?

Druk zijn als het nieuwe statussymbool

Overvolle agenda’s, heel veel to-do lijstjes… zelfs boodschappen doen is een geblokte taak op je dagindeling. Spontane afspraakjes komen haast niet meer voor, en soms ben je al weken bezig om met je beste vriendin af te spreken. Waar komt het toch vandaan dat iedereen zo druk is, of lijkt dat maar zo?

We ontlenen status aan druk zijn, druk zijn als het nieuwe statussymbool.

Je verwacht misschien dat we status ontlenen aan hoeveel geld we hebben op de bankrekening. Toch blijkt dit de afgelopen jaren te zijn teruggelopen. Geld is niet langer het belangrijkste om status aan te ontlenen. Kennis is een nieuw statussymbool, met kennis ben je rijk. Met kennis heb je aanzien, want je hebt iets te vertellen.

Om ‘druk zijn’ hangt altijd een bepaalde mysterie vind ik. Druk zijn betekend onbereikbaarheid, en onbereikbaarheid is exclusief. Daarmee wil ik zeggen dat het bijzonder kan voelen wanneer iemand in zijn volle agenda een plekje voor jou weet te vinden. Een druk persoon staat gelijk aan een interessant leven, iemand die het druk heeft, heeft altijd iets te doen en verveelt zich nooit. We koppelen dit onbewust aan succes. Succesvol in relaties met vrienden en geliefde, succesvol in werk, want druk zijn betekend dat je aan je carrière aan het bouwen bent, toch? Iedere avond iets met een andere vriend of vriendin gaan doen betekent dat veel mensen je leuk vinden, toch? Of is het omgekeerde waar?

Je rent, en rent, maar sta je ook wel eens stil?

We hebben zoveel prikkels om ons heen waar we allemaal op moeten reageren, denken we. Althans, dat is mijn beleving. Ik merkte in een periode van rust op hoe druk mensen eigenlijk zijn. Het stilstaan in periodes van rennen maakt je bewust van dingen die er echt toe doen. Mijn agenda was zeven dagen geblokt met afspraken, feestjes, school of werk. In een periode van rust ging ik van een overvolle agenda naar twee afspraken per week. Ja, per week! Dat is een flinke omschakeling voor iemand die altijd druk was. Eerder vond ik dat ik altijd iets moest doen, omdat ik anders iets zou missen, dacht ik. Dat is wat ik meer hoor in mijn omgeving. Dat mensen bang zijn om iets te missen. Je legt jezelf daarmee een sociale druk op die helemaal niet nodig is. Dan heb ik nog niet gesproken over de werkdruk die je kunt voelen om succesvol te worden. Er zijn zoveel mogelijkheden tot zelfontplooiing, waar moet je beginnen? Er zijn dagelijks inspirerende lezingen, cursussen, workshops, bijeenkomsten en ga zo maar even door.

Relax, breathe & #LetGo – Find Your Sanctuary

We mogen best een weekend thuis hangen op de bank, we mogen best een lege agenda hebben. We mogen ook best toegeven dat we niks te doen hebben. Het is niet erg om een rustige week te hebben. Door tijdelijk afstand te nemen van de rollercoaster waar je in zit, kun je je richten op taken en mensen waar je echt energie van krijgt.

Onderstaand filmpje laat ons beseffen dat we soms wat meer mogen loslaten, en meer mogen genieten van het ‘zijn’. Laat je inspireren door de wijze woorden van deze oudere, wijze dames. Zij kijken terug het leven, en willen iedereen, in het bijzonder de jongere vrouw, wijzen op het feit dat het gaat om ‘Zijn’ in plaats van alleen maar ‘Doen’!

Maak ruimte voor ‘zijn’ door in je kracht te staan. 

Ik denk dat we het best wat makkelijker kunnen maken voor onszelf. Wij mensen zijn gebouwd op groei, alles wat ooit is ontstaan kan beter. Daardoor zijn wij als mens nu zo geëvolueerd, met succes. Dit is iets wat in onze genen zit. Wat ook heel mooi is, en goed! Maar we mogen ons ook wat meer beseffen dat we allemaal unieke kwaliteiten bevatten. Deze tijd leent zich ervoor om ons te ontplooiien tot wat ons als individu succesvol maakt, om met jou ‘ware zijn’ krachten te bundelen. Ieder zijn specialisatie, ieder zijn kracht. Als iedereen zich wat meer zou richten op zijn krachten en wat minder op alle prikkels ontstaat er ruimte voor ‘zijn’.

De uitdaging zit hem in het vinden van balans tussen alle dingen die je ‘moet’, en dingen die je kunt loslaten. Heb je hulp nodig bij het vinden van balans in je leven? Coaches Katrien Visser & Liselotte Betist kunnen je hierbij helpen.


Gepost onder Everyday mindfulness

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties