fbpx
flitsinzichten

Flitsinzichten: onbegrijpelijk en onomkeerbaar

Een inzicht verkrijgen: iedereen kent het wel. Als je nét dat laatste puzzelstukje op de juiste manier in de puzzel hebt gekregen. Als je na een uur proberen die wiskundesom eindelijk doorhebt. Wanneer je op de routekaart eindelijk die juiste weg hebt gevonden en je reis kan vervolgen. Wanneer je begrijpt hoe iets in elkaar steekt. Wanneer je door hebt hoe iets zit. Pleuni schrijft over het hebben van flitsinzichten en welk inzicht het hebben van deze inzichten haar geeft.

Dagelijkse inzichten

Ik denk dat ik elke dag wel een inzicht krijg. Over hoe ik zelf in elkaar steek, hoe iemand anders in elkaar steekt, hoe systemen in elkaar steken en hoe de wereld in elkaar steekt. Allemaal puzzels die uit miljoenen puzzelstukjes bestaan en waarvan ik elke keer weer een nieuw puzzelstukje op de juiste plek kan leggen. Bijvoorbeeld het inzicht dat ik ook beschrijf in mijn laatste blog, dat alles goed is. Alles wat er gebeurt is goed, anders gebeurt het niet. Of een inzicht over mijn eigen handelen. Dat ik soms zo vastzit in bepaalde patronen, hoe ik met bepaalde dingen omga, en dat ik opeens realiseer dat het op een hele snelle en makkelijke manier heel anders en beter kan! FANTASTISCH zulke inzichten! Ze brengen me meestal veel geluk, hoop en motivatie om verder te gaan.

Flitsinzichten: onbegrijpelijk en onomkeerbaar

Naast die echte inzichten die ik meteen kan onthouden of opschrijven (soms ben ik zo bang om een super mooi of goed inzicht te vergeten dat ik, waar ik ook ben, het meteen opschrijf, typ of vertel aan iemand anders), krijg ik ook nog andere soorten inzichten. Ik noem ze “flitsinzichten”, omdat ze echt langskomen in een flits. Geen minuut, geen seconde, een milliseconde wellicht? Het is er in ieder geval wel, maar het gaat ook zo weer weg. Het is onverklaarbaar. Ongrijpbaar. Het voelt alsof ik op een trap loop en uit het niets 100 trappen omhoog schiet. Maar ik word ook direct weer naar beneden gegooid. Alsof m’n mind, of wat dan ook, iets, opeens bepaald dat ik eerst nog even die tussenliggende 99 trappen moet beklimmen voordat ik dat inzicht op de 100e trap mag bekijken, voelen en ervaren. Dat inzicht, die flits, kan ik met geen mogelijkheid terughalen. Meestal vergeet ik ook direct weer wat het was.

Allemaal puzzels die uit miljoenen puzzelstukjes bestaan en waarvan ik elke keer weer een nieuw puzzelstukje op de juiste plek kan leggen

Flitsinzichten: Meer dan indrukwekkend

Wat ik wel weet is dat het een enorm mooi, indrukwekkend en inspirerend inzicht is. Het is een inzicht van een andere dimensie. Het gaat enorm diep, beyond diep eigenlijk. Over het zijn. De essentie van het zijn. Maar damn, ik mag er nog niet bij! Zo oneerlijk ergens. Ik word gewoon blij gemaakt met een dooie mus. Alsof ik even aan een ijsje mag likken maar hem verder niet op mag eten. Het enige dat overblijft van zo’n flitsinzicht is een soort “fis7;9:@cjappqfn8;92” gedachte. Oftewel: ik snap er helemaal niks meer van. Onbegrijpelijk en onomkeerbaar.

Flitsinzichten: Hoopvol en waardevol

Frustrerend zo’n flitsinzicht, maar ook weer heel erg hoopvol. Ik weet namelijk dat die flits zich zal creëren tot een écht inzicht. Het geeft me weer motivatie om verder te gaan met denken, analyseren, verklaren, groeien en ontwikkelen. Terwijl ik die 99 trappen oploop zal zo’n flitsinzicht zich ontwikkelen en eenmaal bij die 100e trap aangekomen, zal het een écht inzicht zijn dat ik kan voelen, ervaren, toepassen en delen met andere mensen. Hoe frustrerend zo’n flitsinzicht dan ook kan zijn, het geeft enorm veel hoop omdat ik weet dat ik het niet voorgoed kwijt ben. Het komt weer terug. Ooit. En God, het Universum of Joost mag weten wanneer. Als ik er klaar voor ben. Is dat geen geweldig inzicht? 🙂

Tip voor vandaag (en voor morgen, overmorgen, volgend jaar, eigenlijk voor altijd): schrijf je inzichten op! Ze zijn het opschrijven waard. Voor jezelf of om te delen met anderen. Gewoon doen, it’s worth the share!

Eerder schreef Pleuni al over de (h)erkenning van hooggevoeligheid. Meer van Pleuni lezen? Bekijk hier haar blogs.


Gepost onder Everyday mindfulness

pleuni bewust leven

door Pleuni Hulscher

Reacties