fbpx
Internationale vrouwendag 8 maart

Internationale vrouwendag 8 maart: Gelijkwaardigheid

Donderdag 8 maart 2018 is het internationale vrouwendag. Het thema voor dit jaar is gelijkwaardigheid. Het doel van Internationale Vrouwendag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. In deze blog neem ik de insteek hoe er voor vrouwen nog een wereld te winnen is door je bewust te zijn van de eigen waarden en daar voor te gaan staan. Je minder bezig te houden met en voor anderen en wat je vreemd of raar van anderen vindt. Wat je van een ander vindt is vaak een spiegel die je jezelf voorhoudt of voorgehouden krijgt.

Waardigheid

Gelijkwaardigheid staat voor het omgaan met mensen met respect voor elkaar ongeacht sekse, gender, afkomst, religie, opleiding, werk, status enzovoort. Alle mensen zijn gelijkwaardig. In het woord gelijkwaardigheid zit het woord waardigheid. Hoe goed ken je jezelf en door welke onzekerheden en vooroordelen laat jij je leiden door hoe je andere mensen ziet en met hen  omgaat? Weet je welke waarden er voor jou toe doen? Als je van jezelf weet welke waarden ertoe doen heb je daar houvast aan en kun je dat uitstralen en uitdragen naar anderen. Je geeft aan jezelf en de ander aan hier sta ik voor en ik wil niet dat een ander daar overheen stapt. Je kent het gezegde behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden.

Hoe creëer je (gelijk)waardigheid voor jezelf?

Een mooie oefening hiervoor is op een vel papier een cirkel te tekenen en in de cirkel een aantal principes, waarden of overtuigingen te zetten. Neem er niet teveel, zodat het mogelijk is ze overeind te houden. De cirkel kun je markeren met een dikke zwarte stift, dit is voor jou belangrijk, daar hou ik me aan en daar kan een ander niet aankomen. Deel je waarden met mensen die belangrijk voor je zijn. Je kunt er tegen aan lopen dat mensen je waarden niet delen en dat ze in je teleurgesteld raken. Dat zij dan zo want het levert voor jou op dat je met meer zelfvertrouwen in je leven staat en meer respect van anderen wint. Het helpt je om met respect met anderen om te gaan en je minder bezig te houden met wat je van anderen vindt. Een gelijkwaardige omgang met elkaar levert het op.

Trouw aan mijn waarden

Ik heb voor mezelf 3 kernwaarden geformuleerd en die zijn voor dit moment in mijn leven verantwoordelijkheid, plezier en zingeving. Want mijn ervaring is dat afhankelijk van mijn ontwikkeling, fase in mijn leven en de omstandigheden voor mij andere waarden op de voorgrond staan. Gelukkig wel want het houdt mij scherp op gezette tijd mijn waarden opnieuw te bekijken en zo nodig bij te stellen. Het houdt me scherp en voorkomt starheid.

Op 8 maart gaan we in Utrecht met vrouwen in gesprek over gelijkwaardigheid. Ik verheug me op deze gesprekken!


Gepost onder Everyday mindfulness

Petra Tjalma

door Petra Tjalma

Reacties