fbpx
Meditatiefabel - Gedachteloos zijn tijdens mediteren

Meditatiefabel #1: Je bent gedachteloos tijdens mediteren

Wekelijks delen we een meditatiefabel met je. Vragen, onzekerheden of conclusies die wij horen over mediteren. Deze week de fabel: je moet gedachteloos zijn tijdens mediteren.

Fabel: Tijdens het mediteren heb je geen gedachten

Vaak krijgen we terug: “Ja, ik heb wel de oefening gedaan, maar niet echt gemediteerd.” Als we daarop doorvragen blijkt dat veel mensen denken dat het ‘niet telt’ als mediteren wanneer je gedachten hebt gehad tijdens de meditatie oefening. Terwijl het heel normaal is wanneer je nog gedachten hebt!

Het gaat er alleen om hoe je met je gedachten omgaat tijdens de meditatie. Deze monnik vergelijkt ons hersenen met de ‘monkey mind’ die maar blijft kletsen en die zijn/haar mening geeft. Jij kunt ervoor kiezen om hiernaar te luisteren, of niet. Tijdens mediteren gaat het erom dat je vrienden wordt met je eigen ‘monkey mind’.

In dit filmpje van 1,45 minuut leggen ze op een hele fijne manier uit hoe onze monkey mind werkt.

Zo kun je omgaan met je gedachten tijdens mediteren en vrienden worden met jouw ‘monkey mind’

De gouden tip is om je gedachten een taak te geven, waardoor ze je niet meer kunnen afleiden. Dat kan zijn bijvoorbeeld door je te focussen op je ademhaling of het geluid om je heen.

Zo doe je het:

  • Merk op dat je gedachten afdwalen
  • Besef je dat je gedachten aan het afdwalen zijn
  • Breng je gedachten terug naar datgene waar jij op wilt focussen, zoals je ademhaling

Zolang je de focus brengt naar je ademhaling komt het altijd weer goed.

Wat levert leren mediteren op regelmatige basis op

Wij zeggen het en misschien meerdere mensen om je heen: mediteren is goed voor je! Maar wat bedoelen we daar dan mee? Wat betekent dit ‘goed’? In dit whitepaper vind je wat meditatie jou op regelmatige basis kan opleveren. Wil je meer leren over meditatie? Kijk dan eens bij onze cursus Leren Mediteren


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Meditatie

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties