fbpx
no bullshit spiritualiteit

No-bullshit spiritualiteit: jouw eigen verantwoordelijkheid nemen

‘Ja, sorry hoor. Vandaag staat de maan in Vissen, en ik ben een Maagd dus nu mág ik gewoon eventjes een bitch zijn. En o ja, het is mercury retrograde, dus ik kon er niks aan doen dat ik te laat kwam. Dat snap je toch wel? ‘Ho. Wacht eventjes. Dat denk ik als ik dit hoor. Dit is namelijk niet hoe ik denk dat spiritualiteit helpt om ons te ontwikkelen. Vandaag wil ik mijn gedachtes delen over no-bullshit spiritualiteit. 

Putting it into practice

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dol op bewustzijn en spirituele ontwikkeling. Al jaren grijp ik elke podcast, filosofie, techniek, theorie met beide handen aan  – om vervolgens daar weer iets mee te doen. Want dat doen, daar kom je echt verder mee. Een mooie les die ook tijdens mijn stage bij House of Awareness duidelijk naar voren kwam. Je kan nog zoveel weten, maar putting it into practice is vaak een héél ander verhaal. Veel lastiger, vaak. 

Praktisch spiritueel zijn

Over deze thema’s praat ik vaak met vrienden. Natuurlijk stuur ik hen lange spraakmemo’s over de stand van de planeten en hoe dit ons kan beïnvloeden. De meeste vrienden van me zijn bezig met persoonlijke ontwikkeling, al dan op hun eigen manier. Laatst sprak ik een vriendin, die niet per se spiritueel is. Zij vertelde me iets wat me enorm veel inzicht gaf. Ze zei dat ik de enige was in haar omgeving die spiritualiteit echt praktisch en laagdrempelig maakt, zodat het ook voor sceptische mensen zoals haar toegankelijk wordt. Helemaal vrolijk ging ik naar huis. Wat een lief complimentje. 

De buitenwereld verantwoordelijk stellen voor jouw emoties en zelf passief blijven, gaat je waarschijnlijk niks helpen.

No-bullshit spiritualiteit

Nu heb ik een naam ervoor bedacht: no-bullshit spiritualiteit. In mijn visie, waar je het natuurlijk compleet oneens mee mag zijn, is spiritualiteit een weg die je in kan slaan, om zo actief aan jezelf te gaan werken. Het voorbeeld van te laat komen door Mercury Retrograde klinkt natuurlijk wat grappig. Talloze memes zijn er van te vinden op Instagram. Alleen een willekeurige planeet geeft je natuurlijk geen vrijbrief om twee weken lang elke dag te laat te komen. 

Wat betekent het nou écht?

Aangezien astrologie momenteel mijn grootste focus is, vind ik het makkelijk om mijn visie daar in uit te drukken. Wat is een mercury retrograde nou echt? Het is een periode om te reflecteren, oude patronen te doorwerken, inzichten te verkrijgen om daar aan te gaan werken. Dat werken, daar zit de magie in en daar kom je pas verder mee. En tuurlijk, je zal vast eens een keertje de trein missen of je laptop heeft kuren. Dat onderdeel ontken ik zeker niet. Alleen ik denk dat het om het grotere plaatje gaat. 

Coach voor je dagelijks leven

Dus de volgende keer dat ik denk: nee joh, de planeten staan gewoon even niet lekker, dan zie ik dat als uitnodiging om naar mijzelf te kijken. Voor mij is astrologie een coach voor je dagelijks leven, die laat zien waar jij mag groeien. Constant de buitenwereld verantwoordelijk stellen voor jouw emoties gaat waarschijnlijk niet veel helpen. Een actieve rol aannemen in je spirituele proces is een van de belangrijkste dingen. Ik geloof nog steeds honderd procent in spiritualiteit en dat doe ik het liefst op mijn eigen manier: no-bullshit spiritualiteit. Want ja, ik ben en blijf een zonneteken Maagd.

Meer lezen over spiritualiteit?

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties