fbpx
mindful op vakantie

No plan is the best plan: 7 tips om jouw vakantie mindful te beginnen

Laatst ontmoette ik Fleur Driessen. Die in alle enthousiasme én rust vertelde over al het moois waar ze mee bezig is. O.a. vanuit haar fijne little yoga barn in Naarden. Ze is dol op de natuur en haalt daar op allerlei manieren inspiratie uit. In een combinatie van coaching, healing, meditatie, ademhaling en yoga begeleid ze anderen op hun reis naar binnen. Maar deze keer ook met de reis naar buiten, op vakantie! Maar hoe doe je dat in alle rust en vrijheid? Met deze tips brengt ze je helemaal in jouw ultieme vakantie-flow.

Hoe ga jij de zomervakantie in?

Je tas uitpakken vond ik altijd onzin. Ik gooide mijn tas het liefst in een hoekje en ging direct op pad. Mijn kleren bleven meestal de rest van de vakantie in diezelfde tas. Mijn vader daarentegen (in zijn studententijd steward bij Lufthansa en daarmee expert in het snel settelen op een nieuwe plek) pakt zolang ik mij kan herinneren direct zijn tas uit, zelfs als hij ergens èèn nacht slaapt, en hangt zijn kleren het liefst op een hangertje.

En ja, hoe ouder ik word, hoe meer ik….. Tegenwoordig pak ook ik bij aankomst direct mijn tas uit en als er hangertjes zijn dan gebruik ik die zelfs. What can I say… het geeft me een rustig gevoel.

Deze 7 tips brengen gegarandeerd ontspanning en zetten jou vanaf dag èèn met beide voetjes op de grond op je nieuwe bestemming. Zo kun jij optimaal genieten van al het moois wat de zomer te bieden heeft zonder uit balans te raken. Jouw vakantie flow ontstaat vanzelf en je guidebook kun je gerust thuis laten.

7 tips voor jouw vakantie vanuit flow:

1. Your home
Natuurlijk ‘home is where the heart is’. Het is fijn om iets persoonlijks mee te nemen uit je huis, iets wat jou een gevoel van thuiskomen geeft. Denk aan een beeldje, steen, foto of bijvoorbeeld wierookhouder, iets waar jij blij van wordt.

 

2. Your space
Gooi die tas niet in een hoekje. Je tas wil heel graag uitgepakt worden. Neem bij aankomst de tijd om je spullen een plek te geven, je bent sneller klaar dan je denkt. Dit geeft een rustig en opgeruimd gevoel. Neem ook een moment om de ruimte in je op te nemen, adem, kijk rond, ben aanwezig in het moment, maak het jouw plek.

 

3. Your surrounding
See, Smell, Hear. Maak op je eerste dag een wandeling rondom de plek waar je slaapt. Hoe voelt de omgeving, wat valt je op? Wat ruik en zie je? Neem de tijd, ontspan, ga zitten op die steen, liggen in het gras, praat met iemand die je tegenkomt.

Wildplukken? Pluk tijdens je wandeling bloemen, kruiden of raap een veer, schelp of steen op en geeft ze een plek in je kamer. Eèn bloem in een glas beïnvloed de energie al in je kamer.

 

4. Your nature
Natuur is goedkoper dan therapie. Ayurveda raadt aan elke dag wat tijd in de natuur door te brengen. Ben zoveel mogelijk buiten en ervaar de helende, ondersteunende energie van de natuur, en zo de kracht van jouw ware natuur. Adem diep in en uit, laat alles los en sta jezelf toe om simpelweg ‘te zijn’, èèn te worden met je omgeving, met de elementen.

 

5. Me-time
De zomer is het ultieme seizoen om te genieten van al het moois van onze aarde. De warme zon, verkoelende zee, buiten zijn, festivals, late-night dinners, vrienden en geliefden. De zomer is ook het ultieme moment om uit balans te raken. De zon staat hoog, de energie is sterk naar buiten gericht, de nachten zijn kort, er is zoveel te doen, te zien en te ervaren. Zorg daarom juist in de zomer voor rustmomenten met jezelf.

Creëer een moment met jezelf, alleen – zonder electronica. Ontspan, observeer je adem, je lichaam en onderzoek bij jezelf: hoe voel ik me nu op deze plek? waar heb ik nu op dit moment behoefte aan? wat wil ik vandaag ervaren, proeven, voelen, meemaken? Ben je eigen beste vriend(in) en luister naar je innerlijke kompas.

En als je er zin in hebt schrijf voor jezelf op wat je ervaart. Op dit soort momenten ontstaat helderheid vanzelf.

 

6. Go Local
Trakteer jezelf op een lokaal gerecht en ervaar je vakantie via je tong. Koop lokale seizoensgroenten en -fruit, die vol smaak en voedingsstoffen zitten. Ga naar de markt en kies voor producenten die je nog niet kent. Je lichaam wordt hier heel blij van en het helpt om nog meer te gronden.

 

7. No-plan is the best plan
“Getting lost is not a waste of time”. Plan niks de eerste dag(en); laat je guidebook thuis, ga op onderzoek uit, spontaan en op je gevoel. Vraag onderweg locals wat het lekkerste restaurant is, het mooiste strand. Ga rijden zonder plan, zonder kaart. Laat het ontstaan en ervaar het plezier van ‘niet weten waar je uitkomt’. En wie weet schrijf jij bij thuiskomst een blog over ‘the best kept secrets of…..’.

 

Heb jij behoefte aan persoonlijke begeleiding om meer ontspanning en rust in jezelf te ervaren? Kijk op www.fleurdriessen.com wat Fleur voor jou kan betekenen.

 

Mocht jij nog fijne tips hebben om je vakantie mindful te starten, dan horen we die heel graag!


Gepost onder Everyday mindfulness

door Jane Shaw (admin)

Reacties