fbpx
schuldgevoel

O nee, ik heb een schuldgevoel. Hoe kom ik ervan af?

Een schuldgevoel, ik voel dat ik het heb. En zelfs ook als ik rationeel weet dat het niet nodig is. Gelukkig lijk ik niet de enige te zijn die hier ‘last’ van heeft. Ik heb zelfs al twee vriendinnetjes met het volgende goede voornemen: “Me niet meer schuldig voelen als ik niet terug app.” Wow. Schuldgevoel dus. Hebben we er wat aan? En hoe kom je er vanaf?

Wat is schuldgevoel?

Hier kun je volgens mij hele epistels over schrijven en ik geloof ook dat iedereen zijn eigen definitie van dit gevoel heeft. Het is letterlijk een gevoel van schuld, alsof je een ander iets niet leuks hebt aangedaan, wat je had kunnen voorkomen.

Het bijzondere is dat ik nog nooit een miscommunicatie met iemand heb gehad over het woord schuldgevoel. Mijn perceptie is dat iedereen dit gevoel heel goed (her)kent van zichzelf, echter dat het heel erg verschilt wie het wanneer heeft. En dat weten we ook allemaal.

Hoe vaak zeg je wel niet tegen een vriendinnetje: ‘Nee joh, daar hoef je je echt niet schuldig over te voelen!’ 

Is schuldgevoel niet ook nuttig? Nee!

Toch lijkt het alsof we ook wel het nut inzien van schuldgevoel. Het geeft je namelijk een signaal wanneer je kennelijk iets ‘niet goed gedaan’ hebt. Fijn toch? Bovendien hoort er ook gewoon bij dat je je af en toe schuldig voelt. Niets mis mee toch? Je kan toch niet altijd alles voor iedereen doen, dus als je dan een keer iets niet doet.. Ja terecht dat we ons dan schuldig voelen. Toch?

Uhm NEE. Ik ga even stelling nemen vandaag. Schuldgevoel is niet nuttig. Het hele begrip iets goed of fout doen hebben we namelijk zelf bedacht, je kan het helemaal niet fout doen. Wat je wel kan doen is (niet) eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen. En schuldgevoel is het gevoel dat je hierin tegenhoudt. Want misschien wil je ook wel helemaal niet naar die verjaardag, maar ja je hebt het beloofd. En ‘het hoort erbij’. Als je dan niet kan dan voel je je schuldig. En dat eigenlijk omdat je niet eerlijk bent naar jezelf of de ander door gewoon aan te geven dat je het even niet voelt.

Ok, maar dat is ook moeilijk dat eerlijk zijn. Ik bedoel nu niet dat je tegen iedereen hoeft te zeggen: “Jo, zoek het maar uit, ik kies voor mezelf.” Dit zou overigens wel veel schuldgevoel wegnemen. Het lost onderliggende niet op, maar kan wel even als een opluchting voelen.

You can never be free of bitterness as long as you continue to think unforgiving thoughts. Forgiving yourself and others will release you from the prison of the past. – Louise Hay

Wat zit er onder het schuldgevoel?

De ene voelt zich schuldig als hij niet binnen twee minuten terug appt, de ander voelt zich schuldig als de kids rondrennen in de koffietent. Waar ik overigens alleen maar van kan genieten lieve ouders, maar dat terzijde. Want wat zit eronder?

“Love is on the other side of fear. Awareness is on the other side of guilt – Neale Donald Walsch”. 

Als je je angsten kan omarmen, dan zie je pas hoeveel liefde er juist onder angst zit. Wat zit er dan onder schuldgevoel? Kan je een situatie bedenken waar je je schuldig over voelt? Neem die dan even in je hoofd. Waarom voel je je hier zo schuldig over? Wat zit daaronder? Zouden anderen zich daar ook zo schuldig over voelen? Is het een patroon? Voel je je altijd over dezelfde type dingen schuldig? En waar maakt het je bewust van?

Zo voel ik me altijd schuldig als er iets niet optijd af is. Zelfs als het project niet eens mijn verantwoordelijkheid is. Dan krijg ik het gevoel dat ik meer had moeten helpen, dat als ik harder gewerkt had dat het wel af was gekomen. En dat het dus mijn schuld is als iets niet perfect verloopt. De vraag is wat zit daaronder? En hoe kom ik er vanaf?

Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af?

Voor mij werkt: vergiffenis. Jezelf en een ander vergeven. Vergeef jezelf dat je iets niet gedaan hebt, dat je het anders had willen doen. Maar vergeef het ook de ander. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Onderstaande meditatie heb ik zelf deze week gedaan, en het helpt mij!

 

Ik wens iedereen dat ze zichzelf en anderen kunnen vergeven. Heal the world <3. En je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Coaches Madelon en Joke kunnen je hiermee helpen.

No matter what your reasons are for having bitter, unforgiving feelings, you can go beyond them. You have a choice. You can choose to stay stuck and resentful, or you can do yourself a favor by willingly forgiving what happened in the past; letting it go; and then moving on to create a joyous, fulfilling life. You have the freedom to make your life anything you want it to be because you have freedom of choice. – Louise Hay

 

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Meditatie en Mediteren

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties