fbpx
jezelf afwijzen

Stoppen met jezelf afwijzen? Een milde mindset helpt.

Ben je bekend met dat vervelende stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je vast zal falen (want je faalt altijd), dat je niet knap genoeg bent, niet slim genoeg, niet gevat genoeg, niet ondernemend genoeg, niet zelfverzekerd genoeg? Niet genoeg, niet genoeg, niet genoeg.. Waarschijnlijk ben jij er net als veel anderen steeds meer van doordrongen dat dit stemmetje jouw geluk in de weg staat en je allesbehalve motiveert om het beste uit jezelf en uit het leven te halen. Maar hoe stop je met jezelf afwijzen?

Innerlijke criticus op repeat: jezelf afwijzen

Houden van jezelf en jezelf goed genoeg vinden. Dat is iets wat veel mensen niet geleerd hebben op school of van huis uit. Zelfafwijzing, dat leren we wel. We leren dat bepaalde eigenschappen niet zo wenselijk zijn en kunnen rekenen op afkeuring. Het kind met een rijke fantasie leert misschien dat het niet moet dagdromen. Het leert dit deel weg te stoppen. Het gevoelige kind leert misschien dat het zich aanstelt en harder moet zijn. De gevoeligheid krijgt het stempel ‘fout’.  En zo hebben we allemaal bewust of onbewust dit soort boodschappen meegekregen. Het vormt de innerlijke criticus: het stemmetje dat als het ware die boodschappen blijft herhalen in je hoofd. Je hebt immers geleerd dat je op een bepaalde manier moet zijn om erbij te horen, dus het is belangrijk om jezelf in het gareel te houden.

Wat er in jou niet mag zijn, mag er ook niet zijn bij anderen

Stel dat je de overtuiging hebt ontwikkeld dat je er altijd tot in de puntjes verzorgd uit moet zien en dat het echt niet kan om een stap buiten de deur te zetten als je er onverzorgd uitziet. Dan is de kans groot dat je ook veel bezig bent met hoe andere mensen eruit zien. En keur je (in jezelf of hardop) mensen af die in hun just of bed look de deur uit gaan, want dat kan toch echt niet?! Of stel dat je vindt dat openlijk vertellen wat je goed kunt een teken van arrogantie is en dat je ten alle tijden bescheiden dient te zijn. Dan vind je de collega die trots vertelt over het geslaagde project misschien wel mateloos irritant (opschepper!). Wat er in jou niet mag zijn, mag er ook niet zijn bij anderen.

Stoppen met bekritiseren van of roddelen over anderen

En zo vertellen de dingen die jou irriteren je nogal wat. Het zegt wat je afwijst, in jezelf en in anderen. Het afwijzen van anderen lijkt misschien in eerste instantie niet zo veel te maken te hebben met je gevoel van zelfwaarde, maar het is onlosmakelijk verbonden. Iedere keer als je kritiek hebt op mensen of roddelt wijs je ook jezelf af.

Je blijft jezelf voeden in de overtuiging dat het een er wel mag zijn en het ander niet. Precies om die reden is het stoppen met bekritiseren van of roddelen over anderen een belangrijke stap in het stoppen met zelfafwijzing.

Het links laten liggen van de  roddel- en achterklapindustrie is daar ook onderdeel van. Deze industrie draait immers om het beoordelen van mensen op hoe ze eruit zien, wat ze zeggen en doen.

Kijken met een oordeelloze en compassievolle blik

Het beoefenen van een compassievolle blik helpt je om milder te zijn, zowel naar jezelf als naar anderen. Als er compassie in jou aanwezig is, verliest (zelf)afwijzing zijn functie. Als je voelt dat je er gewoon mag zijn hoeft er immers niet bijgestuurd te worden uit angst dat je niet goed genoeg bent. Probeer daarom de volgende keer dat je merkt dat je iemand afkeurt op grond van uiterlijk, gedrag, houding of ideeën eens bewust met een oordeelloze en compassievolle blik te kijken.

Wat als datgene wat er niet mag zijn wel gewoon welkom is (bijvoorbeeld: een afwijkende kledingstijl)? En zit er misschien iets positiefs verscholen in dat wat je normaalgesproken afwijst? (bijvoorbeeld: je vindt iemand dominant aanwezig en mag zelf meer je plek innemen)? En als het gaat om iets vervelends wat iemand zegt of doet: kan je bedenken wat daarachter zit (bijvoorbeeld: iemand die je afsnauwt heeft misschien wel net slecht nieuws ontvangen)?

Het is even wennen, zo’n milde mindset. Ik hoop dat je zult ervaren dat het leven een stuk leuker is als er minder is om af te wijzen en meer om te omarmen.

Wijs jij jezelf vaak af? Coach Ilse en Jantien kunnen je hierbij helpen.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag zelfvertrouwen

Jojanneke Koedam Hartenzielcoaching

door Jojanneke Koedam

Reacties