fbpx
Een regelmatig leven

Vijf tips voor meer balans en structuur in je leven

Van bewegen, eten, slapen tot aan werken. Het is een must om in de hectiek van alledag een regelmatig en gestructureerd leven te leiden, om balans te bewaren. In deze blog geef ik vijf tips voor een regelmatig leven en wat het mij heeft opgeleverd.

Non-stop prikkels om ons heen

We hebben dagelijks te maken met heel veel prikkels. Niet alleen mensen om ons heen, ook alle geluiden, nieuwsberichten op je tijdlijn, advertenties, meldingen van je telefoon en ga zo maar even door. De hele dag door vanaf het moment dat we opstaan zijn er allerlei gedachten in ons hoofd veroorzaakt door prikkels om ons heen. Prikkels kunnen ons afleiden, deze afleiding zorgt voor actie. Actie om iets te ondernemen, of om over iets na te denken. Soms hebben mensen wat meer tijd nodig om al deze informatie vanuit prikkels te verwerken. Regelmaat en structuur kunnen helpen om situaties te overzien, zodat je niet in de stress schiet bij onverwachte situaties. Door simpele ritmes in je leven te hanteren creëer je meer ruimte voor rust en balans.

Vijf tips voor meer balans en structuur in je leven

1. Bepaal een slaapritme.

Dit is een van de eerste basisprincipes voor een regelmatig leven. Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan, en rond dezelfde tijd op te staan. Er wordt ook aangeraden om een uur voordat je naar bed gaat niet naar een televisie, laptop- en of telefoon scherm te staren. Het blauwe licht van deze apparaten zorgt ervoor dat we in ons hoofd minder stofjes aanmaken waardoor we moe worden. Dit betekent dat het je hersens activeert, waardoor je minder goed in slaap valt. Tip voor als je moeite hebt met in slaap komen: een boek lezen of tien minuten mediteren voordat je je bed in stapt!

2. Eet rond dezelfde tijd je ontbijt, lunch- en avondeten.

Net zoals met een slaapritme bepalen, is het belangrijk om rond dezelfde tijd te eten. Je lichaam raakt gewend aan de vaste tijden dat je eet, hierdoor heb je minder trek in tussendoortjes.

3. Maak een dagplanning

Schrijf iedere ochtend puntsgewijs op hoe je dag eruit gaat zien.  Dit klinkt misschien een beetje suf en heel erg voor de hand liggend, maar het geeft zoveel rust om te weten hoe je dag er globaal uit gaat zien. Wees hierin flexibel, het moet niet zo zijn dat deze planning je onrustig maakt als er iets plots veranderd. Het is een richtlijn en geen regel.

4. Plan tijd in voor jezelf

Niets is fijner dan me-time! Ga iets doen wat jou ontspannen maakt. Misschien is dit een wandeling maken buiten, of aan yoga doen. Doe iets wat jouw hoofd leeg maakt waardoor je je meer ontspannen voelt. Doe dit dagelijks, een klein moment voor jezelf is heerlijk.

5. Begin je dag met mediteren

De dag kun je niet rustiger beginnen dan met een meditatie. Je hoeft er ook echt niet veel eerder voor op te staan. Vijf minuten mediteren kan al heel veel ruimte in je hoofd opleveren. Je dag beginnen met meditatie zorgt ervoor dat je ontspannen de dag begint zonder stress.

Wat het mij oplevert

Structuur zorgt ervoor dat ik nog meer geniet van spontane dingen tussendoor. Juist doordat mijn leven een ritme kent, geniet ik intens als dat spontaan wijzigt. Ik schiet niet direct in de stress door verandering, omdat ik weet dat ik altijd terug kan vallen op de basis. Structuur is eigenlijk het fundament voor rust en balans in mijn leven.


Heeft deze blog je geïnspireerd en wil je meer weten over hoe je in balans kunt blijven in iedere situatie? Coach Jeanine van Shine Company kan je hier meer over vertellen.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Mediteren, Mindfulness en No stress

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties