fbpx
visie toekomst

Visionair Ariënne deelt haar blik op de toekomst

Ariënne Post is onderdeel van onze coaching community en heeft als visionair een duidelijke blik op de toekomst. Ze wilde haar verhaal delen over de invloed van het zelf, hoe we al bezig zijn om een nieuwe toekomst te bouwen en wat we daar concreet voor kunnen doen. Ik besloot haar een paar vragen te stellen.

Wat is in het kort jouw visie op de wereld, de mens en de toekomst?

Naar mijn idee zie ik steeds duidelijker een beweging aftekenen van zelfrealisatie. Daar bedoel ik mee: van het individu dienend aan het geheel via individualisatie (individu dienend aan zichzelf) naar het individu in samenhang met het geheel.

Mijn visie baseert zich op het gegeven dat wij scheppen vanuit ons innerlijk. Wat zich in de buitenwereld realiseert, is eerst in onszelf ontstaan en gezien. Dat betekent dus dat de mens en diens ontwikkeling van grote invloed is op het ontstaan van de tijdperken, systemen en structuren zoals we die kennen en gekend hebben. Als we de ontwikkeling kunnen ontwaren, geeft ons dat ook een mogelijke blik op de toekomst.

Als de beweging klopt die ik denk te zien, dan gaan we toe naar een maatschappij waarin iedereen zelfstandig zijn plek inneemt in het geheel. Passend bij diens talenten en gericht op zelfontplooiing. Maar in samenhang met het geheel, dus geënt op samenwerking en co-creatie.

Hoe is deze visie ontstaan, door wie of wat ben je geïnspireerd?

Het is nu nog een ruwe schets, gebaseerd op de theorie van Jung over de (samen) werking van het Ego en het Zelf. Die heb ik toegepast op de ontwikkelingen die gaande zijn bij bedrijven, scholen en in de politiek op het gebied van samenwerking en leiderschap. Denk bijvoorbeeld aan zelfsturende teams en embodied leadership.

Gecombineerd met inzichten die ik heb opgedaan in mijn bewustwordingsproces de afgelopen jaren. Mijn wens is om dit toekomstbeeld op steeds meer plekken te gaan delen. Op die manier kan het meer vorm krijgen, aangevuld worden en tot rijping komen. Deze blog is een mooie eerste stap en de eerste keer dat ik mijn visie zo openlijk deel.

Draait jouw visie ook om bewustwording/bewustzijn en zo ja, kan je dat uitleggen?

Bewustwording is essentieel in deze beweging. Om jezelf te kennen is de beweging naar binnen nodig. Het lijkt inmiddels ook een onvermijdelijke beweging te worden voor de (westerse) mens. De buitenwereld geeft zo’n overdaad aan prikkels dat je jezelf daar helemaal in kunt verliezen. Dan is van zelfrealisatie geen sprake meer. Om te kunnen scheppen vanuit je innerlijk is het dus nodig dat we die beweging naar binnen (gaan) voeden. Wat je daar tegenkomt is niet alleen maar inspiratie. Daar zitten ook je blokkades, onverwerkt verdriet, oude dromen, hardnekkige patronen enzovoort. Bewustwording op al deze stukken helpen je om je niet tegen te laten houden, maar om ruimte te kunnen maken voor creatie kracht.

Hoe zie jij de wereld over 10 jaar?

Coaching is een enorm in opkomst en dient dus ook een doel, zoals je nu ziet. Ik denk dat zelfbewustzijn gemeengoed wordt, niet meer alleen voor de happy few. Het wordt makkelijker toegankelijk door boeken bijvoorbeeld. Het wordt verweven in scholen, werk, hobby’s waardoor iedereen altijd bezig is met zelfbewustzijn en creëren vanuit inspiratie, al vanaf hele jonge leeftijd. De mens wordt weer veelzijdiger, kan meerdere talenten ontplooien.

Ik denk ook dat samenwerken er anders uit gaat zien. We kunnen het niet alleen, dus zullen we elkaar weer opzoeken om grotere impact te hebben. Er ontstaat ruimte voor samenwerkingen onder een paraplu van mensen die complementair aan elkaar zijn en zo met elkaar het hele spectrum kunnen bieden of altijd alles in huis hebben voor iedereen, wat ook de vraag is.

Zo zie ik LAB30 (mijn bedrijf) ook voor me: als een plek waar verschillende initiatieven voet aan de grond kunnen krijgen. Een soort bijenkorf waar iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen deel van het geheel, maar waardoor we samen meer zijn dan we alleen kunnen realiseren.  Ik verwacht dat het gaat leiden tot een nieuw soort leiders: bezield leiderschap. Met name gericht op inspiratie, creatie en broederschap.

Waar denk jij dat er kansen liggen om tot een mooiere toekomst te komen?

Het ontstaan van een nieuwe orde is een opkomende beweging. Het ontstaat als het ware vanzelf, maar het dient wel gevoed te worden. Zoals een kudde paarden een nieuwe leider krijgt: deze is er op een dag klaar voor en neemt dan over. Als het moment er rijp voor is, kan het zich vormen, dan zal de nieuwe orde zich laten zien.

Ik zie ook een opruim-beweging, zowel collectief als individueel. Marie Kondo is niet voor niets zo populair. Het past bij deze tijd. Onze huizen staan vol, onze innerlijke wereld is vol. Vol met dingen die we niet meer gebruiken en die ons niet meer dienen. De aarde wil opgeschoond worden, wij mensen ook. Ik merk zelf dat innerlijk opruimen via coaching, bewustwording, reflectie, zo enorm bevrijdend is. En met de buitenwereld als spiegel, zet die beweging zich naar buiten door. Het opruimen van oude spullen, het afleggen van oude patronen en structuren maakt ruimte zodat er iets nieuws kan ontstaan.

Met welke tools/inzichten kunnen we bijdragen aan een nieuwe toekomst?

Ik denk dat de natuur een heel mooi middel is om onze weg naar onszelf te vinden. Dat gevoel wordt bij elke paardencoaching die ik geef alleen maar versterkt. De natuur brengt ons bij onze eigen natuur. Het kan als een spiegel dienen voor de synergie waar ik het over heb. In de natuur zijn talloze voorbeelden te vinden waarin duidelijk te zien is dat het geheel meer is dan de delen. Daarnaast is het belangrijk dat we techniek en AI gaan inzetten om de mens vrij te spelen voor zelfrealisatie en om ruimte te geven aan creativiteit.

Denk jij dat we überhaupt invloed hebben op de toekomst?

Ja. 100%. Maar wel samen, niet alleen.

Stel je eens voor wat er zou gebeuren als bezielde leiders gaan samenwerken. Dan zou iedereen in de wereld aan hetzelfde werken. Dan zouden we overgaan naar een soort overkoepelende wereldvisie die we met elkaar willen neerzetten.

Bedankt dat je jouw visie wilde delen Ariënne! Meer over coach Ariënne Post lees je hier.

Meer inspirerende verhalen lezen?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags toekomst, visie en visionair

Arienne Post

door Ariënne Post

Reacties