fbpx

Waarom dansen voor mij een spirituele oefening is

Als klein meisje stond ik het liefst op een podium. Zo gezegd, zo gedaan en jarenlang volgde ik lessen in hiphop. Met mijn dansteam deed ik zelfs wedstrijden. Dansen was mijn leven. Op een gegeven moment stopte ik hiermee. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik me realiseer hoeveel dans betekent voor mij. Het is mijn manier van mijn ziel laten praten.

Moeite met kwetsbaarheid

Anderen zien mij vaak als extravert, zeker als ze me net kennen. Negen van de tien keer ben ik vrolijk en ik maak makkelijk contact met mensen om me heen, zelfs met vreemden. Toch vind ik het moeilijk om me kwetsbaar op te stellen. Om echte dingen te delen: mijn emoties, angsten, de dingen waar ik wakker van lig. En daar komt dans om de hoek kijken.

Praten zonder woorden

Vrij kunnen dansen, het liefst in mijn eentje, zorgt ervoor dat ik alles kan uiten. Niet in een volle club, maar gewoon in mijn huis. Zonder ook maar een woord te hoeven gebruiken. Want ja, ook al schrijf ik dagelijks, soms kan ook ik de woorden gewoon niet vinden. Als je danst, hoeft dat niet. Eigenlijk hoeft er helemaal niks. Er is niemand die me op zo’n moment kan beoordelen en ik hoef niet te presteren. Al komt mijn hardnekkig kritisch stemmetje nog steeds soms naar boven. Maar meestal is dat stemmetje stil.

Het is mijn kracht waar alle zwaktes naar voren komen.

Gedachten uit, ziel aan

Mijn gedachten doven uit. Mijn ziel kan weer spreken. De muziek neem ik in me op en deze vertaal ik naar bewegingen. De stijl van het dansen maakt niet uit. Stoere hiphop of juist pirouettes maken door de kamer. Dansen is voor mij de weg naar het diepste, puurste stukje van mijn ziel. Tegelijkertijd is het ook het meest kwetsbare wat ik heb. Het is mijn kracht waar alle zwaktes naar voren komen.

Een spirituele oefening

Daarom is dansen voor mij een spirituele oefening. Al ben ik dol op meditatie en  heeft het me veel gegeven, niks gaat zo diep bij mij dan dans. Het stroomt van kleins af aan al door mijn aderen en ik denk dat dat nooit zal veranderen. Zit ik goed in mijn vel, dan dans ik. Tijdens periodes dat het minder gaat, vraag ik me af: wat is dat toch? Ik doe toch de dingen die me goed laten voelen? Oh wacht, denk ik dan. Ik dans niet meer.

 

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties