fbpx
waarom stoppen soms moediger is dan doorgaan

Waarom stoppen soms moediger is dan doorgaan

Vaak wordt ons geleerd dat we niet moeten opgeven. Het gaat om doorzettingsvermogen en ‘the winner takes it all’ mentality. In veel gevallen ben ik ook voor net dat stapje extra zetten om te komen tot de mooie, onverwachte dingen in het leven. Maar, soms is het nog veel moediger om te stoppen. En kom je juist waar je moet zijn door niet door te gaan met wat je aan het doen bent.

Je bent niet altijd zwak als je stopt, juist sterk.

Een veelvoorkomende gedachte bij stoppen is dat we denken dat we zwak zijn. “Als ik stop dan geef ik op, wat ik aan het doen ben is mislukt”. We zijn zo gefocust op het behalen van iets, dat stoppen totaal geen optie is. Soms verliezen we hierin echter de realiteit en met name onszelf uit het oog. Stel jezelf de vragen: waarom ben ik ooit begonnen met wat ik aan het doen ben? Past het nog bij me? Heeft het me niet al hartstikke veel opgeleverd en is de koek voor nu gewoon op? Daar is niks zwak aan. Het is juist heel sterk als je leert luisteren naar je lichaam, je intuïtie, je onderbewuste. Als we blijven doorgaan met iets dat niet bij ons past, kunnen we uiteindelijk tegen een keiharde muur aan lopen en zijn we nog verder van huis. Durf te reflecteren, te voelen en in sommige gevallen lekker los te laten.     

Als het je geen energie oplevert, stop.

Tuurlijk, het is waar dat doorzettingsvermogen ons ook heel veel brengt. In sommige gevallen heb je er absoluut baat bij niet voortijdig te stoppen. Maar, dit type doorgaan levert vaak het gewenste resultaat omdat we tijdens dit voortbewegen in een bepaalde flow zitten. Diep van binnen voelen we dat wat we aan het doen zijn bij ons past; het is een innerlijke drive die ons voortbeweegt. Wat we doen, ook in de dipmomenten, levert ons overall veel energie op. Merk je echter dat je op slechts enkele momenten energie haalt uit wat je aan het doen bent, dan is het beter om te stoppen. Het voelt als onmogelijk en als falen, maar het levert je juist super veel op als je stopt. Je bent moedig en krachtig! Vaak voel je een enorme opluchting als je gestopt bent. Je energie gaat weer stromen.  

Stoppen is ook een vorm van bewegen.

Stoppen associëren we meestal met stilstaan. Maar stoppen heeft inherent ook ‘beweging’ in zich. Door te stoppen met iets dat ons niet langer dient creëren we ruimte. Ruimte voor het bewegen in een richting die beter bij ons past en meer energie oplevert. Als we stoppen niet zien als lukraak afhaken maar als een belangrijk onderdeel in het totale geheel van bewegen, wordt het een element dat we bewust kunnen inzetten. 

All the art of living lies in a fine mingling of letting go and holding on. ~ Havelock Willis


Gepost onder Everyday mindfulness

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties