fbpx
stress je vriend

Waarom stress beter je beste vriend kan zijn

Stress. Veel mensen (inclusief ikzelf) hebben een negatieve associatie met het woord stress. Het impliceert voor mij dat je jezelf onder druk zet en je er ziek van wordt. Toch kan stress ook nuttig zijn. Sterker nog Kelly McGonigal vertelt ons in haar TED talk waarom stress eigenlijk onze vriend zou moeten zijn.

Hebben wij nog steeds stress?

Deze vraag krijg ik echt zo vaak. En het antwoord is: “Ja natuurlijk!”. Gelukkig zou ik ook bijna zeggen. Het is niet meer dat ik onder continu spanning en stress leef, zoals voorheen, maar het is er nog steeds. Wel is het zo dat ik het beter herken en een manier heb om ermee om te gaan. Mijn denkbeeldige rugzakje met tools die me kunnen kalmeren wordt steeds voller met onder andere yoga-, meditatie- en ademhalingsoefeningen.

Onderzoek: Geloof jij dat stress slecht voor je is?

We horen altijd dat stress je ziek maakt. En dat ervaren we ook zo. Teveel en langdurige spanning kan de nodige effecten op ons lichaam hebben. En daarmee hebben we dit tot onze vijand gemaakt.

Kelly vertelt over een onderzoek wat is gedaan onder 30.000 volwassenen voor acht jaar. Ze stelde de vragen:

  • Hoeveel stress heb je ervaren in het afgelopen jaar?
  • Geloof je dat het slecht is voor je gezondheid?

Ze hielden ook bij wie wanneer overleed. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die veel stress ervoeren 43% grotere kans hebben om te overlijden. Maar dit was alleen maar waar voor mensen die ook geloofde dat stress kwaad kon doen.

Mensen die veel stress ervoeren, maar geloofde dat het geen kwaad kon hadden het laagste risico op overlijden. Zelfs een kleinere kans dan personen die weinig stress ervoeren. En wat bleek in deze acht jaar: 182.000 mensen gingen te vroeg dood, niet van de stress maar van het geloof dat stress slecht voor je is. Dat is meer dan 20.000 doden per jaar. Als dit waar is dan betekent het dat het op nummer 15 staat van doodsoorzaken in de Verenigde staten.

Stress: van vijand naar vriend

Dat betekent dat als je een andere gedachte over stress hebt, de uitwerking op je lichaam ook anders is! Je kunt de spanning dus beter je vriend maken.

Change your mind, then your body change

Een aantal dingen die je kunt bedenken waarom stress wel goed voor je is:

  1. Het is je lichaam dat zich klaarmaakt voor een uitdaging
  2. Als je hart sneller gaat kloppen, dan komt er meer bloed door je lichaam
  3. Je gaat sneller ademhalen waardoor er meer zuurstof naar je hersenen gaat

Normaal gesproken vernauwen je bloedvaten als je stress ervaart. Echter uit het onderzoek bleek dat bij mensen die op bovenstaande manier naar stress keken deze bloedvaten niet vernauwden!

Makkelijker gezegd dan gedaan

Dit is natuurlijk een heel interessant onderzoek. Het zou fijn als we nu in een keer allemaal een nieuwe mindset kunnen nemen.  Bekijk hier de hele TEDtalk voor meer inspiratie.

 

Zullen we gewoon onze mindset veranderen? Tot die tijd vind je hier tips om een burn-out te voorkomen.

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag stress management

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties