fbpx
Wat is Feng Shui

Wat is Feng Shui: alles wat je wilt weten over Feng Shui op een rijtje

Er is veel informatie te vinden op het internet over de eeuwenoude Feng Shui leer uit het Oosten. Feng Shui is een methode welke handvatten biedt voor het creëren van een harmonieuze leefomgeving. Werkt Feng Shui overal? Hoe kan je het toepassen? Je leest het in deze blog.

Alles wat je wilt weten over Feng-Shui op een rijtje:

1. Feng Shui spreek je uit als Feng-Sjweej of Feng-Suhweej 

Het lijkt een heel moeilijk woord als je het voor het eerst ziet, maar eigenlijk is het best gemakkelijk uit te spreken.

2. Feng Shui is een 3000 jaar oude filosofie vanuit de Oosterse denkwijzen.

Feng-Shui is een eeuwenoude methode om energieën in ruimtes te herstructureren. De oorsprong van Feng Shui ligt in Azië, waarbij China als land van oorsprong wordt beschouwd.

3. De letterlijke vertaling van Feng Shui is Wind en Water.

Wind en water zijn twee krachtige natuurverschijnselen welke van invloed zijn op de stroming van energie. Energie stroomt overal om ons heen, in ruimtes kunnen blokkades van energie zich ophopen. Het is afhankelijk van waar deze blokkades zich bevinden en welke uiting dat heeft op een van de levensaspecten in je leven. De inrichting van je woning bepaald hoe de energie stroomt. Daar heb je zelf veel invloed op. Niet alleen meubels, ook het gebruik van vormen, kleuren en materialen bepalen de energiestroming.

4. Feng-Shui kent verschillende benaderingswijzen.

Black Hat Tantric
Deze methode is het meest populair in de Westerse wereld, omdat deze methode het makkelijkst is toe te passen. Bij deze methode wordt als hulpmiddel het Feng-Shui kompas, de Ba Gua, gebruikt. De ruimte wordt in 9 evenwijdige vlakken verdeeld, en ieder vlak omschrijft de levensaspecten voor dat gedeelte van de woning. Door dit kompas toe te passen op de indeling van je woning kun je zien door welke aspecten energie stroomt en waar het stagneert in je leven, daar is waarschijnlijk ook onrust te vinden in je leven. Het kompas werkt vanuit de richting van je voordeur.  

Windrichtingen
Deze methode gebruikt hetzelfde kompas, alleen wordt deze niet gekoppeld aan de plaats van de voordeur, maar aan de windrichtingen.

Het bepalen van je persoonlijke richting a.d.v. acht Ba Gua’s
Bij deze methode wordt gekeken naar de persoonlijke Ba Gua’s. Aan de hand van het geboortejaar wordt vastgesteld welke van de acht verschillende Ba Gua’s bij jou hoort. Op basis daarvan worden de windrichtingen vastgesteld waarop advies over de inrichting van de ruimte wordt gegeven. Als er meerdere personen wonen in één ruimte wordt gekeken naar welke ruimte voor bepaalde personen het meest geschikt is.

Flying Stars
Dit is de klassieke Feng Shui methode. Deze methode wordt ook wel de Xuan Kong Feng Shui genoemd. Het is vooral populair in Azië. Het is wat minder bekend in het Westen. Dit komt waarschijnlijk omdat het de minst gemakkelijke methode is.  

5. De vijf elementen van Feng Shui

In de Feng-Shui leer wordt gebruik gemaakt van de vijf elementen: Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Deze elementen zijn verbonden met de kleuren Blauw, Groen, Rood, Geel, Terracotta, Grijs of Wit. Golvend, Rechthoekig, Driehoekig, Vierkant en Cirkels. Al deze elementen achtereenvolgend wordt de scheppende cyclus genoemd, omdat ze elkaar in deze volgorde voeden.

6. Het Yin Yang principe

Feng-Shui is gebaseerd op het Yin en Yang principe. Yin en Yang staat voor balans. Een plek met teveel Yang wordt in balans gebracht door Yin.

Yin = alles wat massief, onbeweeglijk, naar beneden en naar binnen gericht is.
Yang = alles wat licht, actief, vurig, naar boven en naar buiten gericht is.

7. Zoals je huis is, zo ben jij ook en zoals jij bent, zo is je huis.

Dit is een bekende uitspraak vanuit de Chinese wijsheid. Je huis is een afspiegeling van wie jij als persoon bent, hoe jij leeft en weergeeft je algehele staat van welbevinden.

8. Feng-Shui is toepasbaar in iedere ruimte.

Op kantoor of in een woning. Zelfs in de meest kleine ruimtes waar alle woonfuncties samenkomen. Feng-Shui kan in iedere leefomgeving worden toegepast. 

9. Verander alleen de elementen in je kamer wanneer een levensaspect niet goed gaat.

Je kamer Feng Shui inrichten betekent niet dat alles op de schop moet, het kan heel goed zijn dat de ruimte al goed in balans is. Doordat je alles op zijn kop gaat zetten kan het zomaar zijn dat je een element wat in balans was, ineens uit zijn balans haalt waardoor de energie niet meer goed stroomt. Kleine veranderingen kunnen van grote invloed zijn. 

10. Feng Shui is een hulpmiddel om je bewust te maken van je keuzes en gedrag.

Wil je verandering in jouw leven? Feng Shui is een hulpmiddel om je bewust te maken van je keuzes en gedrag. Met het inzicht vanuit de Feng Shui leer kun je werken aan persoonlijke groei en verandering.

Meer weten over Feng Shui?

Feng Shui is een eeuwenoude leer welke niet in een blog te omvatten is. Om wat meer duidelijkheid rondom het onderwerp te krijgen sprak ik met een deskundige op het gebied van Feng Shui. In de volgende blogs rondom het thema Feng Shui geeft zij antwoord op onze brandende vragen op het gebied van Feng Shui in de slaapkamer, Feng Shui met kinderen, Feng Shui en elektronica en nog meer.


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Energie en Feng-Shui

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties