fbpx
Zelfgemaakte scrub

Zelfgemaakte scrub met galangal (Boruh)

Afgelopen april was ik in Bali. Heerlijk… Daar heb ik een cursus gedaan bij Nadis Herbal om natuurlijke producten te maken zoals jamu, tonic, en een gezichtsmasker.  Een daarvan was boruh. Een volledig zelfgemaakte scrub. Echt zo lekker.

Workshop zelf scrub maken

Tijdens de workshop leerden we hoe we een scrub met galangel konden maken. Toen de scrub af was, masseerden de docente onze nek en rug ermee: echt een feestje! Een tip: zorg dat je je vriendin of vriend zover krijgt je hiermee te masseren (beloof je dat jij die persoon daarna masseert).

Je kan de scrub als bodyscrub gebruiken om dode huidcellen te verwijderen, echter deze zelfgemaakte scrub heeft, dankzij de natuurlijke ingrediënten, ook een medicinale werking. Van de eigenaresse kreeg ik als tip dat je de bodyscrub ook kan gebruiken tegen de hoofdpijn. Doe de scrub dan op je slapen en je 3e oog.

Ingrediënten voor zelfgemaakte scrub met galangal

–       7 theelepels rijst

–       1 kop water

–       5 gram gember (incl. schil)

–       5 gram galangal/laos (incl. schil)

–       ½ theelepel nootmuskaatpoeder (of ½ nootmuskaatnoot)

–       1 theelepel koriander zaad

–       ½ theelepel kruidnagelpoeder

Hoe bereid je zelfgemaakte scrub

Week de rijst in het water. Laat dit 10 minuten weken. Snij ondertussen de gember en galangal fijn. Doe 7 theelepels rijst in een vijzel, samen met alle overige ingrediënten en vijzel het glad. Zelfgemaakte scrub is een week houdbaar (in de ijskast).

Foto’s workshop: zelfgemaakte scrub

Wat is galangal/laos en wat is de medicinale werking

Galangal is familie van gember en komt oorspronkelijk uit China. Je kan het ook wel kennen als thaise gember, laos of maagwortel. Qua smaak is het een milde gember.

De galangal heeft een medicinale werking. de medicijnvrouw die mij dit recept leerde vertelde dat het bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en ook vaak wordt gebruikt tegen maagkrampen en misselijkheid (ook bij reisziekte). Galangal helpt ook bij huidziekten als andida en fungal. Het schijnt ook werkzaam te zijn bij bronchitis. Leuk weetje: het is een afrodisiac. Er wordt afgeraden galangal te eten als je zwanger bent.

Zelfgemaakte bodyscrub met galangal voor verkouden babytjes

Als je baby verkouden is dan kan je deze scrub ook maken met alleen de rijst en de galangal. Smeer het dan op waar je normaal je viks vaporub opdoet. Je borstkas en op de bovenkant van het ruggetje. Na 30 minuten kan je het afspoelen.

Zelfgemaakte deodorant

Wist je trouwens dat je met korianderzaad en kokosolie deodorant kan maken? Hier waag ik mezelf nog even niet aan. Tenzij jullie graag willen dat ik het uitzoek natuurlijk, of als je hier ervaring mee hebt, dan hoor ik het graag.

Ik heb deze workshop gevolgd bij Nadis Herbal in Bali. Laat je me weten of de scrub lekker is?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Ayurveda

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties