fbpx
Clean 9 detox DAGBOEK Jane & Elisabeth

Clean 9 detox DAGBOEK Jane & Elisabeth

Ik ben niet echt van de kuren en ben heel erg voor eten! De afgelopen jaren ben ik vanzelf anders gaan eten: steeds gezonder en gebalanceerd. Een kuur zou ik ook niet doen om af te vallen. Waarom dan wel? Om te cleansen!

Kom maar op met de clean 9 detox!

Tijdens mijn yogaopleidingen heb ik ervaren wat een mono-dieet voor me deed: veel meer energie en voelde me licht en krachtig in mijn lichaam. Daarnaast geloof ik heilig in Aloë Vera. Thuis heb ik een Aloë Vera plantje en als ik maar iets van irritatie, een brandwond of iets op mijn huid heb, smeer ik er Aloë Vera op en dan is het bijna meteen verholpen, verlicht en snel verdwenen. Dus kom maar op met deze Clean 9 detox! Waarbij je vanaf dag 3 ook ‘gewoon’ mag eten.

Dag 1

Het begint met pillen slikken. Hmmm. Als ik iets moeilijk vind is het pillen slikken;-). Ik weet dat het psychisch is, dus sommeer mezelf niet aan te stellen. Daarna mag ik een drankje drinken, das cookie!! Dacht ik. OMG. Wat is die Aloë Vera drank viiiieeeessssss. Man. Maar ok, dit kan en wil ik! De rest van de dag gaat verder goed. Wel heb ik een beetje honger rond een uurtje of 16.00 en besluit dan toch drie aardbeien en 3 frambozen te eten. Uhm, of ik fanatiek ben in dingen die ik doe? Hoezo?! ’s Avonds geef ik ook nog toe aan een stuk komkommer. Kom maar op! Dit gaat goed.

Dag 2

Bleh. Die Aloë Vera drank is echt niet te hakken! Gelukkig app ik met Elisabeth en Jet om samen het leed te delen. We app’en foto’s van ons vies-trekkende gezicht en zo wordt het drankje toch nog een feestje! Halverwege de middag voel ik me steeds hongeriger worden…….Ik koop wat kersen en eet er een paar. Ik moet zeggen, wow, ze smaken echt zooooo lekker. Denk dat ik het nog meer waardeer dan anders. ’s Avonds zit ik op het terras aan tafel met vrienden die allemaal heeeeeerlijk en veeeeeel eten bestellen. Dit is horror, haha! Ik kijk zo uit naar morgen, dan mag ik eten. Yeah! Maar eerlijk is eerlijk, ik voel me naast wat licht in mijn hoofd wel echt goed.

Dag 3

Yes yes yes! Vanaf vandaag meer eten en slechts 1x dat overheerlijke Aloë Vera drankje. ’s Ochtends heb ik er een shake bij en wow, ik krijg het bijna niet op. Nu al gewend geraakt aan weinig eten? Nee, toch niet. Ik merk dat ik me goed voel maar toch wel veel honger heb vanaf 15.00 en dat gaat niet meer weg. Misschien ben ik te strikt maar wil het zeker proberen zo zuiver mogelijk vol te houden.

Dag 4

Ook vandaag voel ik me goed en heb vanochtend een fijne kundalini yogales gedaan wat me lichamelijk heeft gesterkt. Toch ook vandaag heb ik weer meer honger dan ik zou willen. Het klinkt gek, maar ik vind het ergens ook een mooie gewaarwording. Normaal gesproken ervaar ik nooit honger en in die zin ben ik me nu extra bewust van wat mijn lichaam me aangeeft. Ik heb besloten er beter naar te luisteren en vanaf morgen meer tussendoor (gezond) te snacken! Wees niet te streng, let it go.

Dag 5

Ok. Dit gaat echt een stuk beter! Nu ik tussendoor meer eet voel ik me aan het eind van de dag minder hongerig. Mijn energie is nog steeds goed! ’s Avonds heb ik een mooie uitdaging: we gaan uit eten voor de verjaardag van mijn moeder en vraag me af of het me dan gaat lukken om ‘gezond’ en ‘licht’ maar wel ‘gezellig’ te eten. Ik ben altijd al een buitenbeentje met mijn ‘vegetarisch-zijn’ en dan doe ik ook nog een detox. Gelukkig was het geen enkel probleem en deed ik gezellig en gezond mee. Fijn!

Dag 6

Het ritme van alles klaarmaken voor een hele dag zit nu pas echt goed in mijn systeem merk ik. Ik draai mijn hand er ’s ochtends niet meer voor om en ken alle stappen die ik moet doen. Omdat ik de hele dag onderweg en aan het werk ben maak ik alles vooraf klaar zodat ik later nergens meer over na hoef te denken. Heel fijn! En die shakes are growing on me.

Dag 7

Het is me nu helemaal eigen! Geen honger, veel energie en voel me op een goede manier licht. Wel mis ik een lekker bakkie koffie en op de verjaardag van een goed vriendinnetje vind ik het best een beetje ongezellig dat ik niet een vorkje taart kan meeprikken. Maar ja, so be it! Overigens snapt iedereen het. En het voelt altijd goed om een echte commitment aan te gaan en vast te houden tot het eind.

Dag 8

Oops…….ik realiseer me ’s middags dat ik het Aloë Vera drankje ben vergeten in de ochtend. DOM! Toch iets te veel gedacht dat ik het allemaal in een handomdraai doe. In de middag fiets ik langs huis, ad het Aloë Vera drankje naar binnen en ga vrolijk verder. Grinnikend app ik met Jet dat we zaterdag zoooooo lekker koffie gaan drinken. Mijn enige ‘zonde’ die ik echt een beetje mis.

Dag 9

Wiehoe!! De laatste dag!! Misschien ga ik die shakes wel missen in de ochtend. Want die zijn best lekker: vruchten en vanille is geen slechte combi! De rest van de dag verloopt relaxed, geen honger en ondanks dat ik uitkijk naar morgen (lees: koffie) ben ik nu al dankbaar voor de afgelopen 9 dagen. Het heeft me op meerdere vlakken wat gebracht en geleerd.

Dag 10

Ik ga met Jet naar een festival. En ja. Het eerste wat we doen……..KOFFIE!! En die smaakt zo gooooeeeeddddd!!!

Mijn learnings van de detox

  • Een beetje fanatisme schuilt er nog steeds in me. Als ik iets doe wil ik het ook precies goed doen. Niet erg en ben al vele malen flexibeler/chiller dan vroeger!
  • Goed naar je lichaam luisteren is zoooo belangrijk! Ik weet dat ik echt met wat minder kan, maar dat ik niet met heel veel minder kan. Toen ik meer ben gaan snacken tussendoor voelde ik me pas echt goed. Het gaat om de balans.
  • Wat eet en leef ik al gezond. In mijn hoofd wist ik dat ook wel, maar het werd juist door deze detox extra zichtbaar. Heel dankbaar voor waar ik nu sta.
  • Wat is eten toch lekker! En doordat je minder eet, is alles wat je eet ‘bijzonder’. Ook goed om weer eens bij stil te staan. Niet alles zo maar in mijn mond proppen maar extra genieten van elke hap die ik neem. Gaat me echt niet altijd lukken maar besefte het me nu wel weer eens.
  • Waar een wil is, is een weg. Als je iets echt wil dan is alles mogelijk! En dan kan je beter all the way gaan dan half en je laten verleiden door een kleine afleiding hier en daar. Iedereen om je heen (de enkeling daargelaten) zijn niet voor niets je vrienden: ze nemen je zoals je bent dus als je ff anders bent dan anders dan is dat helemaal ok! En stiekem zijn er heel veel ook geïnspireerd geraakt en gaan binnenkort ook aan de detox.

De ervaringen van Elisabeth

Na twee kinderen kort op elkaar te hebben gekregen, heeft mijn lichaam veel te verduren (gehad). Niet alleen kleven er stiekem nog wat extra babykilo’s aan mijn lichaam, ook hebben de gebroken nachten en de rare cravings niet het beste effect op mijn fysieke en mentale toestand. Ik merk dat ik daarnaast ongemerkt als een soort stofzuiger achter mijn kinderen aanloop. Alles wat ze niet opeten, steek ik achteloos in mijn mond. Tijd om eens orde op zaken te stellen en weer wat bewuster met mijn eigen lichaam bezig te zijn. Het sporten had ik alweer enthousiast opgepakt, nu is mijn eetpatroon aan de beurt. Heel blij werd ik van het verhaal van Jane over deze detox. Het zou mij niet alleen de kans geven mijn patroon te resetten, ook was daar natuurlijk de stiekeme hoop nog wat extra kilo’s kwijt te raken. En omdat ik ‘s avonds met een tweejarig meisje aan tafel zit, vond ik het ook heel belangrijk dat ik (naast de eerste twee dagen) gewoon met haar mee kon eten.

Voor de detox had ik de meeste koolhydraten al uit mijn eten gesloopt, dus ik had weinig last van een hongergevoel. Ik wilde voorkomen dat ik ging crashen, dus heb vanaf dag 1 een vruchtenshake gedronken en tussen de middag wat sla, komkommer en tomaat gegeten. Vanaf dag 3 heb ik heerlijk, met mate, van de sojabonen gesnoept. Een perfect tussendoortje! Na de eerste twee dagen voelde ik me meteen zo licht als een veertje. Geen opgeblazen gevoel en geen vocht vasthouden (een leuke nasleep van de zwangerschap), heerlijk! Ook voelde ik me energiek en was ik blij na een paar dagen weer goed te kunnen sporten. Na een paar dagen vergat ik zelfs soms dat ik aan het detoxen was! Hoewel ik na dag 9 heel blij was de aloe vera achterwege te mogen laten, ben ik heel blij dat ik het heb gedaan. Het is een te overziene tijd (9 dagen zijn echt zo voorbij), ik voelde me super in mijn vel zitten en zag een aanzienlijk verschil aan mijn lichaam. En bovenal heb ik afgeleerd zonder na te denken iets in mijn mond te steken. Ik geniet nu bewust van het eten dat ik eet, en heb mijn hele gezin fan gemaakt van de blender. Die extra kilo’s gaan er wel af!


Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties