fbpx
Jane vs Willemijn

Jane vs Wil: Hoe kan ik mijn gedachten af en toe stop zetten?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Deze week vraagt Wil zich af: Hoe kan ik mijn gedachten af en toe stopzetten?

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

Denken. Mijn mening verschilt per keer hierover. De ene keer ben ik blij met mijn hersens en hun snelle denken en de andere keer denk: ‘Hou alsjeblieft op met denken en volg je gevoel.’ Vast wel herkenbaar voor veel mensen.

Er zijn genoeg momenten geweest het afgelopen jaar dat ik 100% mijn gevoel volgde, niet nadacht en alles toch iedere keer goed kwam. Het lijkt me heerlijk, en een enorm ideaalbeeld, om altijd op deze manier te kunnen leven. Stiekem een droom waarvan ik hoop dat deze werkelijkheid kan worden.

Afgelopen dagen heb ik nagedacht (daar heb je het al) hoe ik toch aan al dat denken kom. Mijn conclusie voor nu is dat ik weer teveel mijn eigen gevoel wil verantwoorden tegenover mezelf, maar ook tegenover anderen. Ik zoek bewijs met mijn hersens om de keuzes die ik maak te kunnen uitleggen aan de wereld. Dat hoeft helemaal niet, want wat heeft de rest van de wereld met de keuzes voor mezelf te maken? Uiteraard zolang ik anderen daar niet mee in de weg zit.

Natuurlijk ben ik dankbaar voor mijn hersens die ervoor zorgen dat ik op ieder moment kan redeneren, presteren en dingen snel voor elkaar krijgen. Toch zorgen deze zelfde hersenen voor gedachten, herhalende gedachten, en malen over dingen. Nou mediteer ik (braaf) bijna iedere dag, ga ik naar de yoga, doe ik mijn ademhalingsoefeningen. En toch blijk ik Buddha niet te zijn:), want die gedachten blijven komen.

Hoe kan ik mijn gedachten af en toe stopzetten?

Liefs
Wil

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Lieve Wil,

Knappe Buddha van me!! In je eigen versie dan. Gedachten, die komen en gaan. Op veel momenten lijken ze niet te stoppen. We denken inderdaad zo ongelooflijk veel met z’n allen. Ik ‘denk’ dat we elkaar af en toe ook lekker aansteken met onze gedachtes. Soms zijn gedachten super leuk en is het de start van een hele fijne dagdroom. Waardoor je juist loskomt van je gedachten en de dagelijkse realiteit, heerlijk ontspannend!  

Toch zitten gedachten ons vaak in de weg. We hebben het al vaker genoemd, maar gek is het niet omdat we opgevoed en getraind worden om ons brein ‘zo groot’ mogelijk te maken. We leven in een maatschappij van meten = weten, en kennis is macht. Maar wat is kennis? Gaat het niet veel meer om wijsheid? En wat is dan wijsheid? Ah, je ziet, mijn gedachten staan ook weer aan. We willen dingen bewijzen, verklaren en we willen vaak dingen ‘goed’ doen. Hierdoor streven we naar een ideaal. En wie zegt dat Buddha echt gedachteloos was? Dat is dan weer mijn gedachte:-). Was het niet bedoeld als metafoor om vanuit je hoofd naar je hart te gaan en van daaruit te leven? Zodat niet je hoofd in de ‘driver’s seat’ van je hersenen zit maar je hart? Zonder je hoofd natuurlijk te verliezen, die zit veilig en nuttig (!) in de bijrijdersstoel.

Ik ‘denk’ of liever gezegd ‘voel’ dat het ook niet een kwestie is van je gedachten stopzetten. Hoe meer we proberen stop te zetten hoe meer ze vastraken. Gewoon lekker laten stromen die gedachten. Maar, zodra je merkt dat een aantal gedachten keer op keer langskomen en je echt in de weg zitten, dan zijn er wel tools die je kunt inzetten. Een daarvan doe je al heel vaak (fijn!): mediteren. Het maakt je gedachten niet leeg, maar geeft je gedachten wel de ruimte om er gewoon even te zijn. Zonder dat we er iets aan koppelen. Door te focussen op je ademhaling kan je je gedachten minder aandacht geven. Daardoor krijgen ze niet de kans om te groeien of in een cirkeltje te blijven draaien.

Grappig genoeg werkt een uurtje boxen ook wonderen op mijn gedachten! Dan sta ik voor mijn gevoel een uurtje uit met allerlei bonuspunten als: sterker lichaam, lekker zweten, mijn vuurtje aanwakkeren etc. Een uurtje sporten, punniken, naar de sauna gaan….. Vind de manieren die voor jou werken en enjoy some daydreaming!

“The dreamers are the saviours of the world” ~ James Allen

Liefs,

Jane


Gepost onder Jane vs Willemijn

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties