fbpx
Jane vs Willemijn

Jane vs Wil: Ik snap het niet. We kunnen alles creëren als we niets doen?

Al sinds het begin van HoA stellen Jane en Wil elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Deze keer gaat het over een lastige contradictie: niets doen en toch creëren. Kan dat? En welke rol heb jijzelf in het niets doen? Wil vraagt aan Jane: Ik snap het niet. We kunnen alles creëren als we niets doen?

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Lieve Jane,

We kunnen alles zelf creëren in het leven. Dat geloof ik en dat weet ik. Als ik iets heel graag wil dan kan ik daar (meer dan) 100% voor gaan, en sterker nog dan lukt het ook altijd. Als het niet lukt, is de reden vaak dat ik het zelf dan niet genoeg wilde en dan vind ik het dus ook prima om me weer volledig op iets anders te storten. Zo doe ik dat al dertig jaar en het werkt voor mij goed. Sterker nog, ik merk dat als ik iets doe wat dicht bij mijn eigen hart ligt, dat het universum me ook nog eens een handje helpt. Heel fijn.

Toch heb ik nu ontdekt dat het niet helemaal zo werkt. Als iets namelijk echt in de lijn ligt met wat voor mij gaat gebeuren in dit leven, dan gebeurt het sowieso wel. Met of zonder heel veel actie van mijn kant. We leven namelijk allemaal al in overvloed. En hier is voor mij de contradictie. We zijn al overvloed, dus we hoeven niets te doen, want het is er al. Maar als we niets doen, dan gebeurt er toch ook niets?

Steeds vaker krijg ik het gevoel dat hoe meer ik ‘doe’, hoe minder goed het lukt. Dat is nieuw en totaal tegenovergesteld aan wat ik gewend ben. Dit betekent dat ik iets (en wat dat dan is?) ‘moet’ loslaten, zodat het gaat bewegen en het juist wel gebeurt. He? Ik snap het niet! En als je dit leest, dan roept dit vast ook verwarring op: ‘Wat bedoel je nou precies?’ Lieve Jane, ik weet dat jij dit leest en precies begrijpt wat ik bedoel. Ik krijg het alleen niet uitgelegd.

Wil je het mij en de rest alsjeblieft uitleggen? Hoe kunnen we creëren als we niets doen?

Liefs,

Wil

 

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn


Jane Shaw

Lieve Wil,

Ik snap heel goed je gevoel van contradictie. Voor mij zit het in de connotatie die wij hebben met ‘niets’ doen. We verwarren dit vaak, denk ik, met stilstaan in de zin van complete stilstand. En dan slaat de machteloosheid toe. Als ik niets mag doen, alleen maar stil staan, wat dan? Kan ik dan wel iets creëren? Kan ik dan wel iets controleren? Die kan er ook onder verstopt zitten, maar dat hoeft niet altijd.

Wat mij helpt? Mijn perceptie van niets doen en loslaten is het gevoel van vertrouwen. Ik heb vertrouwen dat als ik alleen vanuit mijzelf ‘beweeg’ het komt zoals het moet komen. In dit bewegen zit ook stilstaan, niets doen en loslaten. Voor mij zijn dit onderdelen van bewegen. Voor mij heeft niets doen zoveel in zich. Je kan ook niets doen en het laten ontstaan wanneer je opstaat, een boek leest, koffie drinkt of uit eten gaat met vrienden. Het niets doen zit hem bij mij vooral in mijn hoofd. Mijn hoofd laat ik echt even helemaal met rust. Ik hoef niets te creëren, te ondernemen, te maken, te ontspannen, te whatever.

Het klinkt zo simpel maar ik geef mezelf de ruimte om af en toe alleen maar even te zijn. Dan doe ik ‘niets’ door mee te bewegen met de stroom die er op dat moment is. In dit niets doen verwacht en verlang ik niets van mijzelf noch van anderen. Dat is echt niet altijd even makkelijk, maar het lukt mij steeds meer om te vertrouwen dat alles echt wel komt zoals het moet komen. En dat ik daar zeker weten mijn eigen onderdeel in heb, maar dat ik ook accepteer dat ik niet tot alles altijd in staat ben. Misschien minder streng zijn voor jezelf? Dan zetten we ook vaak wat vast. Dus wel gedreven en vol passie voor dingen gaan, maar geef jezelf daarbinnen ook ruimte om af en toe even weg te zakken en op te laden. Kunnen we namelijk de rest van ons leven blijven blijven door bewegen.

Hoop dat het een ietsiepietsie helderder is? Blijf iig lekker doen Wil, en zie het begrip ‘niets doen’ wat breder en als een onderdeel van je doen. En doe af en toe zonder reden, met de stroom mee, alleen wat er op dat moment is. Dan doe je waarschijnlijk al genoeg! Er ontstaat vaak het meest vanuit het niets 😉

 

Liefs,

Jane


Gepost onder Jane vs Willemijn

door Jane Shaw (admin)

Reacties