fbpx
Jane vs Wil

Jane vs Wil: Wat moet ik nou nog eten?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Wie weet kunnen we je hiermee inspireren en zelfs stimuleren om zelf ook vaker vragen te durven stellen. Want echt gekke of domme vragen bestaan niet.

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

Je hoort er van alles over: je voeding is belangrijk voor jou en je lichaam. Dat is dan voor mijn gevoel ook het enige waar iedereen het over eens is. Wel vlees en vis, geen vlees en vis. Koolhydraten heb je nodig, koolhydraten zijn overbodig. Lactose is slecht, maar soja ook! Suiker is uit den boze, en met kaas moet je matigen. Eet jij je groenten nog gekookt, of alles rauw? En doe je in ontbijt ‘s ochtends wel chia zaad, lijnzaad, goji berries, cacao nibs en kokosvlokken?

Wow, het is nogal wat met al die goedbedoelde adviezen, of zijn het trends? En heel eerlijk ik heb lange tijd geprobeerd om overal aan mee te doen. Niet alleen omdat ik dunner, slanker of mooier wilde zijn, maar ook omdat ik echt wel heel graag voor mijn lichaam wilde zorgen. En je voeding speelt hier zo’n grote rol in.

Maar wat ik geleerd heb is dat als ik overal aan mee doe, je nooit meer iets kan eten en vooral de lol van het eten er voor mij echt van af was. Aangezien veel diëten elkaar tegenspreken kon ik het voor mijn eigen gevoel nooit meer goed doen en voelde ik me altijd schuldig nadat ik had gegeten. Hoe gezond het ook was. Bijvoorbeeld in mijn eerste Bali retreat leerde ik juist geen rauwe groente te eten, in mijn tweede Bali retreat aten we 100% RAW. Tja, je moet toch een keuze maken. Maar wat kies je dan?

De afgelopen maanden ben ik ‘hard’ aan het werk geweest om dit juist even los te laten. Alle trends en lieve goedbedoelde adviezen voor iedereen te laten wat is en naar mijn eigen lichaam te luisteren. En wat denk je: ‘Beste dieet so far!’. Soms zet ik me zelfs weleens tegen al die trends af. Zoals afgelopen weekend, dan denk ik: ‘Ach ja, het is weekend.’ En dan ga ik al mijn eigen grenzen over en eet en drink ik waar ik zin in heb. Normaal zou ik dan van mezelf balen en boos zijn, maar nu denk ik: ‘Ik heb enorm genoten van dat wijntje en die kaas.’ Al merk ik wel steeds vaker dat ik het gewoon los van alle trends fijn vind om naar mijn lichaam te luisteren en geen grenzen over te gaan.

Nu lukt het mij soms, maar ik wil dat graag vasthouden. Hoe weet jij wat je lichaam nodig heeft en welk eten bij jou past?

Liefs,

Wil

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Lieve Wil,

De spijker op zijn kop: luister naar je lichaam! We zeggen het vaker, want naast eten geldt het ook voor je emotie, je intuïtie, je gedrag. Je lichaam communiceert met je, we hebben alleen nooit op school geleerd hoe. En al helemaal niet wat een signaal (als we hem al horen/voelen) dan betekent. Zo makkelijk is het dus nog niet. Maar in essentie is het wel de kern, ook qua eten.

In diëten geloof ik niet echt, maar dat ligt misschien aan de associatie die ik met het woord heb. Ik associeer het met willen afvallen, crashen, iets tegen natuurlijks doen. Niet heel erg ‘go with the flow’. Maar goed, je kan natuurlijk ook zeggen dat een dieet betekent dat je eet wat bij je past. Hoe weet je dan wat bij je past? Zijn daar handvatten voor?

In de verschillende opleidingen, cursussen en de vele boeken die ik lees komen inderdaad veel contradicties voor. Wat voor mij het beste werkt: probeer en voel het! Je weet het niet tot je een ervaring met iets hebt. Ik vind het leuk om allerlei verschillende dingen te proberen: raw, vegan, mono-dieet, detox-dieet, geen melk, wel melk, geen koffie, wel koffie etc. Ik observeer dan heel bewust wat het met me doet en na een tijdje maak ik de balans op. Zo drink ik heel bewust wel melk en koffie, maar eet ik geen vlees, tomaat of ananas en wel af en toe vis. Ik weet inmiddels ook dat ik niet heel goed ga op raw of helemaal vegan eten. Maar zo af en toe…..dus tja, heel classic en cliché maar variatie is ook echt een winner!  

Net zoals jij aangeeft, af en toe moet je ook gewoon lekker uit de bocht vliegen. Bunkeren en ‘slecht’ voedsel eten. Als je het doet, doe het dan goed en geniet er intens van! Je moet als kind ook stront-happen in de zandbak, word je sterk van;-).

En als ik dan toch een dieet kan aanraden om meer te weten te komen wat bij je past en het vast te houden, voelt voor mij de ayurveda heel goed aan. In de ayurveda gaan ze, kort gezegd, uit van drie typen lichamen: kapha, pitta en vata. Elk met specifieke kernmerken waar je o.a. je eten op aan kan passen. Ik houd me hier totaal niet strikt aan maar ik merk wel steeds meer dan ik me het lekkerst in mijn lichaam voel als ik voedsel eet dat bij mijn type pas.

Grappig genoeg gaat het steeds meer vanzelf. Hoe meer ik luister naar wat mijn lichaam aangeeft (zo ga ik bijvoorbeeld echt dood van het superfood quinoa en moet ik sowieso niet zoveel superfood hebben;-)) hoe beter ik me voel. En laat ik meer en meer automatisch die dingen staan die niet bij me passen. Heel fijn!

Boven alles, echt, eten is zo fijn en zooooo lekker!! Ook gezond, biologisch, vegetarisch, raw en vegan eten. Ik wens iedereen het genieten van eten en drinken toe! Het wordt alleen maar meer en meer genieten naar mate je meer en meer weet wat goed voor je werkt.

Bon appetit!

Jane

 


Herken jij je in bovenstaande? Of heb je vragen die Jane aan Willemijn kan stellen of andersom natuurlijk? Laat het ons weten. We zijn heel benieuwd naar hoe jij hiermee omgaat!


Gepost onder Jane vs Willemijn met de tag Gezond eten & drinken

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties