fbpx
Wil vs Jane

Jane vs Willemijn: Hoe kunnen we minder streng zijn voor onszelf?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Wie weet kunnen we je hiermee inspireren en zelfs stimuleren om zelf ook vaker vragen te durven stellen. Want echt gekke of domme vragen bestaan niet.

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

We willen van alles, en het moet vooral altijd beter. We moeten gezond eten, moeten veel trainen en mediteren. Maar ondertussen willen we natuurlijk ook geen enkele avond van ons sociale leven missen. Daarnaast maken we carrière dus we werken hard, maar we moeten ook laten zien dat we leuk zijn en op werkborrels verschijnen.

Als ik dit even teruglees dan zie ik 4x (!) het woord moeten staan in minder dan 4 zinnen. Mmm… misschien zegt dit iets? Hoe komt het dat we zo streng zijn voor onszelf? Waarom praten we onszelf aan dat we altijd iets moeten? Waarom moet ik eigenlijk zo streng op mijn eten letten, en waarom moet ik minimaal 3x per week naar yoga. Ben ik een minder leuk mens als ik het niet doe? Ok, als je niet sport en slecht eet is dat slecht voor je lichaam en geest. Maar je komt echt niet direct aan als je wel een keer lekker een salade geitenkaas neemt in plaats van een vegan salad bowl zonder dressing. En ik denk dat ik eerder heel blij wordt van zo’n lekkere salade dan dat mijn geest op hol slaat.

Volgende vraag is dus: ok ik hoef niet mega streng te zijn voor mezelf, maar het moet wel in balans blijven. Je eigen grenzen maken en ook kennen. En wat voor de ene persoon werkt, werkt vaak juist niet voor de ander. Stoppen met vergelijken dus. Als de ene persoon met 60 uur per week gelukkig is en zijn/haar doelstellingen haalt, betekent het niet dat als jij dat ook gaat doen je ook gelukkig wordt namelijk.

Af en toe heb ik echt moeite met de balans vinden en merk ik dat ik weer in mijn “moeten-modus” schiet. Een oefening die ik van Carin heb geleerd is alle moet/moeten in mijn zinnen vervangen door mag/mogen. Ik mag 3x per week naar yoga, en ik mag gezond eten. Dat klinkt als een feestje en bovendien heel lief zijn voor jezelf. Heel fijn en dit werkt voor mij.

Toch merk ik dat ik nog steeds te streng ben voor mezelf. En ik zie het bij zoveel mensen om me heen. Helemaal voorkomen doe je het ook niet, want een beetje streng zijn voor jezelf is feitelijk gewoon discipline en dat kan ook leiden tot ambitie, groei en ontwikkeling, een mooi lichaam of een heldere geest.

Wel discipline, maar niet meer streng zijn voor mezelf. Waardoor ik kan genieten. Daarom de vraag aan jou.

Hoe kunnen we minder streng zijn voor onszelf?

 

Liefs,

 

Wil

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Lieve Willemijn,

I learned this one the hard way…. En soms is een harde les nodig om iets echt te begrijpen en te veranderen. Dat is niet leuk maar wel goed. Ik ben er nog niet de beste in, maar het is wel een wereld van verschil ten opzichte van waar ik vandaan kom. Ik was namelijk de opperkoning binnen het moeten-koninkrijk;-).

Wat er vaak achterligt, denk ik (en dat zegt al genoeg;-)), is dat onze Mind (begint ook met een M, ik zie een verband) zo ontzettend sterk en ontwikkeld is. We denken snel en willen dan ook meteen alles weten en meten. Zo leggen we onbewust een ongekende druk op onszelf om van alles en nog wat te moeten doen. Vooral dat snel moeten doen is de bottleneck. Want ook al denk je veel, dat kan en mag, het allemaal uitvoeren is een tweede. Want alles wat we denken, zien en weten, daar hoeven we echt niet altijd en de hele tijd wat mee te doen. Ja, we leven in een 24/7 wereld waarin alles maakbaar is, maar daar hoeven we niet altijd gehoor aan te geven.

Vroeger koppelde ik aan elke gedachten een actie. Wilde alles meteen oplossen en leefde fastforward in de toekomst. Ik dacht dat als ik nu dit oplos en dat doe dan wordt het dan en dan beter en rustiger. Maarrrr er is altijd wel iets. Dat lijstje van dat en dat en dan en dan is oneindig en een never ending story. Ik besefte me dit pas toen mijn lichaam gekke verschijnselen ging vertonen en me letterlijk tot een halt riep. De grap was dat toen ik ff helemaal niks meer kon doen het leven gewoon doordraaide. Eigenlijk ging er niks mis en iedereen om me heen leefde vrolijk verder. Dus wat nou alles maar de hele tijd moeten en doen, want anders….? Je hebt er letterlijk alleen jezelf mee. Goed daar werd ik natuurlijk ook weer boos om en vond dat ik dat ‘moest’ aanpakken en oplossen. Ja ja, hardleers!

Wat de crux uiteindelijk was en is voor mij, is compassie en luisteren. Met compassie naar mezelf kijken en echt luisteren naar wat ikzelf (m.n. mijn lichaam) en anderen me vertellen. Daarin zitten zoveel signalen die van onschatbare waarde zijn en die je leven zoveel fijner, vrolijker, rustiger en gebalanceerd maken. Kijk naar jezelf als ware het je beste vriend of vriendin. Wat zou je tegen hem of haar zeggen en aanraden om te doen? Voor een ander ben je altijd liever, compassievoller en relaxter. Dat komt omdat je meer afstand hebt. Sta stil, neem wat afstand van je Mind. Zo maakt je je minder druk om alle dingen die je ‘moet doen’. Je laat dingen zijn en ontstaan. Door die ontspanning gaan er dingen op je pad komen, gaan dingen vanzelf stromen en kost het geen ‘moeite’.

En zoals je terecht opmerkt: het is voor iedereen anders. Daarom is luisteren ook zo essentieel. Luister naar en voel wat voor jou werkt. Geef daaraan toe en koppel er niet meteen iets aan. Laat het zijn en van daaruit bewegen en handelen. Fuck it wat anderen daarvan vinden. Want trust me, iedereen is al druk genoeg met zijn eigen leven. I love the quote van Oscar Wilde: “Be yourself; everyone else is already taken”.

Liefs,

Jane


Praktische tips van Jane

Praktisch idee 1: Schrijf je gedachten op

Als je merkt dat je hoofd denkt in moeten, schrijf je gedachten op. Wat moet je allemaal van jezelf? Zet het op papier, schrijf het van je af. Dan kan je het soms wat makkelijker loslaten.

Praktisch idee 2: Zeg nee tegen jezelf

Zeg tegen jezelf (op repeat als dat nodig is): de wereld vergaat echt niet als ik dit of dat niet ‘nu’ doe. Er gebeurt namelijk echt niks, ook al voelt dat zo. Trust me.

Praktisch idee 3: Luister naar jezelf

Wees lief voor jezelf door echt naar jezelf te luisteren. Neem heel even de tijd, al is het maar 3 minuten, om te zitten. Stel jezelf de vraag: wat wil ik en waar heb ik echt behoefte? Even los van alle kaders en meningen van anderen. En als dat op de bank zitten betekent met een bak ijs en kilo’s chocola is dat een super goed idee! Of als je echt heel graag wilt sporten, los van je partner, kinderen of vrienden: GA.

Praktisch idee 4: Hak je ideeën in stukjes, maak het behapbaar

En als je echt iets wilt bereiken, dan is het natuurlijk handig dat je wel dingen doet:-). Maar soms maken we de stappen en de bruggen die we willen bouwen te groot. Hak de dingen die je wilt bereiken in kleine, haalbare stukken. Dan wordt het leuk om iets te bereiken. Een berg verzetten klinkt mooi en cool maar is niet met 1 duw gedaan. Als we dat denken en verwachten worden we mega teleurgesteld, daalt de motivatie naar nul en wordt het moeten groter en groter en vervelender. Kleine succesjes vieren werkt als een dolle! Voor je het weet sta je boven op de berg en kostte het je geen enkele moeite.


 

Herken jij je in bovenstaande? Of heb je vragen die Jane aan Willemijn kan stellen of andersom natuurlijk? Laat het ons weten. We zijn heel benieuwd naar hoe jij hiermee omgaat!


Gepost onder Jane vs Willemijn

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties