fbpx
Jane vs Wil

Jane vs Willemijn: Kan onzekerheid ook fijn zijn?

Sinds wij elkaar kennen weten we dat we alles aan elkaar kunnen vragen. Willemijn wil van Jane vooral weten hoe het is om zo relaxed met jezelf te zijn, en Jane vraagt zich op haar beurt af hoe je relaxed naar buiten toetreedt. We stellen elkaar allerlei vragen per mail, en zie hier het resultaat. Wie weet kunnen we je hiermee inspireren en zelfs stimuleren om zelf ook vaker vragen te durven stellen. Want echt gekke of domme vragen bestaan niet.

Willemijn stelt een vraag aan Jane


Willemijn

Lieve Jane,

Mijn huisgenoot en ik hebben vorige week een afspraak met onszelf gemaakt: Vanaf nu zijn wij nooit meer onzeker. Steengoed idee vinden we zelf. We waren het even helemaal beu dat onze keuzes beïnvloed werden door onzekerheid. Laat ik even voor mezelf praten. Ik was het echt beu om uit onzekerheid iets wel of niet te doen. Kan je er dan gewoon voor kiezen om te stoppen met onzeker zijn? Mmmm… ik denk het eerlijk gezegd wel. Sindsdien zit ik een stuk lekkerder in mijn vel en heb ik besloten dat ik goed genoeg ben als ik maar naar mijn eigen intuïtie luister.

Er zijn zoveel situaties waarin je onzeker kan zijn. Bijvoorbeeld als je naar een feestje moet (wat doe ik aan?), een acquisitie afspraak hebt voor je werk (willen ze mij wel inhuren?), een cadeautje voor iemand koopt (vindt deze persoon dit wel leuk?), onverwachts tegen je crush aanloopt (o my god, zei ik niets geks?) of kookt voor je familie (vinden ze het echt wel lekker?).

Dit zijn maar situaties, en dan vind ik het niet eens zo erg. Dat houdt ons ook met beide benen op de grond. Ik vind onzekerheid pas vervelend als mijn keuzes er door worden beïnvloed. Bijvoorbeeld als ik niet meer spontaan een berichtje stuur naar iemand, omdat ik niet weet of degene dat wel leuk vindt (why would I care). Of als ik dingen niet doe, omdat ik bang ben dat iemand er wat van vindt, of juist dingen wel doe, omdat het er nou eenmaal bij hoort. Ok concreet, bijvoorbeeld zo onzeker over je lichaam dat je ineens ook absurd gaat sporten (wat prima en lekker is) en je macro’s gaat bijhouden (terwijl dat echt niet mijn ding is).

Twee kanten van de medaille dus, de eerste waarbij je gewoon af en toe gezonde spanning hebt. Dit houdt je met twee benen op de grond en de andere kant waardoor je jezelf niet meer bent en je keuzes laat beïnvloeden.
Wat vind jij? Kan onzekerheid ook fijn zijn?

Liefs,

Wil

Jane beantwoordt de vraag van Willemijn

Jane


Lieve Willemijn,

Onzekerheid. Dat kan idd heel erg in de weg zitten. Niet fijn! Vooral wanneer, zoals jij al aangeeft, het je onnatuurlijk beïnvloedt en in de weg zit. Je gaat je anders gedragen en voordoen, of je raakt verstrikt in negatieve gedachtepatronen en blokkeert volledig. Het is ook niet makkelijk om altijd jezelf te blijven, je door niets of iemand te laten beïnvloeden. Te handelen vanuit je ware kern en oprechte intuïtie is iets wat we moeten leren. Ik in ieder geval:-). Volgens mij is het daarom ook niet zo erg om af en toe uit de bocht te vliegen vanuit onzekerheid. Het kan je ontzettend veel brengen. Juist door een ‘mindere’ ervaring, voor zo ver je van ‘minder’ kan spreken, leer je wat wel en niet bij je past. Zo heeft elke ervaring denk ik altijd een opportunity in zich;-). Een opportunity om jezelf beter te leren kennen.    

Misschien is onzekerheid fijn, mooi en nuttig als we het leren omzetten naar zelfreflecterend vermogen. Een heel groot goed en iets wat je denk ik heel veel geeft. Als je instaat bent om naar jezelf te kijken en te observeren wat er gebeurt in je hoofd, lichaam en gedrag, is dat van onschatbare waarden. Althans, dat is het voor mij;-). Het is niet erg om soms stil te staan voordat je iets doet of zegt, als het je instaat stelt om eerst naar binnen te gaan. Als je dan bewust bent van je onzekerheid kan je jezelf de vraag stellen: stel dat ik nu niet onzeker zou zijn, en alles kan, mag en mogelijk is, wat zou ik dan denken en doen? Het antwoord wat je dan krijgt is waarop je verder kan denken en handelen;-). Zo kan stilstaan en bewust zijn van je onzekerheid niet anders dan heel veel moois en leuks opleveren!  

In de kern hoeven we nooit onzeker te zijn. We zijn goed zoals we zijn! Dus lekker die afspraak met je huisgenoot in stand houden;-). Ik vind het een top afspraak! En als we daarnaast lekker blijven zelfreflecteren (is dat een woord?!) komt het wel goed met de intuïtie en denken en doen vanuit wie we echt zijn. So let’s dump onzekerheid en thumbs up voor zelfrelfectie:-).

Liefs,

Jane


Hoe voelt onzekerheid voor jou? Wel fijn of niet fijn? We zijn benieuwd.


Gepost onder Jane vs Willemijn

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties