fbpx
patronen doorbreken

Binnen 40 dagen patronen doorbreken

Wij mensen zijn gewoontedieren. Van veel gewoonten zijn we ons vaak niet bewust dat ze hardnekkig vastgeroest zitten. Denk aan je dagelijkse kop koffie, de iets te veel drankjes, het checken van je mobiel voor het slapen gaan tot het 3 keer snoozen in de ochtend. Niet alle gewoonten zijn slecht, soms zijn ze zelfs nuttig, maar van een aantal is het wenselijk ze toch los te laten of om te zetten tot een gezondere versie. Om patronen te doorbreken heb je minimaal 40 dagen nodig.

Patronen doorbreken is een kwestie van doen en volhouden

Het is dus niet zo gemakkelijk om patronen te doorbreken. Zeker als we iets al jaren doen of niet doen. Maar als je echt wilt dan kan natuurlijk alles! Het begint bij de wil van binnenuit om iets te willen doorbreken, dat is stap 1. Daarna is het eigenlijk een kwestie van doen en met name volhouden. In dat volhouden zit de crux. Iets moet letterlijk uit of in je systeem raken. Hoe langer je iets doet (of niet) hoe meer het weer een natuurlijk patroon wordt. De minimale tijd om een patroon te doorbreken is 40 dagen.  

Het magische getal 40

Waarom 40 dagen? Nu is het niet zo dat alles na 40 dagen opeens op een magische manier beter wordt maar het komt in zoveel stromingen terug dat het wel iets magisch moet hebben;-). Zo vind je het getal 40 terug in veel gebeurtenissen in de Torah, Bijbel en Koran. In Genesis wordt de zondvloed beschreven en regent het 40 dagen en nachten. Mozes bracht veertig dagen met God door op de berg Sinaï voor hij de Tien Geboden ontving. Jezus vaste 40 dagen in de woestijn als voorbereiding op zijn taak en Mohammed bracht veertig dagen door in een grot om te vasten en begon hij met veertig volgelingen om zijn nieuwe geloof te verspreiden. En het Hebreeuwse volk dat wegtrok uit Egypte was 40 jaar in de woestijn voor ze het door God beloofde land introkken. Niet te vergeten, een volledige zwangerschap duurt veertig weken. Een hele lijst…..40 is iig een significante tijd en kan je zien als een periode van afsluiting en voorbereiding. De nodige tijd van overgang.

De yogische blik op patronen doorbreken

Ook in de yoga wereld is het getal 40 aanwezig. Als je aan de slag wilt met bepaalde thema’s in je leven zijn er allerlei oefeningen en meditaties die je specifiek kunt doen om je daarin te helpen. Het wordt je ook dan aangeraden om die minimaal 40 dagen te beoefenen om werkelijk een verandering te realiseren. En als je het langer doorzet zijn de benefits nog groter. In de kundalini yoga gaat het om 40, 90, 120 en 1000 dagen.

  • 40 dagen zijn nodig om een gewoonte te doorbreken;
  • 90 dagen zijn nodig om een nieuwe gewoonte in je bewustzijn en onderbewuste te creëren;
  • 120 dagen zijn nodig om je nieuwe gewoonte permanent in je psyche op te slaan en te waarborgen;
  • 1000 dagen zijn nodig om je nieuwe gewoonte in alles te zijn.

Wees streng en mild tegelijkertijd

Als je het aangaat om een patroon te doorbreken kijk dan zeker met enige mildheid naar jezelf. Soms zetten we onszelf vast door ons volledig halsoverkop in iets te storten en dan na 1 week volledig gefrustreerd te stoppen. Take it one step at a time. Probeer niet in 1x al je patronen te doorbreken. Maar wees ook lief voor jezelf door streng te zijn voor jezelf. Houd focus, vraag anderen je te helpen en geef jezelf een duwtje in de rug als je een dag alles hebt laten vallen. Niet erg, sta op en ga weer door! Good luck en trust me, 40 dagen lijkt lang maar het is echt heel goed te doen. Na een tijdje wil je niet anders;-).  


Gepost onder Mindful experimenten

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties