fbpx
zonder telefoon

Experiment: als millennial een week zonder telefoon

Om maar meteen open en bloot met de deur in huis te vallen: ik ben lichtelijk verslaafd aan mijn telefoon. Als een echte millennial betaamd, of eigenlijk ben ik Gen-Z, en die zijn al helemaal vergroeid met hun telefoon. Tijdens gesprekken zit mijn geliefde iPhone veilig in mijn tas, maar ben ik onderweg of net wakker (ja, echt), dan heb ik toch de neiging om het homescreen te unlocken. Toen mijn telefoon definitief kapot ging, baalde ik eigenlijk heel kort.

 

Een leven zonder telefoon

In mijn bovenkamer begonnen meteen allerlei radertjes te draaien. Per situatie bedacht ik hoe erg het zou zijn dat ik geen telefoon had. Tuurlijk heb ik nog een laptop, dus zeker wel een scherm waar ik tegenaan kijk, alleen daar ga je onderweg niet de route mee zoeken (En ja ik ben vaak onderweg)  Gelukkig kon ik de afspraak waar ik die dag heen ging ook zonder Google Maps prima vinden, door gewoon een cafeetje binnen te lopen en het te vragen. Ja, dat kan ook gewoon in 2019. Gewoon super relaxed.

Stiekem wist ik allang dat ik dit eigenlijk heel fijn vind. Al vaker ging ik door periodes heen zonder telefoon of door nauwelijks mijn telefoon te gebruiken. En ik moet eerlijk toegeven: mijn leven verandert. Om het nou de ultieme life changing experience te noemen, is misschien ietwat overdreven, maar er zijn wel degelijk verschillen in mijn dagen. Er kwamen veel inzichten, best schokkende ook, en die deel ik graag met jullie. 

Telefoon als escape

Onze telefoon is als een soort escape room voor ons leven, je kan jezelf zo gemakkelijk verdoven. En tegelijkertijd voelt het voor mij als een deurtje naar de grote, wijde wereld. Via mijn telefoon kan ik vrienden en familie spreken, informatie opzoeken en reisjes boeken. Echt  interessant om te kijken wat er gebeurt als je die schijnveiligheid in de vorm van afleiding niet meer hebt .

Een week telefoon kan ik eigenlijk iedereen aanraden. En o ja, ik zag het meest tegenop dat ik geen Google Maps heb en dus niet de weg weet als ik naar een plek toe ga waar ik niet vaak kom, als doorgewinterde verdwaler, maar dat bleek achteraf een onnodige twijfel te zijn, je vindt je weg altijd wel. Ga jij deze challenge aan?  

Inzicht: we zijn verslaafd

En dan bedoel ik echt onwijs verslaafd. Als ik kijk naar telefoongebruik van vriendinnen, dacht ik altijd: oh joh bij mij valt het nog wel mee. Met anderen pak ik nauwelijks mijn telefoon erbij, dus die verslaving, dat is niks. Dacht ik. Oeps, daar klopte niks van. Ik heb maar zeven dagen zonder telefoon gezeten en toch kreeg ik lichte afkickverschijnselen. Ja, dat lees je goed, het woord verslaving neem ik niet zomaar in de mond.

Je zou denken dat ik beter zou slapen, maar het tegenovergestelde was waar. Ik sliep juist slechter, omdat ik voor het slapengaan niet even appjes kon beantwoorden of door Instagram kon scrollen. Nu durf ik dit bijna niet op te schrijven, als (poging tot) bewust mens en iemand dagelijks mediteert. Maar echt: dit is de lelijke waarheid. Er is een reden dat medewerkers bij Apple hun kinderen sterk beschermen tegen deze technologie. Zo onwijs verslavend is het.

Inzicht: compleet afhankelijk geworden van smartphone

In deze week probeerde ik mijn leven nog precies hetzelfde te leven als met telefoon. Dus ik sprak af met vrienden, deed leuke dingen en had een diner. Niet heel makkelijk, zonder telefoon. Ik moest via Facebookchat afspreken hoe laat ik ergens zou zijn, en mocht daarbij echt niet te laat komen, want dat zou ik niet even kunnen appen. Op zoveel vlakken ben je afhankelijk van je smartphone, de weg zoeken, contact met vrienden, kijken hoe laat de trein gaat en ga zo maar door. Pas als je het niet meer hebt, word je bewust van hoe volgroeid onze smartphone is.

Inzicht: de prikkels zoek ik ergens anders

Oke, dat ik niet meer hersenloos Instagram kon doorscrollen, dat is inmiddels duidelijk.  Mijn dagelijkse shotje prikkels werd dus veel minder. Toch ben ik, ook als sensitief persoon, verslaafd aan prikkels. Ik ging dus ergens anders prikkels zoeken, allemaal artikelen lezen en zelfs domme tv-programma’s zoals Temptation Island kijken (ja echt). Mijn aandachtsspanne is nog steeds te kort voor woorden. Afleiding is mijn beste vriend en ik word heel onrustig als ik me ergens een uur lang op moet focussen zonder even ergens anders naar te kijken. Interessant om eens te kijken waar al die onrust vandaan komt. Ons vermogen tot aandacht sterft af, schreef Brandpunt al eerder. Eigenlijk is dit best zorgwekkend en schaam me best wel om dit op te schrijven.

Inzicht: er komt meer ruimte in je leven

Tijd voor wat positiviteit, want nu lijkt het alsof het alleen maar leed en ellende was, dat was totaal niet zo. Er kwam meer ruimte in mijn hoofd en dus in mijn leven. Doordat ik minder aanwezig was online, was ik veel meer met vrienden. Die dingen stonden al deels gepland en toen ik wel een telefoon had was dat natuurlijk geen vervanging voor een avondje met vrienden.

Toch merk ik dat ik meer in het nu leefde, waardoor ik als introvert (ja echt) meer aandacht kon besteden aan de mensen om me heen. Het leek wel alsof ik meer prikkels van de ‘echte wereld’ kon ontvangen, omdat ik niet constant een stroom had aan appjes, berichtjes, notificaties en andere online boodschappen.

Hoe nu verder??

Jemig, met een diepe zucht eindig ik dit artikel, want ja het was echt een pittige ervaring. Ik voel me een beetje weird als ik alles zo lees, maar ik weet ook dat mijn generatie zich hierin gaat herkennen en dat dit nou eenmaal de confronterende, harde waarheid is.

De smartphoneverslaafde in mij wilt nu naar de winkel rennen om een nieuwe iPhone te kopen. Immers, de reden van dit hele experiment was een kapotte telefoon. Aan de andere kant vond ik dit experiment best wel fijn, heel rustig en relaxed. Maar ik miste toch ook wel Whatsapp, bellen met vrienden en familie, Google Maps en Spotify.

Uiteindelijk heb ik anderhalve week zonder telefoon gezeten, om daarna naar de winkel te gaan voor een nieuwe telefoon. Eerlijk gezegd ben ik alweer even verslaafd als eerst. Zo onwijs hardnekkig is die verslaving dus. Oeps. Wel ben ik me bewuster geworden van dit probleem en wil ik maandelijks een telefoon vrije week doen, of een dag per week geen telefoon. 

Meer lezen over experimenten?


Gepost onder Mindful experimenten met de tags Bewustwording, telefoon en verslaving

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties