fbpx
De kracht van visualisatie

De kracht van visualisatie

De meesten van ons vinden het heerlijk om te dagdromen. Even ontvluchten van alle stress van de dag en je wanen op een strand met zon, palmbomen en zee. Heerlijk. Voel je de warmte op je lichaam, de wind door je haar, hoor je golven breken op het zand en ruikt je de zee? Als je wilt ben je in een seconde ontspannen. De kracht van visualisatie.

Wat is visualisatie?

Visualisatie kan je ontzettend veel brengen. Zowel op het gebied van je privéleven, in je sport als ook op je werk. Bewust visualiseren kan je gericht inzetten om te ontspannen, te voelen, te focussen en bijvoorbeeld je creativiteit te ontluiken.

De definitie van visualiseren is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Je denkt aan iets of iemand zegt iets tegen je en je stelt je daar beeldend iets bij voor. Dit hoeft overigens geen 1-op-1 directe koppeling te zijn. Bij een bepaald woord hoef je bijvoorbeeld niet direct en specifiek het bijbehorende voorwerp voor je te zien. Dat is het mooie van visualisatie: het brengt ons zoveel meer dan wat we onszelf ‘mentaal’ hebben aangeleerd.

Onze gedachten en verbeelding hebben een sterke invloed op ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel zijn. En zo kunnen we met visualisatie ons onderbewuste beïnvloeden en onderliggende overtuigingen veranderen. Dit komt doordat onze hersenen geen onderscheid maken tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet en geen onderscheid maken tussen wat je actief doet of wat je jezelf in gedachten ziet doen. In gedachten zie, voel en creëer je wat je in het hier en nu werkelijk kunt doen.

Wat is de kracht van visualisatie?

De kracht van visualisatie is dat je vanuit jouw eigen kracht los kan komen van vaste patronen en gewoontes. Je ziet dingen letterlijk in een ander licht. van waaruit je tot verassende nieuwe inzichten en ideeën komt. Het wordt dan ook op vele concrete manieren ingezet. Bijvoorbeeld in de sport is het een krachtige tool om je techniek te verbeteren. Je beeldt je de ‘perfecte’ beweging in en visualiseert hoe jij die dan maakt om tot een optimale prestatie te komen. Je ziet jezelf de beweging uitvoeren en daarbij beeld je ook in hoe het voelt. Als je dit vaak doet geven je hersenen deze visualisatie-informatie automatisch door aan je spieren zodra je weer in de praktij gaat oefenen. Dit kan voor musici ook heel goed werken!

Thuis kan visualisatie heel goed werken om gemakkelijk te ontspannen. Je waant je op een plek waar jij je prettig, rustig en ontspannen voelt. Door het in te beelden gaat je lichaam automatisch mee. Alles is met elkaar verbonden en zo kan jij zelf in de regiestoel gaan zitten en jouw film draaienJ. Vaak helpt het om hierbij een geleide visualisatie op te zetten zodat jij helemaal kan loslaten en kan overgeven aan het ontspannen.

Visualisatie op het werk

Ook op je werk kan visualisatie goed werken. Bijvoorbeeld voor het ontluiken en activeren van creativiteit. Zeker in drukke tijden waarin er veel productie moet worden gedraaid is er soms weinig ruimte om snel en effectief out-of-the-box te denken. Terwijl dit soms juist is wat wijzelf, het team of de klant nodig heeft. Door het inzetten van visualisatie kan je individueel én met elkaar tot creatieve ideeën en inzichten komen. Daarnaast schept het vaak ook teamspirit en is het vooral heel erg leuk om te doen. Je komt weer los van structuren, processen en (vaste) patronen. Het inspireert en creëert!

Veel mensen denken dat ze niet kunnen visualiseren. Maar echt iedereen kan het. Het is makkelijker dan je denkt! De blokkade die we onszelf vaak opleggen is dat we alles wat we zien meteen afkeuren omdat we denken dat het niet goed is of niet klopt. De kracht van visualisatie zit hem juist in het onverwachte en je laten verwonderen door alles wat voor je ogen verschijnt. Zoals Einstein zei:

“Imagination is more important than knowledge!”

 

Workshop: Creatie door Geleide visualisatie

Mensen buiten de gebaande paden of de welbekende box laten creëren. Dat is wat wij kunnen. Op een totaal andere manier dan dat je misschien gewend bent, namelijk met geleide visualisatie. Lees hier meer over de workshops die wij geven.


Gepost onder Mindful in business met de tag Mindful werken

Jane Shaw

door Jane Shaw

Reacties